søndag den 7. december 2014

JULETRÆ PÅ STUB

DIY

De sidste mange år har jeg haft et juletræ med rod i en krukke eller kurv ved fordøren. I år skulle der prøves noget nyt, og da vi henover sommeren har leget en del med stubbe i haven, var det oplagt at fortsætte legen ind i julemåneden.


TEKST & FOTO: LONE


Juletræ på stubAt pynte haverummet op med nåletræer, når det bliver december, er helt klart en luksus. En luksus, som jeg i de senere år er blevet mere og mere forfalden til. Der er så mange måder at gøre det på. Nogle sætter træet fast til et vandrør banket ned i bed eller græsplæne, andre bruger parasolfoden til fod, og nogle har måske ligefrem en juletræsfod, der er tiltænkt terrassens juletræ. Nå ja, og så er der den klassiske løsning med et kryds i træ. Den kan man ofte købe på torvedage, hvor juletræerne er til salg.

Jeg har nu længe været forfalden til nåletræer med rod, som jeg har sat i alverdens krukker år for år - et gammelt kogekar i zink, en lækker terracottakrukke, og de sidste par år har det været den grå kurveløsning. Men i år skulle der noget nyt til. Vi har bragt en del stubbe til haven i år, da vi har brugt dem som skamler ved bålstedet. Og jeg har faktisk været ret begejstret for det rå og meget naturlige look, som stubbene tilføjer haven. Derfor har jeg nu anskaffet mig en stor, bred stub. I midten af stubben har jeg fået overtalt min mand til at udfræse et hul med diameter ca. som et gammelt sennepsglas.

Stubben har fået lov til at stå nogle uger i garagen, da jeg overvejede, om jeg skulle have den afbarket, men det bliver måske projektet næste år, for i år holder jeg fast i den uforarbejdede stil, som jeg allerede har i haven.

Stubben er sat direkte ud på fliserne (ja, der skulle nok lige have været luget lidt, før jeg skød billederne. Håber du kan se bort fra den del). Og så er granen sat ned i hullet. Hele vejen rundt om træstammen - nede i hullet - har jeg sat trækiler, så træet står lige. Og gerne skulle blive ved med at gøre det.

Juletræ på stubJeg tænker, at træet op til juleaften bliver pyntet med pigeoner eller måske med nogle af de stjerner, der er på vej til at blive kasseret fra brug indenfor. Det kunne være en fin sidste holdeplads - og et flot syn helt op til jul. Men indtil da vil træet stå blot med funklende julelys og lede vores gæster mod hoveddøren.

I øvrigt, så har jeg snydt lidt - og det råd vil jeg gerne give videre, hvis du ikke kender det allerede. Det er nemlig sådan, at jeg er ret vild med de slanke juletræer, og de kan være ret svære at finde frem til. Ligeledes synes jeg, at juletræer der står ude og blot har lys på - som dette - er smukkest, når de er tætte.

I stedet for at jagte land og rige rundt for at finde det helt perfekte træ (som jeg har gjort i mange år), så er jeg i stedet begyndt at beskære træet. Bare for lige at få de værste skævheder eller meget brede grene i træets bund væk. Helhedsindtrykket er flot, og man slipper for at bruge søndag efter søndag på at lede efter det helt særlige træ.

Måske kender du en fortrinlig juletræsplantage, hvor træet altid bare findes i første hug - og helt uden skavanker? Men hvis du, som jeg, i mange år har brugt lang tid på at lede - mens familien fryser og gerne vil hjem til glögg - så grib evt. saksen og klip lidt til.

Juletræ på stubSHOPPINGINFO
Den sorte lanterne er fra House Doctor.

11 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jeg regner med at gemme den og bruge den igen til andre formål henover vinter/forår og sommer. Måske afbarket og med en kæmpe gren i til maj, hvor min yngste skal konfirmeres. Kunne være ret fin med fx. en masse lanterner hængende fra grenene, så det er hyggeligt, når gæsterne går udenfor eller går til og fra huset. Den skal nok finde masser af anvendelser igen efter jul :-)

   Slet
 2. Det er en meget fin og dekorativ ide!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den er lidt sjov, ikk'.
   Og dejlig rustik :-)

   Slet
 3. Hej Lone.Supergod ide.Og det ser bare godt ud med stubben som juletræsfod.
  Rigtig god advent Knus Jette

  SvarSlet
 4. Flot træ og det ser godt ud med stubben som fod:-)
  Tipset med at beskære træet i stedet for at lede i timevis, tror jeg der er mange der vil være glade for.
  Vi har også formet vores juletræer ved at bore et hul og stikke en gren ind hvis der har manglet en fra naturens hånd :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. nej - hvor smart. Det har jeg aldrig tænkt på, men selvfølgelig kan man også gøre det.
   Super tip :-)

   Slet
 5. Ihh, en god ide :) Det ser rigtig fint ud :)

  SvarSlet
 6. Smart! Det må afprøves herhjemme...
  Rigtig god og glædelig december

  SvarSlet

ANNONCE