torsdag den 4. december 2014

KRANS PÅ BORDET

DEKORATION

En krans af pudemos er ikke så hurtig at lave. Jeg synes dog, det er værd at bruge tid på det, for den har en lang holdbarhed.

TEKST & FOTO: LENEPudemos er det skønneste mos, jeg kender. Det er så blødt og tæt - og lækkert. Desværre er det ikke så nemt at finde den ægte pudemos i naturen. Jeg har engang læst, at det findes i bøgeskove på sydvendte skråninger, og at man - hvis man finder det - skal holde det hemmeligt, så man kan have det i fred og ro. Men I må godt fortælle mig det - jeg skal nok holde min mund! På en efterårsferie i Sverige for en del år siden, gjorde vi på hjemvejen holdt i en skov, hvor jeg fandt en masse pudemos. Jeg glemmer det aldrig, og jeg havde mere end en favnfuld med hjem. Min familie rystede på hovedet af mig, som de plejer, når der er noget jeg går helt i selvsving over, men det naturen kan frembringe vil for mig altid være det smukkeste, der findes!

Pudemos
Nu måtte jeg gå den "tunge" vej til blomsterhandleren og købe et par kasser pudemos. Jeg bruger det til mange forskellige dekorationer til jul, men jeg har aldrig prøvet at lave en krans med det. Jeg tror det er fordi jeg aldrig har vidst, hvordan jeg skulle gribe det an, men så måtte jeg prøve mig frem.

Det eneste jeg brugte var en halmkrans, noget kraftig ståltråd eller elefanttråd og en masse pudemos. Hvis din pudemos er i meget store stykker, kan du med fordel dele det i mindre stykker. Så er det nemmere at få det til at sidde pænt.

Pudemos

Jeg har sat pudemosset fast med "kramper" af ståltråd ved at stikke dem sidelæns ind i mosset flere steder og ned i halmkransen. Hvis du synes mosset er for højt, kan du bare klippe lidt af bunden med en saks. Fortsæt på denne måde hele vejen rundt, idet du lægger pudemosset helt tæt sammen. Til sidst kan du eventuelt tage små stykker og "reparere" med, hvis der skulle opstå nogle huller rundt omkring.

Pudemos

Sæt et bloklys i et glas i midten eller pynt med det, du har lyst til. Der skal ikke så meget til. Det er en god idé at give kransen en dusch med en vandforstøver, så holder den sig grøn længere.

13 kommentarer:

 1. Ja - det er den altså, Lene. Er ret forelsket i det enkle ved den.
  Og pudemos er altså bare lækkerier!

  Hvem der bare kendte til en mosskov med den type... suk :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg håber også der er nogle, der fortæller mig det :)

   Slet
 2. Hej Lene.Rigtig smuk krans du har lavet......................er også vild med pudemos.
  Men lidt ærgerligt at det er så dyrt.
  Rigtig god dag Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette,
   Pudemos hører ganske rigtigt ikke til det billigste julemateriale. Jeg mener der er for ca. 100 kr. Netop derfor ville det være dejligt at kunne finde det i skoven selv :)

   Slet
 3. Ja man bliver jo helt salig ved at se det smukke arrangement, grønt pudemos og polkaprikkede grønne krus med et eller andet skønt i!
  Kh
  Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Hanne,
   Ja, pudemos er SÅ lækkert. Der var såmænd bare te i koppen, og den nåede desværre at blive kold, inden jeg var færdig med at fotografere :)

   Slet
 4. Kære Lene,
  Sikke en smuk krans du har lavet - og det hele samlet på bakken er bare flot:-)
  Jeg har det fuldstændig som dig og jeg forstår fuldt ud hvordan du har haft det dengang i sverige - både begejstringen over fundet af det svenske pudemos og så det at "der er så meget drenge ikke forstår".
  Jeg oplevede en lignende begejstring sidste år da damen i bondehuset nede ad vejen var igang med at rive pudemos ned af hendes stråtækte tag... (på trods af at hun godt vidste at det ikke var godt for taget at rive i det). I år går jeg og skæver op til den lille klat der sidder tilbage dér alt for højt oppe på taget.
  Desværre kan jeg ikke fortælle om pudemosbeklædte sydskråninger - måske kan du finde et stråtækt tag:o) Og husk nu det er ikke mig der har anbefalet dig at gå aftentur med en rive under armen.

  SvarSlet
 5. Finaste kransen, vad duktig du är, den ser helt perfekt ut!
  /Katarina

  SvarSlet

ANNONCE