tirsdag den 30. december 2014

OM BÅL OG BRÆNDEOVN

I HAVEN

Der er flere måder at byde gæster velkomne på end tændte lanterner. Hvad med at lave et bål i stedet for - eller som supplement?

TEKST: LENE
FOTO: LENE & MARIANNE

Jeg elsker bål og ild, ikke på pyromanmåden, selv om jeg synes flammerne er dragende. Nej, jeg elsker at sidde og kigge ind i bålet. Der er noget næsten meditativt over det - især at sidde der en lun og stille sommeraften, hvor røgen stiger lige til vejrs. Og det er et must, at den gør det, for man skal sørge for at tage hensyn til naboerne. Tænd derfor altid kun op, når det er stille i vejret!

Bål, optænding

Anderledes er det med brændeovnen. Her er det næsten allermest hyggeligt hvis det rigtigt regner og rusker udenfor. Når man tænder op i sin brændeovn anbefales det at tænde op fra toppen i stedet for fra bunden. Denne metode gør, at 80% de farlige gasser brændes af, inden de ryger op i skorstenen. Miljøstyrelsen har lavet en kampagne, som du kan læse mere om her. Jeg har læst, at kun 4 ud af 10 bruger denne metode, så der er plads til forbedring, da brændeovne står for en stor del af luftforureningen i Danmark! Ved at tænde op på denne måde har jeg fundet ud af, at det også er meget nemmere at få ilden til at tage fat.

Brændeovn, optænding

Når jeg laver bål udendørs, tænder jeg op på samme måde - altså fra toppen. Jeg starter med at lægge 2 stykker brænde i bunden. Ovenpå dem lægger jeg optændingspinde 2 og 2 med optændingsblokke imellem. Her gælder i øvrigt samme regler som for optænding i brændeovnen: Kun rent, tørt træ! Det virker for mig hver gang i stedet for sammenkrøllede aviser og smågrene, eller hvad jeg ellers brugte før. Det skal så lige siges, at jeg aldrig har været spejder!

Bål, optænding

Vi har et gammelt og efterhånden godt rustent bålfad. Jeg synes det er rigtig flot, når flammerne lyser op i alt det rustne. Jeg har i forbindelse med omlægning af en del af haven ønsket mig et permanent bålsted, og det kan godt være det bliver en realitet en dag, men det er altså ret smart at kunne flytte bålet derhen, hvor man ønsker det. Når sommeren går på hæld, og efteråret så småt begynder, flytter vi bålfadet om i nærheden af hoveddøren, hvor vi jævnligt tænder op. Det er da hyggeligt at blive budt velkommen af et rigtigt bål. Selv om vinteren, når sneen ligger højt, tænder vi bål. Vi sørger så bare for at tage noget af brændet indenfor, så vi er helt sikker på, at det er tørt og varmt!

Bål, optændingHusk i øvrigt at tjekke din kommunes hjemmeside angående bål i haven, og ikke mindst: Sørg for at der er god afstand til brændbare ting, og brug i øvrigt din sunde fornuft, når det drejer sig om ild.


Bål, optænding

10 kommentarer:

 1. Hej Lene og Marianne. Der er ingen tvivl om, at både ild og vand giver nogle anderledes dimensioner til haven. Til vores have har jeg siden sidste sommer gået med tanken om at få en hyggelig, træfyret italiensk pizzaovn. Det er jo også en form for bål i haven, og samtidig kan der forhåbentlig komme nogle velsmagende pizza´er ud af projektet. Indtil videre er det dog ikke lykkedes at finde en model, der kan passe sammen med et traditionelt dansk murestenshus. Tak for nogle gode artikler. Godt og lykkebringende nytår:-) Hilsen Lone

  SvarSlet
 2. Hej Lone,
  Åh ja - en pizzaovn! Det havde jeg helt glemt, for det er også et stort ønske her. Jeg har set én i Bilka sidste år, som jeg synes passer til alle hustyper. Den er helt gråpudset og meget enkel. Det er jo så heller ikke nogen helt billig sag, men man kan jo altid drømme :).
  Du ønskes også et godt nytår herfra!

  SvarSlet
 3. Eeelsker også bål i haven! Og eeelsker at lave mad over bål! Det er så nemt, og det smager så godt :) Vi har også et bålfad, og så sådan en tre-fod, hvor der kan hænge en gryde på - så smider man bare alt godt fra køkkenhaven deri; kartofler, løg, tomater, porrer, gulerødder osv. - og så lidt vand/bouillon og kød i tern. Så kan man gå og luge, smide sig i hængekøjen, plante nye blomster, male hegn eller andet godt i en 3-4 timer, mens det står og simrer - uhmm det er så godt! :) Og så sørger man selvfølgelig lige for at have en portion snobrødsdej klar som afslutning på en god middag :)

  Velbekomme - og godt nytår! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Trine - det lyder altså lækkert. I forvejen bruger vi vores udekøkken hele sommeren - og når vejret ellers tillader det. Du gav mig lige en idé - tak for det - og godt nytår!

   Slet
 4. Eeeelsker bål i haven. Da mine piger var små havde vi fast bålsted og jeg forsøgte at lokke med bål og snobrød. Endte som regel med jeg sad der selv, - men det nød jeg også. Alene duften i tøjet bagefter... ;o). Det sjove er at nu har vi ikke fast bålplads og nu kommer de voksne tøser hjem og spørger om vi da ikke skal have bål i haven!! Børn altså!! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette,
   Ja, hvorfor skal de finde ud af bagefter, at det er smadderhyggeligt at lave bål? :).
   Min mand gider desværre ikke bål. I sommers foreslog jeg at vi skulle lave popcorn. Jeg havde købt sådan et net til det brug. Det endte med at han sad i væksthuset med sin rødvin, og jeg sad helt alene, lidt surmulende :), og lavede popcorn. Men det skal nu ikke afholde mig fra at gøre det igen :)

   Slet
 5. Hej Lene.Spændende indlæg.Har både en brændeovn..............og et bålfad i haven har jeg også.
  Tænder også op som du beskriver.............og det går rigtig hurtigt med at gang i ilden.
  Bruger vores bålfad når vi har vejfest.....................det er bare så hyggelig.
  Rigtig godt nytår til dig Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Jette - det er nemlig rigtig hyggeligt med bål i haven. Jeg stornyder det også!

   Slet
 6. Det er så skønt med bål og brændeovn og pejs :-) - Vi nyder vores pejs rigtig meget i denne mørke og kolde tid. Det er så hyggeligt og på en måde beroligende at sidde og kigge ind i ilden :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Ja, der er noget næsten meditativt ved at sidde og kigge på pejsens flammer.

   Slet

ANNONCE