Julen er for de fleste også lig med søde sager, og engang imellem kan man godt savne lidt salt til smagsløgene. Hos os er ét af de saltede indslag disse rosmarinmandler, som er supernemme at lave og i øvrigt også gode som en lille værtsgave.


TEKST & FOTO: KARINA
Rosmarinmandler

Første gang jeg smagte rosmarinmandler var, da jeg for år tilbage arbejdede i en livsstilsbutik midt i København. Udover alle indretningsobjekterne, blev butikkens lagerbeholdning udvidet med små lækkerier i juletiden, og rosmarinmandlerne var her en del af varebeholdningen. Nu var det jo tiltænkt, at mandlerne skulle friste kunderne til at købe dem som en ekstra lille gave eller bare til sig selv, men det vidste “musene” som engang imellem kom forbi lagerhylderne jo ikke noget om. Det var lidt besynderligt, at musene kunne få skruet låget af dåsen med mandler – måske var det julemagi?

At musene blev fristet forstår jeg godt, for mandlerne smager vidunderligt og det er svært at stoppe, når man først er gået ombord i dem. De er utroligt nemme at lave. Det eneste du skal bruge er et par poser med hele mandler, tørret rosmarin, flagesalt og lidt olivenolie.

Rosmarinmandler

Opskriften er beregnet til to poser mandler á ca. 500 g

Sådan gør du: 

  • Tænd ovnen på 200 grader.
  • Vend mandlerne i en lille smule olie, ikke meget mere end en teskefuld eller to. Mandlerne skal ikke være gennemklistrede af olie, så har de fået lidt for meget, duppes det overskydende olie af med et stykke fedtsugende papir.
  • Herefter drysses den tørrede rosmarin (ca. 2 spsk) på mandlerne sammen med en god flagesalt.
  • Mandlerne fordeles nu jævnt på en bageplade og sættes i ovnen, hvor de skal stå i ca. 5 minutter. De må ikke blive brændte, så hold øje.
  • Når tiden er gået tages mandlerne ud og sættes til afkøling.
Rosmarinmandler

 

Spis mandlerne til et glas hvidvinsgløgg, en romtoddy eller en juleøl 
– eller kom dem i et lille kræmmerhus og glæd en god ven eller veninde.