lørdag den 31. januar 2015

DEN BLÅ PASSIONSBLOMST, PASSIFLORA CAERULEA

TEMA: DET EKSOTISKE HJØRNE

Passionsblomsten er en ret maskulin plante, der ifølge de missionærer, der oprindeligt fandt planten, menes at afspejle Kristi lidelseshistorie via sin blomstring.

TEKST & FOTO: LONE


Passionsblomst, passiflora caerulea
Passionsblomsten med de blå farver, hedder på latin Passiflora caerulea, og det er en noget speciel blomst. Mon ikke den er i den kategori af blomster, som man enten holder af eller slet ikke synes om. Jeg har selv tidligere haft den i drivhus og senere også på friland i sommerhalvåret, og specielt på en varm position med masser af sol er den noget helt særligt. Med sit fine eksotiske udtryk tilfører den haven en eksotisk sommerstemning.

PASSIONSBLOMST
Passiflora caerulea

Planten har fået sit navn af de missionærer, der fandt den i starten af det 18. århundrede i Sydamerika. Man mente, at blomsten var en skildring af Kristi lidelseshistorie, idet de fem støvknapper skulle være en gengivelse af de 5 sår, som Kristus fik på korset, mens de tre støvfang er de tre nagler. Kronetrådene - kransen med de blå frynser - skulle være tornekronen, og de i alt 10 kronblade og bægerblade skulle afspejle de 10 apostle (Peter og Judas er ikke talt med, da de henholdsvis fornægtede og forrådte Jesus). Det latinske navn afspejler således også sammenligningen, idet passio er latin for passion eller lidelse, mens flos betyder blomst.

Planten kan ofte erhverves i foråret, hvor de er til salg som "sommerblomster", og selvom planten måske ved nykøb er i lidt ringe størrelse, så kan man erfare, at den kan vokse voldsomt på blot een sommer, hvis den passes godt med vand og gødning. Blomstringen er gentagende over hele sommeren, mens den enkelte blomst kun er udsprunget et døgn. Efter afblomstringen danner planten (uspiselige) orange frugter, og disse kan dukke op allerede midt på sommeren. Bladene er tredelt fligede og har en ret lækker, grøn farve.

Planten er meget glad for det fugtige klima, og den bliver derfor glad for en overbrusning (gerne med lunkent vand - og helst ikke i direkte sollys). Har du planten inde i en vinter- eller udestue, så er en forstøver ideel til formålet. 

Passionsblomst, passiflora caeruleaNogle forsøger sig også med planten som stueplante - måske med mindre succes. Har man en ude- eller vinterstue, så er det nok den mest ideelle placering for passionsblomsten her i Norden. Her får planten både den varme og den mængde sollys, som den har behov for.

Passionsblomsten her er en af de mere robuste af sin art og placeres den ved en varm, solvendt mur, skulle den på milde vintre kunne overleve i Danmark, men jeg har desværre ikke erfaring hermed. (Måske du har?). Selvom planten er mere hårdfør, end man umiddelbart skulle tro, så bør man - hvis man skal være sikker på, at den kommer igen - tage den ind, så den kan overvintre frostfrit. Her skal den dog gerne stå lidt køligt, så den skal ikke helt ind i stuerne, da den ikke har godt af den varme og tørre luft. Så hav den gerne i et frostfrit drivhus eller en lys garage. Har planten brug for en beskæring i forbindelse med overvintringen, er det bedst at tage den tjans i foråret, inden planten igen går i vækst.

Passionsblomst, passiflora caeruleaOg så starter sæsonen ellers igen med en rigtvoksende plante med massevis af lange ranker og smukke blomster. Står planten i det rette miljø, er den særdeles nem og dyrkes med god succes. 


FAKTA 

NAVNPassiflora caerulea
DANSK NAVN: Passionsblomst
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØR: Nej
JORDBUND: Velegnet til krukkedyrkning, hvor der tilføres gødning hver 14. dag i vækstsæsonen.
VÆKST: Klatreplante
STØRRELSE: Lange ranker på op til 3 m. Måske mere.
BLOMSTRING: Hvid og blå blomstring over hele sommersæsonen.
ANVENDELSE: I krukker.

Kilder: 
Latin for havefolk, Lorraine Harrison, L&R
Gyldendals Den Store Danske

5 kommentarer:

 1. Jeg har læst på flere blogge, at man har den ude ved en mur - godt dækket af gran for vinteren. På bloggen Oles Have, kan man se, at han har den ude. http://oleshave.blogspot.dk/

  SvarSlet
 2. Jeg har en i mit drivhus, og jeg tror, den overlever denne vinter. Skal den klippes ned til foråret?

  Venlig hilsen
  Anna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne

   Beklager meget at jeg ikke har set dit spørgsmål her. Men svaret er, at du ikke SKAL klippe den ned, men det kan anbefales, hvis den trænger til at få lidt form igen :-)

   Slet
 3. Passiflora caerulea: Passion flower, aptly named for the symbolic representation of the 3 nails, the 5 wounds and the crown of thorns related to the passion of Christ.
  1 sek
  Profilbild för Suzana saloma
  Suzana saloma
  http://www.hosobio.com/chrysin

  SvarSlet
 4. Jeg har en stående op af en sydmur under udhænget. Den har nu levet i 5 år og bliver kæmpe kæmpe, kan finde på at rende over taget på vores garage, hvis ikke den tæmmes. Utrolig flot. Jeg dækker jorden med bølgeplast med sten ovenpå om vinteren, hvis det øverste dør, så skyder den altid fra bunden igen.

  SvarSlet

ANNONCE