lørdag den 24. januar 2015

VINTERGRYDE MED ANANAS, KOKOS OG CHILI

OPSKRIFTER 

Når vinden tuder omkring hushjørnerne i det kolde nord, må vi have noget at styrke os på og forfriske os med ved bordet. Derfor lægger vi op til at spise noget med riv i, noget sundt og nærende, noget der er til den slanke side, og noget der er fuld af smag. Det finder du i denne eksotiske gryderet, som er helt vildt nem og hurtig at lave. Drøm dig med bort til "de varme lande". 


TEKST OG FOTO: MARIANNE
Denne ret er så hurtig, nem, lækker og sund, at den godt kan gå hen og blive en af dine hofretter.

KYLLING I KOKOS, CHILI OG ANANAS

DU SKAL BRUGE:
3-4 kyllingebryster
1 rødløg
2 bundter forårsløg
2 tsk karry
1 spsk neutral olie, fx raps- eller vindruekerneolie
1 tsk Sel de vie Masala
1 spsk friskrevet ingefær
1 hel chili
5 fed hvidløg
1/2 ananas
1 lille tsk gurkemeje
4 dl kokosmælk
Koriander
Bredbladet persille


TIL TILBEHØRET
500 g økologiske basmatiris
1 helt hvidløg
1 ds kokosmælk

eller naanbrød til at "søbe" op med - ligesom de gør i Asien.

NOTER
Vil du gøre lidt ekstra ud af det, kan du marinere de udskårne kyllingestykker i 1 spsk limesaft og 1 spsk soya - det mørner. Trækker i min. 1/2 time, men gerne længere.

Hvis du er i tvivl om styrken på chilien, kan du starte med en halv og så lave "slæbesildmetoden". Dvs. hak resten af chilien og læg det i en tepose. Sænk den ned i gryden i først 5 min., så måske 10 min. Smag til undervejs. Få andre til at smage med, for dine smagsløg vænner sig til styrken og kan godt blive lidt "blinde".

Med hensyn til karry må du udvælge den, der passer dig bedst - også hvad angår mængden. Jeg holder af Madras, men køber også nogle gange frisklavet karry hos min etniske grønthandler. Karrypastaerne kan også bruges. Her er det omkring en spiseskefuld, du skal bruge - og til denne ret vil jeg anbefale den røde eller gule. Hvad angår kokosmælk, kan du røre friskrevet kokos ud i vand, men jeg bruger to dåser i fuld fedme for smagens skyld. Så er der også lidt ekstra sauce, det er familien glade for.
  Kylling i kokos
SÅ GÅR VI I GANG

 • Sæt bare uret - det tager ikke lang tid.
 • Skyl risene ca. 5-7 gange i koldt vand (skyller rismelet ud, så det ikke klistrer unødigt).
 • Hæld kokosmælk over. fyld op med vand, hvis det ikke helt passer (læs anvisningen på posen). Vent med at salte til bagefter.
 • "Skru" dine hvidløgsfed ned i kokosvandet, så de ligger i bunden af risene.
 • Kog risen under låg 10-12 min. Tilsæt salt og lad risene stå og trække i ca. 20 min.
OG TIL GRYDERETTEN
 • Skær kyllingebrysterne i mundrette stykker, ca. 2x2 cm.
 • Hak løg og forårsløg.
 • Riv hvidløg og ingefær fint.
 • Svits løg, hvidløg og forårsløg i olie sammen med karry, ingefær, gurkemeje og sel de vie masala. Hold øje med temperaturen, skru hurtigt ned, da løgene under ingen omstændigheder må branke.
 • Hæld lidt mere olie ved og tilsæt så alle de øvrige ingredienser. Rør af og til. Det hele snurrer under låg i ca. 5-10 minutter til kødet er mørt.

Kylling i kokosSå kan du servere retten. Drys med grofthakket koriander og bredbladet persille. Server gerne med en kølig Riesling til. Den giver en god kontrast til den varme, der breder sig i familiens øjne og sjæl. Velbekomme!


Læs mere om chili her: ChilidyrkningSå din egen chiliCapsicum annuumLæs om krydderurter her: Hvilke krydderurter hvorTema om krydderurterKrydderurteelskernes bibelAndre eksotiske urter og krydderier: Varm dig på ingefærteKrydderier på tilværelsen

2 kommentarer:

 1. Uhm.... altså - lækkert :)

  SvarSlet
 2. Risene med kokosmælk glæder jeg mig til at prøve. Jeg har aldrig kogt ris med kokos og her er familien også meget begejstret for sovs.
  Hilsen Pia

  SvarSlet

ANNONCE