Henrik bor i Nordjylland og skriver bloggen I MIN HAVE. Han dyrker den eksotiske havestil til fulde, og nu, da vi har tema om samme, har vi stillet ham 5 hurtige spørgsmål. Læs her, hvad han svarer.


INTRO: HAVEFOLKET, TEKST OG FOTO: HENRIK FRA “I MIN HAVE”

Hvorfor en eksotisk have?
Jeg tænker nok mere i stemninger og oplevelser end jeg egentlig tænker i have. Naturen og de mange planter er jo fantastisk i sig selv, så det jeg forsøger at bidrage med, er at forsøge at sammensætte planter og effekter, så det skaber en bestemt oplevelse og stemning i haven. Og den oplevelse jeg har forsøgt at skabe i vores have, er oplevelsen af afslappet ferie ved en amerikansk kyst og italiensk/fransk landstil – vores ferieyndlingssteder bragt hjem.

Og det var faktisk sådan det startede for mange år siden, nemlig da jeg en sommer syntes at jeg trængte enormt meget til ferie, uden mulighed for at komme af sted. For mig hænger ferie og palmer uløseligt sammen, men dengang var det utænkeligt med palmer i en dansk have i Nordjylland. Når jeg spurgte fagfolk rystede de på hovedet -n ogle gør det endnu. Men jeg tænkte, at jeg måtte kunne finde et eller andet der mindede om en palme, so m kunne klare vores klima -og tro mig, der blev forsøgt meget.

Der startede min research af eksotiske planter og hvad der skal til for at få dem til at overleve, og dernæst få dem til at gro og trives. Jeg købte 5 hørpalmefrø i Belgien. Dem passede jeg med vand i næsten 3-4 måneder inden der en skønne dag stak en lille grøn spire op. Så var jeg hooked! Nu kan man jo købe palmer alle mulige steder, men jeg lærte meget af den første spændende periode.

Så det korte svar på “hvorfor en eksotisk have” er, at jeg tror på at jeg er lidt på ferie, hver gang jeg går en tur i haven :-).

Eksotisk have i Nordjylland


Hvis du skal nævne 5 eksotiske planter, der passer til det danske klima, hvilke ville du så anbefale?

Der er faktisk en del der kan overleve, og lidt færre der også trives godt. Dem jeg nævner her er de, jeg mener kan trives godt mange steder. Dog kræver det at man sætter sig lidt ind i hvor de gror oprindeligt, for så at forsøge at give dem det samme i vores nordiske haver, og kompensere for det vi ikke kan give dem.

1. Men ingen eksotiske haver uden palmer! Den bedste er hørpalmen – og en rigtig hørpalme hedder Trachycarpus til fornavn. Vi har flere forskellige arter af den i haven, men den mest almindelige hedder Trachycarpus fortunei, og den er altså ret hårdfør. Flere steder sælges der andre, mindre hårdføre palmer som “hørpalmer”, så hermed en opfordring til at tjekke.2. En anden spændende palme er Butia capitata. Sidste efterår plantede jeg en ud for at se om den kan klare sig med kun lidt beskyttelse.

3. Fatsia japonica er også ret spændende. Den giver, med de kæmpe blanke blade, et eksotisk look til haven. Den er egentlig mest kendt som stueplante, men mine trives altså rigtig godt i haven året rundt – også i skygge.

4. Når jeg nu siger bambus, kunne mange måske tænke: “Ok, whats new?”, men specielt 3 arter er jeg ret glad for. Den nyeste i haven er arten Sasa palmata, der med kæmpeblade på op til 50 cm bidrager godt til det eksotiske look. Derudover er jeg meget glad for Phyllostachys nigra og Pseudosasa japonica.

5. Den sidste jeg vil fremhæve, er den stammedannende og ret hårdføre Yucca gloriosa. Jeg kunne have lyst til at nævne mange flere, f.eks. Dicksonia antarcticas, som er et australsk bregnetræ, eller bananplanter, som også klarer det fint i haven, dog godt vinterbeskyttet. Men ovennævnte har klaret klimaet i vores nordjyske have rigtig godt gennem længere tid.

Eksotisk have i Nordjylland


Hvor finder du inspiration til den eksotiske have? 

I naturen omkring mig, både hjemme og i udlandet. Men en del er nok fri fantasi.

Eksotisk have i Nordjylland


Skal du på haverejse i 2015, og hvis, hvor går turen så hen? 

Det var da en go’ idé – for jeg har faktisk aldrig været på decideret haverejse, men på den anden side er jeg altid på haverejse, når vi rejser. Forstået på den måde, at uanset hvor vi rejser hen, kigger jeg altid på planter og samler frø. Jeg kan heller ikke lade være med at kigge ind i haver og tale med ejerne, hvis det er muligt, måske nogle gange i en grad, så jeg er lidt belastende at rejse med :-).

Sidst var jeg ved at blive spærret inde i en eksotisk, men privat have i Italien, da en automatisk port pludselig lukkede bag mig. Så jeg måtte pænt vente på at nogle af ejerne i komplekset skulle ud med deres bil. Men der er en del eksotiske haver, jeg godt kunne tænke mig at se i Sydengland – så måske bliver det til den første rigtige haverejse, og måske i år?

Hvis jeg må anbefale en have (som man kan komme ind i og ud af på ordentlig vis), som jeg godt kunne tænke mig at besøge igen denne sommer, er det den, der ligger på øen i Gardasøen. Den hedder Isola del Garda, og det er en fantastisk, eksotisk have. (Mine billeder fra seneste besøg kommer på iminhave.dk i løbet af februar).

Eksotisk have i Nordjylland


Hvad er dit næste haveprojekt?

Det er projektet, jeg ikke nåede sidste år – nemlig at få færdigbygget vores lille Jungle Outpost, som skal fungere som en slags sommerannex. Derudover skal der udplantes nye bananplantearter, jeg har fundet, som burde være meget hårdføre. Og mon ikke der dukker nogle idéer op, som kan underbygge feriestemningen i haven. Men det vigtigste haveprojekt i 2015 er at nyde haven, planterne og stemningen.

Eksotisk have i Nordjylland

Du kan besøge Henriks inspirerende blog lige her.