fredag den 16. januar 2015

FJERN MONILIA OG MUMIER

I HAVEN I WEEKENDEN

Måske har du haft frugter siddende på dine æble- eller blommetræer længe? Måske er de dumpet ned i din haves bede eller bund. Hvis de er smittede med svampesygdommen monilia, er det om at få dem fjernet for at undgå smitte. 

TEKST & FOTO: MARIANNE


Jeg har selv glæde af at se alle fuglene mæske sig af den sidste frugt på træerne, og derfor lader jeg ofte æbler blive siddende. Naturen er så rig, så hvorfor ikke dele? Men pludselig er efterår gledet over i vinter. Den hvide have kan komme "over night", og så er det med at arbejde i haven som regel en saga blot - indtil næste forår. Men det hjælper lidt at vide, at den fæle moniliasvamp altså bare bliver ved og ved, hvis ikke den fjernes. Derfor har jeg fattet handsker og spand og er gået på rov.

Angreben frugt er ubehageligt smattet, så det er lidt mindre ubehageligt at tage dem fra grenene, når de er let frosne, og ellers må du bare indstille dig på at handskerne bliver smattede.

Monilia og mumier


Og fuglene? Havens lager er spist, så de får æbler fra supermarkedet, for at se især sjakkere og solsorte muntre sig - nogle gange på revirmåden med løftet hale og høje pip - det er altså god underholdning indefra en varm sofa.

1 kommentar:

  1. Ha, det smatarbejde slipper jeg for. Hønsene har skrabet ud og ædt alle rester, osse de sidste mumier der blæste ned i sidste storm.
    Bare de, altså hønsene, osse kunne skrabe mulvarpene ud og æde dem!!! Aldrig har vi haft så mange på en vinter. Ikke så snart vi har sakset en så kommer de to næste. Og efter dem flytter mus og mosegrise ind i de gange der er lavet, det har vi set før, gys og gru. Selvfølgelig er det i de bede jeg plantede om i efteråret med små nye staude og løg. Det er til at blive (endnu mere) gråhåret af.
    Men erentisser og vintergækker er begyndt at blomstre, skønt.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet

ANNONCE