lørdag den 10. januar 2015

FOTOGRAFERING I HAVEN - HVORNÅR?

FOTO-GUIDE

Hvornår på dagen er det egentlig bedst at fotografere i haven? Læs her om, hvilke tidspunkter, der fungerer bedst for mig.

TEKST & FOTO: LONE
Stærkt sollys er noget af det sværeste at fotografere i. Ja, det kan selvfølgelig godt lade sig gøre, og billederne kan bestemt være super flotte - særligt i modlys kan man skabe magi. Men der er altså andre tidspunkter, der kan give de der virkeligt smukke fotos. Det er dem, alle os der brænder for fotografering nok rigtigt gerne vil fange. Jeg prøver gang på gang at ramme de gode tidspunkter - og ind imellem synes jeg det lykkes hæderligt. 

Herunder kan du læse lidt om, hvad jeg indtil videre har fundet ud af fungerer godt for mig. Måske der er noget af det, der også vil fungere godt for dig?

Der er måske ikke så meget hokus pokus i det, men det er nu alligevel værd at have med i sin planlægning, når man tager billeder i haven. Haven er nemlig enormt påvirket af solens retning og intensitet. Kraftigt sollys kan helt ødelægge fotos (især de overbliksskabende helhedsfotos), mens for lidt lys selvfølgelig også er et problem. Masser af blødt lys er derimod fantastisk, og det opleves primært på tre forskellige tidspunkter:
 • Lige før, under og efter solopgang
 • Lige før, under og efter solnedgang
 • Lige før og efter en regnbyge
Dette er selvfølgelig ikke en facitliste, men det kan være gode tidspunkter at opsøge. Men en let skyet dag kan også være helt fortrinlig til en fotografering. Allerbedst når solen netop dækkes af skyer. Men det er nu min oplevelse, at de smukkeste og mest magiske fotos fanges under et af de 3 scenarier, nævnt herover. Og derfor er det de tidspunkter jeg selv - helt ubevidst - søger i haven med kameraet i hånden.

REGNPAUSERNE
Det fantastiske ved at fotografere lige før og efter regn er den ændring i lyset, som luftens vanddråber giver, når de krydser solens stråler - og så selvfølgelig det spil hele haven får efter en regnbyge, hvor der er vanddråber på alle flader.

FotoguideHerover ses tulipanen 'Cairo' fanget lige efter en regnbyge i maj. Eller se herunder en klokkeranke snuppet i august lige efter en morgenbyge. De er da næsten lige til at spise.

Fotoguide


MORGEN- OG AFTENSOL
Dramatik med makrofotografering, hvor solen er foran kameraet, er helt sikkert en klassiker for mange med hang til fotografering. Men også dette trick virker for mig allerbedst i morgen- eller aftentimerne, hvor solen giver det blødeste skær.

Med solen foran kameraet er der på disse tidspunkter virkelig mulighed for at tage lækre billeder.

FotoguideNår man først har fundet den rette vinkel, er det en forholdsvis let måde at fotografere på - der skal bare lige lidt træning til.

Jeg har leget meget med fotovinkler og har efterhånden fundet frem til den vinkel, som fanger de fotos, jeg synes bedst om: Nemlig de billeder som jeg synes rammer den måde jeg selv ser det på - uden brug af kameraet.

FotoguideHer er det en natviol, der er fanget op mod den blide aftensol i maj.

ÅRSTIDERNE
Mine præferencer for fototidspunkter varierer vist også lidt henover året, nu hvor jeg tænker over det. Måske fordi forårssol og efterårssol slet ikke er det samme.

Fotoguide
MORGENSOL, FØRST I MAJ

I foråret tager jeg, tror jeg, de smukkeste fotos på let overskyede dage - helst om aftenen. I foråret er mange af havens planter sarte i farverne, og de fanges bedst i den bløde aftensol, synes jeg, hvor haven får tilført en varme, den ellers ikke har på dette tidspunkt af året.

Herunder ses vores have fotograferet i aftensol på en let overskyet dag. Bemærk det nærmest gullige skær som aftensolen her kaster over haven, og hvordan farverne i den grad intensiveres af sollyset. Den grønne bliver nærmest mere grøn, end den er i virkeligheden.

Fotoguide
I sommermånederne har jeg ikke præference for morgen eller aften. Både tidlig morgen og sen aften, hvor solen står lavt på himlen og kaster blidt lys over haven, er fantastiske tidspunkter at fotografere på. Og den stille summen der er i haven om sommeren gør oplevelsen særlig intens. Her bliver man nærmest ét med sin have. Det er så specielt at gå ud med kameraet en tidlig lørdag morgen efter dagens bedste billede.

Hvis det er overskyet, kan det bestemt også være muligt at fange smukke fotos midt på dagen - allerbedst lige før eller efter en regnbyge, som nævnt.

Særligt sensommer og efterår er for mig en præference for morgenfotografering. Her oplever vi i Danmark tit smukke morgentimer med dis og legende, blødt lys, der kaster skygger over græs og edderkoppespind med dug. Fotografering om aftenen giver varme og orangetonede fotos, der specielt er velegnede til fotografering af køkkenhave og frugter - aftensolen får det hele til at se ekstra hyggeligt ud.

ET EKSEMPEL
Se herunder forskellen på morgen- og aftenfotografering taget med mit kamera. Det er helt samme blomst fotograferet på en efterårsdag henholdvis lidt i otte om morgenen og lidt over otte om aftenen. Billedet er taget fra samme side og med ens indstillinger på kameraet.

Fotoguide

Fotoguide


Det er noget af en forskel, ikke? Hvilken, man synes bedst om, er bestemt en smagssag. For mit eget vedkommende er morgenbilledet det der står mit hjerte mest nær. Men du kan jo sagtens se noget helt andet, og måske falde for det skær der er i aftenbilledet?

Konklusionen er uanset årstid og motiv den samme for mig. De tre gyldne tidspunkter er - solopgang, solnedgang og lige før og efter regnbygen. Hvad oplever du i din have med kameraet i hånden? Jeg håber, at du vil lade os høre om dine erfaringer. Eller måske din præference ved de to klokkeblomster herover. Morgen eller aften?

8 kommentarer:

 1. Ja man lærer, hvornår det er bedst, når man tager mange billeder. Jeg vil gerne have sol på mine billeder her om vinteren. Men skarp sol om sommeren dur slet ikke, så er det bedst morgen eller aften. Men godt nok står jeg tidligt op, men ikke før solopgang først på sommeren. Jeg er også begyndt at sammenligne billeder formiddag og eftermiddag, der er nemlig en stor forskel. Lyset betyder utroligt meget, når den gyldne sol sender sine stråler ind i haven en efterårsdag med lidt mørke skyer, bliver det et kanon godt billede.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 2. Du har fat i det helt rigtige. Skarp sol er "døden" for et godt billede, mens det blide morgen- og aftenlys er det helt rigtige. I hvert fald om sommeren. Efterår og især vinter er det nemmere at fange blidt lys på andre tidspunkter af dagen. M.h.t. klokkeblomsten kommer det jo lidt an på hvilken farve den har? Hvis den er lilla, som jeg har en fornemmelse af, at den er, så er aftenlyset det helt rigtige. Blå og lilla er de sværeste farver at fange, men min erfaring siger mig at det er lettere at få den helt rigtige blå og lilla farve frem om aftenen. Måske fordi jeg ikke står så frygtelig tidligt op ;-)

  Godt lille indlæg :-)
  /Birgitte

  SvarSlet
 3. Rigtigt interessant indlæg! Gode billeder og lang morgensøvn hører tydeligvist ikke sammen om sommeren...
  På dine billeder synes jeg bestemt også, at det er morgenlyset, der er smukkest. Det er nok ligesom med luften om morgenen. Den virker mere ny og ubrugt.
  Hilsen Lone

  SvarSlet
 4. SKØN SKØN artikel Lone hvor du på smukkeste vis rammer kunsten at fange et motiv på rette tidspunkt ind. Det er nemlig i den blå time (timen før solopgang) og i den gyldne time (timen efter solopgang) det smukkeste lys findes. Det samme gør sig gældende i den anden ende hvor den gyldne time er før solnedgang og den blå time efter.

  Vi kunne godt ønske os et snedækket landskab her i de mørke vintermåneder - for sne billeder taget i den blå time er helt fantastiske og med en særlig stemning.

  SvarSlet
 5. Hej Lone, tak for endnu en god artikel om fotografering, den er røget ind i mappen til din første artikel, så nu venter jeg kun på, at vejret vil blive lidt mere imødekommende, end det har været den seneste tid, så skal jeg i gang derude med knipseriet.

  Morgenbilledet af klokkeblomsten er fortryllende, den varme rødlige farve samt de fine spindelvæv rører ved noget i mig inderst inde.

  Kh
  Hanne

  SvarSlet
 6. LONE, hvordan er det dog muligt at vælge? Morgen- ctr aftenfoto!? Først valgte jeg aften, så morgen, men så.... Hvor er de dog begge forførende dejlige.
  kh Ingelise

  SvarSlet
 7. En rigtig god artikel der er interesant for mange af os. Jeg har fået en ny linse til mit kamera i julegave. Så nu kan jeg rigtig zoome, så jeg skal ud og lege og vil tage dine oplysninger med i baghovedet, tak for det :-), kh Margit

  SvarSlet

ANNONCE