Blomsterfotos, der er skarpe og får havens stemning med, kræver lidt omtanke og træning. Men det kan godt være svært at få til at lykkes. Læs her, hvad, jeg oplever, ofte virker for mig.


TEKST & FOTO: LONE

Fotografering af haver er blevet lidt af en passion for mig. Jeg startede ud med de lette digitalkameraer, som vi brugte til rejser mv., men for en del år siden gav min mand mig mit første digitale spejlreflekskamera – et Canon. Det er blot en amatørudgave, men det gør fotograferingen sjovere, og der er lidt flere indstillingsmuligheder.

Jeg har brugt en del tid på at prøve mig frem og har læst enkelte fotobøger for at få gode tip. Jeg har her prøvet at granske min hjerne og har samlet de ting, som jeg synes er vigtige for at tage gode blomsterbilleder. Jeg håber, at du måske kan have glæde af skriveriet om, hvordan jeg gør – så kan du snuppe de ideer, som du selv synes er til at indarbejde i din egen fototeknik. Også selvom du har et kompaktkamera. De fleste fif virker uanset kameratypen, så dine billeder måske bliver bedre eller måske anderledes, end de er i dag. Måske er du meget skrappere til at fotografere, end jeg selv er. Uanset det så må du hjertens gerne dele dine erfaringer med os, hvis du har lyst.

Fotoguide, tæt påSKARPE BILLEDER – SÅ SKAL KAMERAET HOLDES STILLE 
Det måske allervigtigste for at få helt skarpe billeder er at kunne holde kameraet helt i ro. Det kan være svært på dage, hvor jeg har travlt – eller måske drukket alt for megen kaffe :-). Men helt i ro, det skal det – ellers bliver billederne uskarpe. Især når man henter dem ind i sit billedbehandlingsprogram (som fx Lightroom – som jeg selv bruger) og zoomer ind på detaljerne. Så opdager man, at det der syntes skarpt, faktisk er sløret. Og det er så ærgerligt, når motiv, vejr og tidspunkt ellers lige var helt perfekt.

Man kan evt. bruge et stativ for at få kameraet til at være helt i ro. Jeg har sjældent selv tålmodigheden til at bruge stativet, og når jeg er på havebesøg, finder jeg det ualmindeligt uhåndterligt og allermest bare i vejen. Men jeg bruger det nogle få gange om året i håb om at blive glad for det på sigt (for jeg kan GODT se forskellen). Og så håber jeg på at kunne få det lært en dag (dermed ment; finde tålmodigheden til det).

TIP: Hvis du vælger at bruge stativet for at kunne holde kameraet i ro, så skal du huske at slå funktionen, der modvirker rystelserne (stabilizer on/off) fra. Ellers har denne “stabilizer” den modsatte effekt, og billederne bliver alligevel uskarpe.

Fotoguide, tæt påPLANTERNE, TÆT PÅ
Ned i knæ! Man skal faktisk så langt ned, at man er i øjenhøjde med planterne. Det er ganske enkelt alfa og omega for at få dybde i billederne og se planterne på den smukkeste måde.

En blomst, fotograferet oppefra, kan se lidt flad og trist ud, men kommer man ned i knæ, ses planterne ind fra en vandret vinkel og forskellen er ganske overbevisende. Så finder man ud af, hvor let det faktisk er at tage flotte have- og makrobilleder. Det her gør en KÆMPE forskel.
Fotoguide, tæt påUNDGÅ VIND
Jeg gør alt, hvad jeg kan for at fotografere på dage med megen lidt vind – med mindre jeg altså direkte går efter at fange bevægelserne på billederne. Når vinden blæser, vibrerer og svajer alle planterne, og billederne vil – med mindre man er ualmindelig god til styring af indstillingerne på kameraet – se utydelige ud. Og det er så ærgerligt at have spildt gode timer med fotografering, der giver utydelige billeder.

Jeg ved, at nogle fotografer bruger at sætte skærme op omkring planter for at få dem til at stå HELT stille. Det har jeg heller ikke tålmodighed til. Jeg venter på de stille dage, og så fotograferer jeg ellers løs.

Fotoguide, tæt påINDSTILLINGER PÅ KAMERAET
Jeg kan godt lide at blomsterne får den fulde opmærksomhed, og det betyder at jeg gerne vil have baggrunden til at være uskarp. Derfor bruger jeg højest mulige indstilling på AV, så baggrunden forsvinder ud af fokus. Det giver også – i modsætning til brug af fuldautomatik – mulighed for selv at vælge fokuspunktet. Og det er også gavnligt, når man går så tæt på som på billedet herover.

Inden længe skriver jeg lidt om, hvilke tidspunkter på døgnet, jeg finder, er bedst til fotografering. Jeg har mine helt klare favoritter.