tirsdag den 6. januar 2015

GREAT DIXTER'S EKSOTISKE HAVERUM

HAVEREPORTAGE

Selvfølgelig har den frodige have ved Great Dixter også et eksotisk hjørne. Det er grundens mindste haverum - altså i areal - for i højden er det ganske imponerende. Vi inviterer dig med til et kig i haven.
TEKST & FOTO: LONEJeg har før taget jer med på en havevandring i haven ved Great Dixter og helt ærligt, så havde jeg ikke planer om at tage jer med ind i den eksotiske have. Det vil sige før jeg igen sidste år gæstede haven - og denne gang i starten af september, hvor den eksotiske have netop er på det højeste.

Great Dixter

Great DixterIndgangen til haven er fra den ene side via et gammelt ko-shelter. Og herfra kan man faktisk sætte sig på en bænk i mørket og nyde udsigten. Udsigten til en have der ser ud til at være noget helt andet end det man ellers præsenteres for i de klassiske engelske haver. Og ja - det er bestemt også tilfældet.

Haverummet blev oprindeligt af havearkitekten Lutyens designet som en rosenhave, men pga. sygdom i roserne valgte man senere at ændre haverummet til en tropiskinspireret have. På engelsk benævnes haverummet nu "The Exotic Garden".

Haverummet er fyldt med palmer og græsser, der giver indtryk af en eksotisk urskov - farverne tilføjes af cannaer og dahliaer i varme nuancer. Det hele suppleres blandt andet af selvsåede kæmpeverbenaer, der også i denne sammenhæng formår at væve tæppet sammen på kryds og tværs, i et slør af lilla prikker.

Great DixterGreat DixterDen smukke mørkløvede canna, der er ret dominerende i rummet, er Canna 'Wyoming'.

Great DixterDahliaerne er valgt i orange og røde farver, og mens de andre steder kan virke lidt øredøvende, er de her ganske eminente. De giver netop den pangeffekt, der er brug for i et rum som dette.

Great DixterSom du kan se herover, er planterne i rummet ret høje, og også dette er med til at danne den eksotiske stemning af fortætning og jungle. Valget af bananpalmen, 'Musa basjoo', er også nøje valgt til sceneriet. Den er en af de mest hårdføre og skulle være ret hurtigvoksende. Om den kan overvintre ude i Norden kunne være interessant at vide - måske har du erfaring hermed?Du kan se mere fra Great Dixter lige her:

VILDE BEDE I HAVEN VED GREAT DIXTER
Når jeg spoler i hukommelsen for at finde gode haver med græsser, kommer jeg straks i tanke om denne. Den er vild, frodig og farverig på én gang - og det, der gør, at det hele virker, er blandt andet tilstedeværelsen af græsser.


Great DixterBEDENES ROLLS-ROYCE
Når vi kigger på bede kommer vi ikke udenom det element, som haven ved Great Dixter høster størst berømmelse for, The Long Border". Bedet er en sand farveeksplosion i stauder, løgvækster, sommerblomster, buske og græsser.


SOM SKABT TIL BØRNENES HAVE
Har dine børn deres egne bede i haven? Hvis du nu tænker et par børnebede med ind i næste års have, så overvej lige den her: Evighedsblomsten.

9 kommentarer:

 1. En skøn jungle at blive væk i :-)

  /Birgitte

  SvarSlet
 2. En morsom hændelse (set med danske øjne) var det ramaskrig der genlød i hele Storbritanien, da Christopher Loyd TILLOD sig at nedlægge rosenhaven, der i havekredse blev betragtet som noget nær helligbrøde, og som han ønskede skulle afløses af noget de fine folk og pænere haveborgerskab mente tenderede til `a circusgarden´.
  STÆRKT!!

  go dag
  Kjeld

  SvarSlet
 3. Hej

  Hvilken plante er det på det nederste billede i midten? Den ser fin ud!
  /Karen

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kender den desværre ikke af navn. Måske andre kan hjælpe?

   Slet
  2. Hej Karen

   Så faldt jeg faktisk alligevel over navnet :-)
   Den hedder : Amicia zygomeris

   Slet
 4. Kombinationen af cottage-stilen og eksotiske vækster er skam overraskende og spændende.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 5. Ja, det er meget specielt med Exotic Garden - jeg var også ved at blive væk i den i sommer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - selvom den er lille, så er den ret intens :-) lige som en jungle skal være det.

   Slet
 6. Fedt.
  Ud af boksen.
  Skønne fotos.
  Jeg er solgt!

  SvarSlet

ANNONCE