onsdag den 7. januar 2015

HVILKEN BUSK ER DER TALE OM?

HAVEBREVKASSEN

Vi har modtaget et foto og et spørgsmål fra Inga, som vil vide, hvilken plante, hun har købt. Hun mener, det er en busk, men det viser sig faktisk at være en staude. Hør her, hvad det er.

Fallopia japonica 'Variegata', broget japansk pileurt
Foto fra Inga
Hej med jer

Jeg håber, der er nogle der kan hjælpe mig med at identificere en plante. Jeg har købt en lille stedsegrøn busk af en privatperson. Hverken sælger eller jeg ved, hvad det er for en. Den er ganske dekorativ, hvis jeg skal sige det. Busken er ca. en meter bred og høj. Dens brogede blade ligner lidt en stuebirk - blot lidt tykkere. Der sidder små visne frøstande på grenene (minder lidt om dem, der er på en Buddleja, blot mindre). Jeg kan ikke finde den på nettet. Hvis nogen ved, hvad det er for en, hører jeg meget gerne fra jer.

Med venlig hilsen
Inga


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Kære Inga,

Vi har konsulteret staudeekspert, Ole Kjær Christensen, som ud fra dit foto kan fastslå, at der er tale om Fallopia japonica 'Variegata', kaldet broget japansk pileurt. Det er altså en staude og ikke en busk, selvom den har den form. Den falder sammen ved de første af vinterens frostgrader, men kommer som sagt igen, for sådan er det som bekendt med stauder. Mange pileurt breder sig meget, men ikke denne. Og smuk er den jo. Tillykke med at den vokser i din have.

Grønne hilsner fra
Marianne
REDAKTIONEN


Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 

Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.

1 kommentar:

 1. Kære alle

  I HAVEFOLKETS brevkasse er vi i gang med den "sport", som alle havefolk elsker: At finde ud af, hvad, der er hvad - som regel med henblik på at vide, hvordan det skal passes, så det trives i vores haver. Denne type spørgsmål er interessante og alle havefolk er velkommen til at deltage! Også selvom vi har koblet vores havepanel på. Det er i alles interesse at få nuanceret svarene og som regel - i de vanskelige identifikationstilfælde - er det godt med flere øjne og tilbagemeldinger.

  Her har Ole et bud på at busken, som Inga spørger til, er en pileurt i variegeret form. Efterfølgende har vi fået nogle mails fra læsere, der mener der er tale om en surbundsplante, nemlig en såkaldt "Druelyng", Leucothoe walteri Rainbow.

  Vi har også fået forslag om, at det kan være Prunus laurocerasus variegata, så derfor vil vi stadig lade spørgsmålet være åbent. Skriv til os, hvis du har et bud på denne plante.

  Og god gråvejrsmandag til jer alle - nu har stormene Dagmar og Egon lagt sig, så vi kan komme lidt ud igen.

  På vej i gummistøvlerne; M

  SvarSlet

ANNONCE