torsdag den 1. januar 2015

JORDFORBEDRING I KØKKENHAVEN

HAVEBREVKASSEN

HAVEFOLKET har fået et spørgsmål fra Jytte, der er i gang med at anlægge en ny køkkenhave oven på et stykke med nedfræset træ. Nu vil hun gerne have råd om jordforbedring.

SVAR: JENS JUHL, HAVEPANELET
Kære Havefolket

Jeg håber, I kan hjælpe mig med lidt råd og vejledning. Jeg er ved at anlægge en ny køkkenhave. På stedet stod 3 store hasselbuske, som nu er blevet fjernet af en rodfræser. Jorden er nu en blanding af god muld og masser af flis fra rødderne. "Stubmanden" sagde, jorden ville være sur de første år. 

Hvad kan vi gøre for at få god køkkenhavejord hurtigst muligt? Vi er i gang med at solle jorden, så de største stykker flis bliver fjernet. Hvad kan vi ellers gøre? Skal vi kalke jorden eller er der andre råd?

Tak på forhånd og tak for et godt tiltag.

Jytte, Præstø

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 


Kære Jytte

Du skriver, at I er gået i gang med at solle jorden, så de største stykker kommer væk, og det er en rigtig god idé, for de vil være længe om at blive omsat. Herefter skal I kalke jorden, gerne med dolomitkalk. Giv den et lag som "kanel på grød". Dæk herefter jorden af med et godt lag løv, gerne 7-8 cm. Lad så jorden ligge til foråret.

Nu ved jeg ikke, om I fremstiller kompost selv. Hvis I gør, så læg et lag på 2-3 cm på til foråret, og arbejd det godt ned i overfladen, Ikke noget med at grave, for det skader livet i jorden. Laver I ikke kompost, så se at komme i gang med det, for det er vejen til ordentlige grøntsager. Indtil I får kompost selv, så hent det, som de fleste kommuner leverer i april, og læg det på i et lag på 2 cm og brug kultivatoren.

Så og plant så i jorden, og dæk af med plænegræs mellem grøntsagerne, når de er store nok. Til efteråret sås grøngødningsplanter på de afhøstede bede, og sørg så for god afdækning af resten på samme måde som tidligere beskrevet.

Med venlig hilsen
Jens Juhl


Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 

Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

ANNONCE