Har du lyst til at tage fat på såning nu, er det oplagt at gå i gang med chili. Det er nemt, det er nu de skal sås og så er der utallige sorter at kaste sig over.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Chili har sådan en lang udviklingstid, og det er nu, de skal sås, hvis du skal have glæde af lækre, hotte frugter i sensommeren. Mange chilinørder har allerede sået inden jul, men du kan sagtens nå det, hvis du sår indenfor den kommende måneds tid. Og hvis du tror, det er svært med chili, så tro om igen. Det er nemt, nemt! Den største udfordring er at holde inde, så man ikke sår alt for mange.

Såning af chili

Ja, og så er der også lige det med lyset, for de skal have tilskudslys i form af LED-pærer eller rigtigt vækstlys. Det købes nemt på nettet eller i din planteskole.

Chili spirer ved ca. 24 grader, og lige efter spiringen skal du sørge for at lufte ud i dit minidrivhus, så de ikke mugner, og derefter skal du stille dem lidt køligere. Når de har fået deres første rigtige bladpar efter kimbladene, kan du prikle dem om i en lidt større potte og så fremdeles, indtil de er så store, at du skal til at tænke på at knibe dem og stille dem ud. Det skal de, når den udendørs gennemsnitstemperatur er omkring 10 grader, og der absolut ingen fare er for nattefrost.

Nogle chilifans overvintrer deres yndlingsplanter, mens andre sår hvert eneste år. Dels fordi det er så hyggeligt at gå og nusse med dyrkningen, dels fordi det simpelthen er meganemt. Den tredje grund er, at der findes utallige sorter. De krydsbestøver desuden, så du kan også udvikle dine egne sorter.

Rigtig god fornøjelse med dine chili!