fredag den 30. januar 2015

SÅ SÅR VI CHILI

I HAVEN I WEEKENDEN 

Har du lyst til at tage fat på såning nu, er det oplagt at gå i gang med chili. Det er nemt, det er nu de skal sås og så er der utallige sorter at kaste sig over.

TEKST & FOTO: MARIANNEChili har sådan en lang udviklingstid, og det er nu, de skal sås, hvis du skal have glæde af lækre, hotte frugter i sensommeren. Mange chilinørder har allerede sået inden jul, men du kan sagtens nå det, hvis du sår indenfor den kommende måneds tid. Og hvis du tror, det er svært med chili, så tro om igen. Det er nemt, nemt! Den største udfordring er at holde inde, så man ikke sår alt for mange.

Såning af chili


Ja, og så er der også lige det med lyset, for de skal have tilskudslys i form af LED-pærer eller rigtigt vækstlys. Det købes nemt på nettet eller i din planteskole.

Chili spirer ved ca. 24 grader, og lige efter spiringen skal du sørge for at lufte ud i dit minidrivhus, så de ikke mugner, og derefter skal du stille dem lidt køligere. Når de har fået deres første rigtige bladpar efter kimbladene, kan du prikle dem om i en lidt større potte og så fremdeles, indtil de er så store, at du skal til at tænke på at knibe dem og stille dem ud. Det skal de, når den udendørs gennemsnitstemperatur er omkring 10 grader, og der absolut ingen fare er for nattefrost.

Nogle chilifans overvintrer deres yndlingsplanter, mens andre sår hvert eneste år. Dels fordi det er så hyggeligt at gå og nusse med dyrkningen, dels fordi det simpelthen er meganemt. Den tredje grund er, at der findes utallige sorter. De krydsbestøver desuden, så du kan også udvikle dine egne sorter.

Rigtig god fornøjelse med dine chili!


Læs evt. mere om såning af chili:


SÅ DIN EGEN CHILI
Når man spørger Conny fra Nykøbing Sjælland, så er den allerstørste faldgrube ved at så chili, at det griber om sig!
Læs med her om, hvad hun har af fif og idéer.


CHILIDYRKNING
At dyrke chili er meganemt. Selvfølgelig er der forskellige parametre en nørd kan vælge at gå op i for at optimere sit udbytte. Dem bringer vi nogle af her.


chili
CHILI - CAPSICUM ANNUUM
Chilifrugtens popularitet er ikke til at tage fejl af. Omkring 4 milliarder mennesker bruger nemlig krydderiet i deres husholdning - hver eneste dag.

3 kommentarer:

 1. hm, mon jeg tør sige det til sønnike. Han er bidt af en hot chilli, og brugte sidste år en "mindre formue" hos Toftegården. Problemet er jo han kommer hjem til mig med dem og så skal jeg være plejemor. Det er jo lidt svært at ha diverse store chilli planter i en lejlighed. Jeg tør vædde på han vil lokke mig til at prøve så nogle, han ved jeg er alt for nem at lokke når det gælder leg med planter.
  I øvrigt er det vist osse ved at være tid at så valmuer?
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det, ja - og temperaturen svinger lige op og ned omkring nul, så det er bare om at komme ud. Tak for tippet. Det er hermed givet videre.

   Om du tør.... bum bum... Hvad siger din mavefornemmelse dig, søde Gunvor? Det kan jo ikke gå andet end galt. Ja, og så altså, at du og din søn får noget sammen, plus at I måske kommer til at så alt for mange spændende chili.

   You decide!

   Slet
  2. Forresten - lad os da ile til med et link om at så valmuerne. http://www.havefolket.com/2014/02/tid-til-at-sa-valmuer.html

   Slet

ANNONCE