tirsdag den 20. januar 2015

SILKETRÆ

TEMA: DET EKSOTISKE HJØRNE

Når man er på ferie kan man ind imellem studse gevaldigt over de træer, man møder. Her er det silketræet, der gør sig til og gør mig nysgerrig. Hvad i himlens navn er det her for en dulle? Det må lige undersøges. 

TEKST OG FOTO: MARIANNE


Jeg har passeret forbi dette træ flere gange, uden sådan rigtigt at tage notits af det. Det er vist blevet "siet fra" i mine indre filtre, fordi hverken farven eller faconen rørte noget inde i mig. Men netop denne dag sidder jeg udmattet på en cafestol i skyggen og venter på et glas grenadine og en kop stærk kaffe at blive kvikket op på. Jeg læner mig tilbage og kigger op. For mine øjne vifter nogle strudsefjerslignende blomster oppe i en trækrone af vibrerende, let løv. Ej, det er altså så sært, at det må studeres nærmere! Op at stå. Faktisk op på stol at stå. Flere af de lokale skæver efter mig - nogle stopper direkte op og afventer, om der vil ske noget spændende. Men mit fokus er et andet sted - på blomsterne. En yderst spektakulær farve - lidt mellem koldrøget laks og Barbie-lyserød, men blandet og tonet ud i kridhvid. Og kronbladene... hvad skal jeg sige? Det ligner en makeup-pensel. Dog ville jeg selv være en af dem, der skyndsomt ville betakke mig, hvis en makeup-artist nærmede sig min kind med den farve. Men løvet! Helledusse da - det er fuldstændigt forrygende! Og de lange bælge, der desværre ikke er modne nok til at høste, de er morsomme.

Ja, der var nok tider, hvor jeg ikke i min livligste fantasi havde kunnet forstille mig, at jeg skulle beskæftige mig med at beskrive, hvordan nogle grønne blade kan gøre glad, men sådan kan man jo gå rundt og overraske sig selv. For det gør det - i allerhøjeste grad. Netop nu ved tasterne kan jeg her flere år efter mærke begejstringsboblerne indeni.

Silketræ

Træet trives i subtropiske egne og stammer fra Sydøstasien. Derfor overlever det ikke her i Norden under naturlige forhold - dvs. på friland. I Sydeuropa ses det mange steder, og her er væksten ca. den halve af de omkring 10-12 meter, som det kan blive under optimale forhold. Ved en smule research har jeg opdaget, at det faktisk er lykkedes nogle havefolk at få det til at overleve på friland i hvert fald i byområder på Sjælland - og tilmed at få det til at blomstre. Det kræver megen læ, megen sol og beskyttelse om vinteren, men det kan åbenbart lade sig gøre. Så hermed en opfordring til jer, der er til sådanne spændende eksperimenter: Prøv det!

Silketræ
Skulle jeg have det i min have, ville jeg nu være tilfreds nok uden blomsterne, selvom de vel ville blive en slags showstoppere, vil jeg tro. De blade - det løv, den krone - det ville være det hele værd. Jeg selv har ikke tænkt mig at binde an med den slags før jeg har et glashus af en vis størrelse at stille det i. Dér til gengæld - vil jeg formentlig sidde under det dagligt og kigge op!FAKTA

NAVNAlbizia julibrissin 
DANSK NAVN: Silketræ
LYSFORHOLD: Sol  
HÅRDFØR: Nej
JORDBUND: Kalkrig jord
VÆKST: Busket til træ
STØRRELSE: 2-12 m afhængigt af vækstforhold
BLOMSTRING: Blomstrer i juli-august med vifteformede blomsterstande.
ANVENDELSE: Solitært under glas, i opvarmet væksthus, udestue eller drivhus.

6 kommentarer:

 1. Jeg har faktisk sådan et træ i min have. Det er sået for snart 10 år siden af frø fra Botanisk Have i kbh. Det har sået i en krukke lige siden, men er nu blevet for stor, så den er plantet ud i haven og dækket godt med grene og en hessiansæk. Roden er pakket ind med blade og gran, så nu håber jeg den overlever.
  Den har været vist på min blog et par gange, men det ku´da være jeg skulle gentage det.
  Havehilsen
  Ole

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ole
   Det lyder som om den nok skal klare det, i hvert fald i disse milde vintre - og med din omsorg, skal det nok gå.

   Jeg vil da også lige et smut omkring Botanisk have, for sådanne frø har jeg fantaseret om at så lige siden jeg så disse umodne. Din kommentar animerer mig til at gøre forsøget. Tak for den!

   Slet
 2. Jeg har set i en tv udsendelse om en mand der havde bygget et hus INDE i et væksthus. Der var en middelhavshave omkring huset under glas. Sådan et træ ville da liige være det perfekte til sådan et anlæg,. Hvis jeg havde de muligheder var det da det første valg af træ ,for som du skriver bare bladene alene er smukke.
  Her hvor vi bor, tør jeg ikke satse på nogen frostfølsomme planter.
  Her er det det vådeste tøsnesnask, ikke engang hønsene gad gå ud i dag.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, tænk at bo sådan - det har jeg også drømt om!

   Og hønsene - haha, mine står oppustede og kukkelurer under havebordet det meste af dagen. Sne er de ikke voldsomt glade for, men de tager sig en tur ud, i de områder af haven, hvor sneen er smeltet nu og da.

   Slet
 3. Meget smukt træ :-)
  Jeg fik engang et lille bitte træ af min svoger, som kom hjem fra syden med det.
  Det voksede sig stort og blev til sidste sat ud i haven, som var en smuk engelsk have, det gør dig godt i haven og er stort i dag, det bærer ikke de smukke blomster desværre. Der er nok for koldt i lille DK.
  Smukke fotos du har taget, stor ros :-)

  Hilsner fra Tina fra "En verden af kunst"

  SvarSlet
  Svar
  1. Øj, hvor lyder det godt, Tina! Stort i dag - hvor stort - sådan ca? Og det med blomstringen - jeg tror du har ret, men det vil helleer ikke gøre mig noget - nærmest tvært i mod. De blomster er i mine øjne lidt "grimsøde", hvis du forstår hvad jeg mener. (Jeg håber ikke jeg fornærmer nogle af vores læsere, men smag og behag osv) .

   Tak for ros af fotos, det er jeg absolut ikke vant til! :-) <3

   Slet

ANNONCE