Lone har stillet et spørgsmål til ekspert Marianne Bachmann Andersen om kuglekirsebærtræer, der har fået svampevækst. Skal træerne mon fældes?


SVAR: MARIANNE BACHMANN ANDERSEN, HAVEPANELET, FOTO: LONE

Kære Marianne

Nu har jeg over nogen tid gået og betragtet disse svampe, der langsomt vokser frem – og nu er det vist tid til dommedag. Hvad mon jeg skal gøre?

Sagen er den, at vi for 12-13 år siden plantede 6 podede kuglekirsebærtræer i haven, og da vi i 2007 byggede om, var vi nødsaget til at flytte nogle af dem, da de stod i vejen for vores kommende tilbygning. Siden er 2 af dem ganske enkelt gået ud (mon ikke behandlingen var lidt for hårdhændet), og siden har to andre fået svampe på stammerne. Det er dem, jeg nu søger råd om.

Du ser her et foto af svampene, og så håber jeg på, at du kan give mig et godt råd om, hvad der kan gøres. Hvis der kan gøres noget?

Er træerne på vej til at gå helt ud, så skal de bare fjernes her i foråret, så vi kan få omtænkt den del af haven. Det vil være dødærgerligt, da træerne er super flotte. Men sådan er havelivet jo også ind imellem – og så er der lejlighed til at tænke nyt.

Jeg glæder mig meget til at høre dit svar.

Undrende hilsner
fra
Lone, Skanderborg

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kære Lone,

I planteskolen må der maksimalt gå fire år, inden vi “skoler” træerne, og så er de ofte rodskåret mellem omplantningen. Når træerne omplantes så ofte, sikres muligheden for, at etablering på blivestedet lykkes. Da du tilbage i 2007 flyttede træerne, må de have stået i et par år i din have, så de burde kunne tåle flytningen. At, du alligevel mister nogle af træerne, er rigtig ærgerligt. Nu, syv år senere undrer du dig over disse fine, hvidlige svampe, der vokser rundt i barken på stammerne. At det har noget med flytningen at gøre kan ikke udelukkes, men sandsynligvis ikke, for du beskriver træerne som flotte, og det er syge træer ikke!

Kuglekirsebær er nært beslægtede med almindelige kirsebær- og blommetræer, og de kan alle få en række svampesygdomme. Den svamp, du har på dine træer, kan jeg ikke umiddelbart sætte navn på, men jeg har set lignende svampe på andre træer, og de er ikke den oprindelige årsag til svampeangrebet.
Du skal blot lade svampene være – og lade træerne stå og se flotte ud. Hvis man skraber i barken, vil den højst sandsynlig være mørk og træet være sårbart i området. Det er altså en form for bakteriekræft, som naturens svampe vokser i, men så længe man ikke klipper og skærer i det, vil træerne kunne klare sig mange år endnu.Grønne hilsner

Marianne Bachmann Andersen
www.hortusadvising.dk 

Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 



Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.