tirsdag den 27. januar 2015

STRELITZIA

TEMA: DET EKSOTISKE HJØRNE 

Man forstår godt, hvorfor den skønne Strelitzia også går under navnet paradisfugl. Med sit lidt spøjse og usammenlignelige udseende er den helt sin egen. Af samme grund er den også én af mine eksotiske favoritter.   

TEKST & FOTO: KARINA 


Strelitzia, paradisfugl
Strelitzia stammer oprindelig fra Sydafrika og de Kanariske øer. På dansk kaldes den paradisfugl og på engelsk Bird of paradise og Crane Flower.

Strelitzia reginae er en staude og er i familie med bananen. De læderagtige blade er langstilkede og er, ligesom hos bananen, forholdsvis store. Selve planten kan blive op til 2 meter høj.

PARADISFUGL
Strelitzia

Den farverige del af planten består af de små blå-violette blomster og kronbladene, der som regel er orange. Vil man have paradisfugl i blomst må man væbne sig med tålmodighed, da der nemt kan gå mellem fire og seks år før det sker - til gengæld er det værd at vente på. Hele det blomstrende arrangement sidder på toppen af en lang stængel, som bliver mellem en og to meter.

Paradisfugl tåler ikke at stå ude om vinteren, så den skal enten overvintres i væksthus eller havestue, hvor der ikke må være under 10 grader. Du kan sagtens dyrke den i krukke, vel at mærke betinget af, at krukken er stor nok til at planten kan udvikle sig optimalt. Jorden må gerne være til den lerede side, og i vækstperioden skal du være særlig opmærksom på, at planten får næring og vand regelmæssigt. Paradisfugl skal have nok med lys, men tåler dog ikke at stå i sviende sol, da den ellers vil tørre ud.

Dyrker du Strelitzia i krukke, skal du være opmærksom på at passe godt på rødderne ved ompotning, da de er ret sarte.

Strelitzia, paradisfugl

FAKTA
NAVN: Strelitzia
DANSK NAVN: Paradisfugl
LYSFORHOLD: Lyst, men ikke i direkte sol
HÅRDFØRHED: Skal vinteropbevares
JORDBUND: Næringsrig
VÆKST: Opret
STØRRELSE: Omkring 2 meter
BLOMSTRING: Forår - vinter

4 kommentarer:

 1. Jeg har en i krukke, som jeg selv har sået fra frø..... Den er nu ca. en meter høj og jeg venter spændt på stænglen med den famøse blomsterstand... Den er nu 6 år gammel, så mon ikke den snart belønner mig med sin skønhed.. :-) Håber det bedste :-)

  God sommer, derude.. <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har en der er i blomst nu det to 11 år

   Slet
 2. Jeg har den store fornøjelse at have en velvoksen og blomstrende Strelitzia Regina i 'Familiepleje'. Mine svigerforældre købte den for snart 30 år siden på Gran Canaria ... og den har siden opholdt sig dér i familien, hvor der nu var mest plads. Den er efterhånden opgraderet til at stå i en 90 liters murerbalje. Vi delte den for 3 år siden .. og skal faktisk til øvelsen igen. Udover de 2 ( snart 4 ;-) blomstrende Strelitziaer' "kom jeg til" at købe en Strelitzia Augusta under en rejse til Gran Canaria for en 4 år siden. Min Augusta har ikke haft blomster endnu - men alt tyder på at det bliver senere i år... Den har velvoksne 'knopper' lige nu. Blomsterne er lidt større end på Reginaen' - men også en anelse mere anonyme. Augusta betyder som bekendt stor, på latin.. Og det er jeg overbevist om, at den bliver. Allerede nu er den højere end den 'oprindelige' S.Regina. Jeg har selv set den på Gran Canaria med en højde på 3-4 meter ;-)Så må ma jo se om der skal et nyt - og højere - hus til med tiden...

  SvarSlet

ANNONCE