Man forstår godt, hvorfor den skønne Strelitzia også går under navnet paradisfugl. Med sit lidt spøjse og usammenlignelige udseende er den helt sin egen. Af samme grund er den også én af mine eksotiske favoritter.


TEKST & FOTO: KARINA
Strelitzia, paradisfugl

Strelitzia stammer oprindelig fra Sydafrika og de Kanariske øer. På dansk kaldes den paradisfugl og på engelsk Bird of paradise og Crane Flower.

Strelitzia reginae er en staude og er i familie med bananen. De læderagtige blade er langstilkede og er, ligesom hos bananen, forholdsvis store. Selve planten kan blive op til 2 meter høj.

PARADISFUGL
Strelitzia

Den farverige del af planten består af de små blå-violette blomster og kronbladene, der som regel er orange. Vil man have paradisfugl i blomst må man væbne sig med tålmodighed, da der nemt kan gå mellem fire og seks år før det sker – til gengæld er det værd at vente på. Hele det blomstrende arrangement sidder på toppen af en lang stængel, som bliver mellem en og to meter.Paradisfugl tåler ikke at stå ude om vinteren, så den skal enten overvintres i væksthus eller havestue, hvor der ikke må være under 10 grader. Du kan sagtens dyrke den i krukke, vel at mærke betinget af, at krukken er stor nok til at planten kan udvikle sig optimalt. Jorden må gerne være til den lerede side, og i vækstperioden skal du være særlig opmærksom på, at planten får næring og vand regelmæssigt. Paradisfugl skal have nok med lys, men tåler dog ikke at stå i sviende sol, da den ellers vil tørre ud.

Dyrker du Strelitzia i krukke, skal du være opmærksom på at passe godt på rødderne ved ompotning, da de er ret sarte.

Strelitzia, paradisfugl



















FAKTA
NAVN: Strelitzia
DANSK NAVN: Paradisfugl
LYSFORHOLD: Lyst, men ikke i direkte sol
HÅRDFØRHED: Skal vinteropbevares
JORDBUND: Næringsrig
VÆKST: Opret
STØRRELSE: Omkring 2 meter
BLOMSTRING: Forår – vinter