søndag den 4. januar 2015

TEMA: DET EKSOTISKE HJØRNE

LEDER

Selvom hylderne bugner af havelitteratur og internettet er et univers af uudtømmelig inspiration, er det at rejse, det der inspirerer mig allermest.  
Når rejserne går til fjerne, fjerne kroge af verden, synes jeg næsten at inspirationen opnår nye højder. Alting er så fremmed, eksotisk - og dragende ikke mindst. 

Kreativiteten bliver udfordret på en helt ny måde. Farverne, bygningskonstruktionerne, materialerne, alting er så forskelligt fra, hvad vores øjne er vant til. Selvom jeg på mine rejser ofte møder designløsninger, der ligger langt fra min personlige æstetik, møder jeg ligeså ofte de fantastiske. Hvad der på den lokale blot virker almindeligt og trivielt, kan på mig virke dristigt og vovet. Engang imellem kan det næsten føles som at få kylet en kold spand vand ind i mit blege fjæs. Overraskende først, men også enormt forfriskende.

En stensætning lagt i et mønster, jeg aldrig har set. En trappe, en pergola, et vandbassin, som får mig til at tænke; ja, hvorfor egentligt ikke? Dertil skal alle duftene, lydene og stemningerne også tilskrives i sansebombardementet. Uvante er de jo utvivlsomt, men de rykker på noget. Helt legesyg, motiveret og frygtløs bliver man igen. På en uforklarlig måde fyldes jeg med gode energier, som tillader mig at tænke nyt. Når alt dette er sagt, så er jeg bestemt klar over, hvad der kan lade sig gøre på min egen lille plet herhjemme. En tro bountylands-kopi er slet ikke, hvad jeg er ude på at skabe. Kuldesarte palmer, papirparasoller og et farveorgie af mønstrede tekstiler er for det første uhyre upraktiske elementer at integrere i en dansk have. De passer også sjældent ind. Det er her, man må se sig lidt omkring og lade fornuften råde.

For et par år tilbage var det på Chelsea Flower Show i England en stor dille at arbejde med pinkfarvede elementer i udstillingshaverne. Hvis man er bekendt med den mexikanske arkitekt Ricardo Legorettas ikoniske bygninger, kunne man måske også fristes til at tro, at disse har været en stor kilde til inspiration for CFS's mange designere. Ricardo Legoretta var en fantastisk arkitekt, det synes jeg også. Men skulle man nu alligevel ikke have valgt at lade hans pinkfarvede, orange og røde murflader blive i Mexico? Vores nordeuropæiske lys og bygningskultur taget i betragtning, synes en pinkfarvet væg, i hvert fald på mig, ret så larmende - og det er det, der er min pointe. At lade sig forføre og inspirere, men også at finde balancen.

Det eksotiske strejf har vi set både i modeverdenen og i boligen. Nu er det ikke fordi jeg vil lyde som en anden trendspotter, men lur mig om det ikke også er på vej ind i haveverdenen. Om man vil det eller ej, er den jo også præget af tendenser. Om det bliver i morgen, næste år eller året efter, det ved jeg ikke, men nu er det jo også kun min egen private spådom.

Det eksotiske hjørne er det vi har valgt som overskrift på denne måneds tema. Ikke fordi vi ved meget om emnet og heller ikke fordi det eksotiske - måske, måske ikke - når ind i haveverdenen. Vi gør det, fordi vi har lyst. Fordi det er sjovt, og fordi vi gerne vil vise et par af vores rejsesouvenirs i form af haver, planter og stil. Så kære læser, sæt dig ned og nyd en måned fyldt med legesyge, humør, dramatik og varme. Mærk stemningen og tag hvad du kan bruge.

Velkommen indenfor.


M Å N E D E N S  T E M A A R T I K L E R

DIXTERS EKSOTISKE HAVERUM
Selvfølgelig har den frodige have ved Great Dixter også et eksotisk hjørne. Det er grundens mindste haverum - altså i areal - for i højden er det ganske imponerende. Vi inviterer dig med til et kig i haven. Læs mere >>

BREGNEN
Vidste du, at der findes omkring 20.000 arter af bregner i verden? Bregner findes på alle kontinenter og i alle klimazoner (undtagen Antarktis). Jeg har mange bregner i min have, men kun én slags, og det er den almindelige strudsvingebregne. Læs mere >>

BOTANISK HAVE - KØBENHAVN
Her i vintermånederne er længslen efter varme og frodighed begyndt at indfinde sig - i hvert fald for undertegnede. Min bedste kur er at ta' et smut omkring Botanisk Have i København. Læs mere >>


MINIREGNSKOV I VASE
Hvis du ikke har mod på at kaste dig ud i at eksperimentere med store, eksotiske planter, kan du i stedet for prøve at imitere en miniregnskov i en cylindervase. Det er ret sjovt! Læs mere >>BANANEN ER EN STAUDE
Fra den eksotiske afdeling er bananplanten én af de smukkeste stauder, jeg kender. For mange kommer det som en overraskelse, men jo, den er god nok. Bananen er en staude. Læs mere >>

SILKETRÆ
Når man er på ferie, kan man ind imellem studse gevaldigt over de træer, man møder. Her er det silketræet, der gør sig til og gør mig nysgerrig. Hvad i himlens navn er det her for en dulle? Det må lige undersøgesLæs mere >>

STRELITZIA
Man forstår godt, hvorfor den skønne Strelitzia også går under navnet paradisfugl. Med sit lidt spøjse og usammenlignelige udseende er den helt sin egen. Af samme grund er den også én af mine eksotiske favoritterLæs mere >>

5 HURTIGE
Henrik bor i Nordjylland og skriver bloggen I MIN HAVE. Han dyrker den eksotiske havestil til fulde, og nu, da vi har tema om samme, har vi stillet ham 5 hurtige spørgsmål. 
Læs her hvad han svarer. Læs mere >>

DEN BLÅ PASSIONSBLOMST, PASSIFLORA CAERULEA
Passionsblomsten er en ret maskulin plante, der ifølge de missionærer, der oprindeligt fandt planten, menes at afspejle Kristi lidelseshistorie via sin blomstring. Læs mere >>

TIDLIGERE ARTIKLER OM EMNET

DEN EKSOTISKE HAVE
Lad aberne hyle og jungletrommerne lyde. Denne artikel bringer dig dybt ind i junglen - på en villavej i Danmark. Det handler om den eksotiske have og om hvordan man kan erstatte eksotiske planter med nogle der rimer lidt bedre på minusgrader, frost og sne.

JARDIN DE ORQUIDEAS
I dag skal du med under varme himmelstrøg. Her hvor duftene beruser og hvor farverne forfører. Og det bedste ved det hele er at du ikke engang behøver at iføre dig solcreme og klipklappere. Så bliv endelig siddende, slå fødderne op i sofaen og sæt dig godt til rette, for i dag skal du med til De Kanariske Øer. 

NÅR BEDENE VISER VEJ
For at se på et eksempel, hvor smalle bede viser vej, tager vi jer med et smut til The Courts Garden.

HAVEARKITEKTENS BEDSTE GRÆSSER
Harelort rullet ind i kokos, og løsslupne flamingoer. Lyder det lidt kryptisk, så læs videre her. Vi har nemlig spurgt havearkitekt Kjeld Slot om, hvilke græsser der står på hans top 10 - og selvfølgelig er det med hans egne morsomme og eftertænksomme betragtninger.

ILE MAURICE OG ELEMENTERNE
Midt i det Indiske Ocean, og med Madagaskar som nærmeste nabo, ligger den lille østat Mauritius. Med en kyststrækning på blot 160 km er den lille ø ikke meget større end en tredjedel af Fyn.

KARDEMOMME
Kardemomme er et krydderi som mange forbinder med bagværk og julemad, men faktisk kan det pikante krydderi bruges til meget mere end det. I denne artikel kan du både lære mere om den eksotiske og også smukke plante, og hvad du kan bruge den til i køkkenet.

CHILI
Vi vil gerne starte med at bringe en advarsel: Ugens tema kan virke stærkt vanedannende. Både at så, dyrke, pleje og i høj grad også at indtage. Velkommen til en rejse ind i chiliens verden

HJORTETAKTRÆ
Hjortetaktræet er ét af de smukkeste træer, jeg kender. Det skønne, og lidt eksotiske, udseende er ikke til at stå for - for ikke at tale om høstfarverne. 
Acaibærret er verdens sundeste bær, og det hører under betegnelsen "Superfood". Læs med her, hvis du vil vide mere om den lille vitaminbombe. 

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

ANNONCE