HAVEFOLKET har stillet fem hurtige spørgsmål til Lisbeth og Bent fra Byhaven i Ebeltoft. Kender du ikke til haven i forvejen har du en masse godbidder i vente. Se bare med her.


INTRO: KARINA, TEKST: BENT DALL & LISBETH ROSDAHL, FOTO: LISBETH ROSDAHL

Lisbeth og Bent bor i et 300 år gammelt hus midt i Ebeltoft by. Haven er kun lidt over 300 m2 og fyldt med flotte designløsninger, der både får den til at syne større og i den grad oplevelsesrig. Nøje planlagt er hvert et haverum, som defineres af velvalgte planter og haveelementer. Vi har stillet det kreative par 5 spørgsmål om haven, havepassionen og om favoritplanterne, blandt andet. Se her hvad de svarede.

Hvornår tog jeres havepassion for alvor fat?
Lisbeth fik sin første have som seksårig. Det var et hjørne af forældrenes parcelhushave, hvor hun hvert år fik lov at vælge en kasse sommerblomster, som hun måtte plante og passe helt som hun ville. Blomsterne blev ofte flyttet, fordi hun hele tiden fik nye ideer, og glemte hun at vande, så gik de ud, og hun måtte vente et år på nye. Hendes far eller mor må nu også have givet en sjat vand i ny og næ, for det var aldrig dem alle, der gik ud. Hun husker tydeligt det år, hvor den valgte blomst var lyserøde isbegonier, og hvordan hun lærte konsekvensen og sorgen, da yndlingsblomsterne visnede. I haven var også en lille sø, lavet af en underskål, og mange andre fantasieksperimenter. Siden da har hun dyrket planter. Kirsebærtræer og thujaer på en altan. Historiske roser i en have. Og meget mere.

Da Bent og Lisbeth flyttede sammen for 15 år siden, blev Bent til sin egen overraskelse smittet, og haverne har siden da været et fælles projekt.

Byhaven i Ebeltoft

 

I har mange haverum i jeres have. Er de blevet skabt henad vejen eller har I arbejdet ud fra en færdig haveplan?

Vi har mange haverum, og de er nøje planlagt fra starten. Det er der flere grunde til.1) Vores have er så lille, at der ikke er plads til grandiose fejl. Hvis vi fx gik i gang med haverum nr. 1 og satte hegnet ind mod haverum nr. 2, inden vi gik i gang med dét haverum, så kunne vi risikere, at det, når vi kom til indretningen af haverum nr. 2, ville vise sig, at hegnet burde være flyttet lidt til højre eller venstre.

2) Vi har ikke alderen til grandiose fejl. Man kunne godt vælge at arbejde sig fremad efterhånden som ideerne kommer, jf. pkt. 1, og så blot flytte hegnet mellem haverum 1 og 2, hvis det viste sig, at det stod forkert. Men det orker vi ikke at tænke på. Det skal stå det rigtige sted fra starten

Byhaven i Ebeltoft

 

3) Det er lettere at få havens rum til at hænge sammen, hvis man har en overordnet plan. For os er det nemlig vigtigt, at haverummene, trods deres forskellighed, stadig giver en følelse af naturlige skift i stil og stemning fra rum til rum. Hos os er der flere principper i sammenhæng og udvikling op gennem haverummene: Nærmest huset er der solfyldt, “kulturligt” med fx klippede buksbom, minimalistisk, få planter og rette vinkler. Længst væk fra huset er der skygget, vildt og “naturligt”, overdådigt og frodigt med planter alle vegne og absolut ingen rette vinkler.

4) Det er lettere at etablere en bid af gangen og stadig få hele haven til at hænge harmonisk sammen, hvis man ved, hvad den samlede plan er.

Byhaven i Ebeltoft

Planen har holdt. Vi har lavet detaljer i rummene om, men det overordnede koncept og princip for rummene holder. Ændringer har været udskiftning af planter til noget bedre, eller fordi de gik ud. En anden ændring har været udskiftning af nogle lærkestammer til sten. Og et ekstra niveau i det sidste haverum “skoven”.

 

Byhaven i Ebeltoft

I denne måned har havefolket.com tema om HAVEN I HØJDEN. Hvilke højdeskabende planter hører til jeres favoritter?
Det er vigtigt i en lille have også at plante i højden, da det lægger en hel del ekstra kvadratmeter oplevelser til grundarealet. Højde kan bl.a. skabes med klatreplanter og træer. Især træer kan være en udfordring i en lille have. Da vores have er lille, og vi ikke ønsker, at kronerne skal skygge alt for meget, har vi ikke plads til egentlige træer. Alle vores træer er derfor i virkeligheden buske, som vi har stammet op, eller som er podet på stammer. Vores favoritter er:

Surbær podet på stamme.
Vi benytter surbær som karakterplante i haven, dvs. at den går igen i flere af vores haverum og er på den måde med til at binde rummene sammen. Surbær er velegnet til dette, fordi det er en hårdfør busk, der trives i såvel fuld sol som skygge. Af andre fordel kan nævnes, at den har røde blade i udspring, får hvide blomsterklaser, har meget smukke efterårsfarver, og så er de store sorte bær i klaser ikke bare smukke, men også fantastiske til at lave saft af. Eller man kan lade fuglene spise dem.

Thuja – opstammet
Vi har to forskellige thuja – ‘Smaragd’ og ‘Holmstrup’. ‘Smaragd’ er høj og slank. ‘Holmstrup’ er lavere og tykkere. Begge thujaer benytter vi som karakterplante, ligesom surbærren.
Særligt ‘Smaragd’ er velegnet i små haver, da den er meget slank. Den bliver ca. 8 m i højden, og stammer man den op, bliver den i bredden (over hovedhøjde) ca. 1-1½ meter. Dvs. den giver højde i haven uden at fylde og skygge for meget. Og man kan tage toppen af den, hvis man vil.Opstammet rhododendron og azalea
Vores opstammede rhododendron og azalea giver både højde og skygge i surbundsbedet og dermed optimale muligheder for at plante i etager, fordi de fleste surbundsplanter gerne vil have lidt skygge og dermed fint kan gro underneden. Vi startede med kun at have opstammede rhododendron, men konstaterede, at vinterens blæst kan være hård ved dem oppe i luften. Vi er derfor begyndt også at opstamme azalea, der klarer blæsten meget bedre, da de er løvfældende.

Opstammet kirsebærlaurbær
På gårdspladsen, hvor vi gerne vil have stedsegrøn bevoksning, opstammede vi en kirsebærlaurbær,

der stod der som busk, da vi overtog huset. Den er nu blevet et flot lille træ. Der er to grunde til, at vi sætter stor pris på kirsebærlaurbær: For det første kan den tåle selv meget kraftig beskæring, så den bliver aldrig for stor eller grimtvoksende. For det andet er den fantastisk sund og hårdfør.

 

Byhaven i Ebeltoft
Byhaven i Ebeltoft
Byhaven i Ebeltoft

 

Hvor finder I inspiration til jeres have?
På vores hjemmeside har vi beskrevet 10 ideer til, hvor man kan få inspiration til sin have. Vi har selv benyttet os af alle 10. Skal vi fremhæve enkelte af dem, så skal det være at besøge andre folks haver og at læse om haver – havebøger og nettet.Vi kan virkelig anbefale at besøge private haver. Dels kan man få rigtig gode ideer og tips og se tingene i virkeligheden. Dels er det en enestående mulighed for at tale med andre havefolk og høre om deres erfaringer og medgang og modgang – og så er det både givende, hyggeligt og morsomt.

Der findes mange gode havebøger fyldt med viden, ideer og forslag til design og planter. Fordelen ved bøgerne er, at man ofte her også kan få forklaringen på, hvorfor visse designkneb virker og andre ikke gør. Mange dyre fejl og misforståelser kan undgås, hvis man sætter sig ind i teorierne og lærer mere om planterne.

Byhaven i Ebeltoft

Hvad er jeres næste projekt i haven? 

Som vi har skrevet flere steder på vores hjemmeside, så var et af designkravene til vores have, at den skulle være nem at vedligeholde. Vi har i vores havehus to vindruer – en grøn og en blå. Druerne smager udmærket, men er meget tætvoksende i klaserne. Det betyder, at vi skal tynde meget, hvilket er et stort arbejde. Det vil vi ikke blive ved med – og slet ikke, når vi bliver ældre. Vi har derfor besluttet at udskifte druerne til arter, der er mere åbne i væksten.

I Teglhaven havde vi et bed med roser. Det var vanvittigt smukt, men roser er en af de planter, der skal tilses jævnligt og passes for lus, vand og gødning. Efter én plante døde, og vi ikke orkede at grave denne op og udskifte jorden midt i en etableret beplantning med bunddække, besluttede vi at der måtte være bedre løsninger, og roserne blev gravet op sidste år.

 

Byhaven i Ebeltoft

Byhaven i Ebeltoft

 

Byhaven i Ebeltoft

Vi bor midt i byen med mange naboer og får ofte besøg af nabolagets katte, som synes, at vores have er et dejligt sted. Men haven er også et eldorado for småfugle, og vi har mange ynglende fugle, som vi følger nøje. Desværre interesserer kattene sig også vældigt for fuglene og river rederne ned og sidder på vagt under kasserne og snupper ungerne, når de flyver ud. Det er vi godt trætte af – uanset hvor søde kattene ellers måtte være. Vi har i alle årene forsøgt at lukke huller over og under mure, hegn og hæk og har da også fået standset motorvejstrafikken af katte. Årets projekt bliver at gennemgå hele haven og forhåbentlig finde de sidste oplagte adgangsveje. Vi ved, at det er en stor udfordring, men vi nyder fuglelivet meget og er grædefærdige, når vi finder en raseret rede, så forsøget skal gøres. Den, der bliver ved længst, vinder.

Byhaven i Ebeltoft

Haver skal hele tiden forynges og passes, og det er vigtigt, at man jævnligt kigger på sin egen have med kritiske briller. Det er så let at vænne sig til, at “sådan ser det ud”. Hos os er havens skyggebed udset til en overhaling i 2015. Noget er vokset skævt, noget er blevet for stort, noget er blevet for tyndt, og der er kommet nye spændende sorter i handlen, som måske skal afprøves. Der skal graves og klippes og ikke mindst tænkes mange tanker om design, effekter, fokuspunkter og plantesammensætninger. Det bliver skønt.

Byhaven i Ebeltoft
På byhaveniebeltoft.dk kan du læse meget mere om Lisbeth og Bents skønne byhave, som i øvrigt  
holder åbent for besøgende på planlagte tidspunkter, eller ifølge aftale med parret.