En del af at skabe højder i haven kan være at danne vægge. Vægge af hække, hegn eller måske en kombination af begge. Her viser vi et fint eksempel fra Geografisk Have i Kolding, hvor hegnet er flankeret af en smuk blåregn.


TEKST & FOTO: LONE

BlåregnBlåregnen her er fotograferet i forbindelse med havemarkedet i Geografisk Have, og hvis du selv deltager i juni måned i år, så gå endelig forbi og se den ved selvsyn.

Løsningen er såmænd forholdsvis let at lave, og som rumdeler i haven – fx hvis man gerne vil have et lille gårdrum – så er dette altså en rigtig fin løsning, hvis man er til de klassiske elementer i haven. Løsningen ville også være flot med lodrette lister i stedet for det helt lukkede hegn.

Blåregnen hænger udover tværliggerne på toppen af hegnet og herfra ser man hvordan de fine klaser får lov til at hænge frit, så de rigtigt kan nydes.

Duften fra blåregnen er – som du sikkert ved – ganske parfumeret, og er du ikke til den duft, så kan du jo bare vælge en anden klatreplante til hegnet.

Og så lige en advarsel:
Blåregn er en livskraftig klatreplante med en seriøs vækst. Den skal passes omhyggeligt for ikke at brede sig helt uhæmmet. Derfor skal den beskæres 2 gange årligt. Dette er nærmest en kunstart, som mange mestrer til perfektion og dermed også opnår det mest optimale blomsterflor. Som alt andet kræver det at man sætter sig lidt ind i hvordan – og hvornår. I korte træk er anbefalingerne at man i august klipper alle de grønne skud af fra samme sommer, så der kun er to-tre blade tilbage på disse. Sidst på vinteren beskæres der igen, idet den her primært udtyndes.

Blåregn
Du kan læse lidt mere om beskæring af diverse buske og klatreplanter her.

Du kan finde flere haver med blåregn i disse artikler:

 

DEN KLASSISKE HAVE
Den klassiske have har sit udspring i tidligere tiders haver, herunder den middelalderlige have, som forfinet udgave af klosterhaven. Det handler om at tøjle et stykke af naturen – naturen underkastes menneskets vilje. Via den kontrollerede streg skabes en fin sammenhæng mellem linier fra bygningerne og ud i haven.

Iris germanica

Blå og gul er komplementærfarver og lyder umiddelbart vildt i en have. Men finder du de rigtige planter og nuancer, så klæder de hinanden på en sofistikeret måde.

West Dean Gardens i West Sussex, syd for London, byder på mange inspirerende haveoplevelser. Én af dem er vandringen gennem Harold Petos pergola.