fredag den 20. februar 2015

DÆK DE SARTE STAUDER TIL

I HAVEN I WEEKENDEN

Selvom vinteren nu kun er på "franske visitter", så er der god grund til at dække de sarte vækster til. For det er ikke sneen, de ikke tåler, men derimod barfrosten. Dvs. sol, blæst og temperaturer omkring nul. Hør her hvilke planter, du med fordel kan give et dække, hvis du vil være på den sikre side. 
TEKST & FOTO: MARIANNE

En dag med let frost og en hulens masse blæst i følgeskab af solskin er noget af det allerværste for sarte vækster i haven. Det er dér de får frostskader - af det, der kaldes barfrost. Så hvis du går og tror, at det er sneen, der fryser planterne, så er det forkert. Den "luner" dem faktisk - og det gør blade, grene og afklippede juletræer også. Så hvis du ikke allerede har gjort det, er en halv time i haven godt givet ud, hvis du finder dine handsker frem og går en tur med grensaksen. Så kan du evt. stamme lidt op, hvis du kan se, det trænger. Plastik er ikke at foretrække, for der skabes kondens, som giver problemer med mug og råd. Halmmåtter og fiberdug eller jute er til gengæld glimrende.

vinterdækning af stauder


De sarte planter, du skal give en ekstra dyne på er bl.a.:  
 • Havefuchsia
 • Mamelukærmebuske/lavatera/poppelroser
 • Montbretia 
 • Tuberosa og andre sommerknoldvækster 
 • Figen
 • Hortensia - her er det knopperne, der kan fryse ned
 • Rhododendron
 • Roser
Du behøver ikke dække hele planten til, når det gælder rhododendron. Her er det mest dens vanskeligheder med at kunne trække vand i frostperioderne, der gør det kritisk for den. Derfor kan grene, og især nogle med nåle på, give den en smule beskyttelse med hensyn til fordampningen. Desuden vil nålene tilføre lidt ekstra surhed til jorden. Det er det rene guf for planterne, når de lunere temperaturer gør deres indtog.

1 kommentar:

 1. Uha ja, sol vind og let frost kan være en dødelig coktail, hvor smuk den end kan være, så juletræet bliver altid brugt til dækning.
  Jeg har været nødt til at flytte en lille ny buskbom til sin nye plads lidt for tidligt, så den har osse fået en gran frakke. Den skulle nødigt svides af forårssolen.
  Det er en rigtig god artikel serie I har haft om overstandere. Vi går vist for ofte med næsen nedad i jorden, men der skal da osse være noget opad.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet

ANNONCE