søndag den 15. februar 2015

FULD FART PÅ DE ETÅRIGE KLATREPLANTER

TEMA: HØJDER I HAVEN

Der er rigtigt mange af dem, de etårige sommerblomster, der kan klatre og slynge sig. Nogle er blomster af urter og grøntsager, andre kommer fra Syden, hvor de dér vokser året rundt. Atter andre igen er gamle travere, og her ser vi på de fleste. Kig med og få tips og idéer. 

TEKST & FOTO: MARIANNE

Der findes mange myter om at det er svært at så sommerblomster. Vi siger: Bare kast dig ud i det. Læs lidt om det her og andre steder, hør lidt om andre havefolks erfaringer, så skal du nok få succes henad vejen. Måske allerede første gang. Heldigvis kan man - hvis man synes det er rart nok bare at passe blomsterne - købe mange af dem færdige og fuldvoksne i velassorterede planteskoler. Her ser vi på, hvilke etårige klatreplanter, du kan glæde dig over i bedene, i krukker, på altanen, på terrassen, opad træer, stativer, obelisker, pergolaer, hegn og alt muligt andet, hvor de kan få lov til at klatre.

KLATRENDE PRYDBLOMSTER
Etårige klatreplanter
 • Klokkeranke, Cobaea Alba + violet Scandens
 • Susanne med det sorte øje, Thunbergia alata, fx 'White-Black Eye' eller 'Blushing Sussie' m.fl. 
 • Måneblomst, Bona nox Ipomoea alba noctiflora
 • Ærteblomst, Lathyrus odoratus, 'Beaujolais' m.fl. 
 • Pragtsnerle, Ipomoea tricolor 'Heavenly Blue' m.fl. 
 • Rosenslynger, Prinsesseskørt, Rhodochiton atrosanguineus

KLATRENDE BLOMSTER PÅ SPISELIGE PLANTER
 • Tallerkensmækker, Tropaeolum 'Peach Melba', 'Ladybird Cream Purple Spot'. m.fl. 
 • Hyacintbønne/hjelmbønne, Lablab purpureus, 
 • Malabarspinat, Basella alba var. rubra
 • Bønne, Phaeseolus vulgaris, 'Black Turtle' m.fl. 
 • Pralbønne, Phaseolus coccineus, 'Sunset', 'Painted Lady' m.fl.
 • Marvært, Pisum sativum var sativum, "Blauwschokker"
Langt de fleste af disse etårige har slyngtråde, som deres "fangarme" kaldes. Det betyder, at de hæmmes i væksten, hvis de ikke har noget, de kan fange og klatre opad med. Tallerkensmækker breder sig uanset om den har noget at klatre i eller ej, men vokser hurtigere, hvis den har.

Ens for dem alle er, at de jo skal nå det hele på en sæson. Både at spire, vokse, sætte knop, blomstre og sætte frø. Derfor handler det om at sørge for at være gavmild med gødningen. Igen her er tallerkensmækkeren i en klasse for sig. Den skal vokse i mager jord, ellers risikerer du at få en kæmpe bladmasse og ikke ret mange blomster.

Det er nemt at blive selvforsynende med sine egne frø, hvis man tager dem på kanten til efteråret. De skal være sorte og hårde, før du høster, og husk at skrive navn på poserne. Selvom du står og kan huske, hvad det er, når du høster, så griber hobbyen nemt om sig og man kommer til at høste så mange forskellige, at man skal være garvet for at kunne genkende frøene. Alle planterne nyder at stå i fuld sol, men trives også med det, vi kalder halvskygge. altså skygge noget af dagen, eller vandrende skygge under træer, som med deres bladhang kun lukker noget af solen ned.

Bemærk de steder, hvor planten står med fed skrift, for det er et link, du kan følge med yderligere beskrivelse af den enkelte plante og mere dybtgående dyrkningsvejledning. Og ellers kan du med fordel skrive PLANTEPORTRÆT i søgelinjen øverst th. Rigtig god fornøjelse!

PS: Ej, men hov, vi glemte lige: Tag og fortæl os, hvis du har en vanvittig lækker, nem, skøn eller særlig etårig klatrer. Du kan skrive det her eller på en af vores Facebooksider. 
Læs evt. mere om de etårige her: 

Fuld fart på en frodig have - nemme sommerplanterTema: De skønne et-og toårigeFarveflor i en fart

11 kommentarer:

 1. Jeg prøver igen igen igen i år at få frø til klokkeranker til at spire. Jeg har sjovt nok ikke haft held med det siden jeg fik have. På min gamle altan havde jeg tre planter som simpelthen groede som det rene ukrudt og de endte med at dække næsten syv meter tag! Jeg har prøvet mange metoder, og så Claus Dalby's som mange sværger til, men det har bare ikke virket. I år er jeg så gået tidligt igang, og forsøger at dække mig ind, ved at så nye hold med nogle ugers mellemrum. EET frø spirer nu ud af fjorten.. Det bliver til en hvid klokke, og behøver jeg sige at jeg nurser den som en neonathalbaby.. Jeg håber på flere, men er afventende :-) Udover klokkerne, har jeg altid elsket ærteblomster, tallerkensmækker og i år prøver jeg forskellige spændende bønner. Meterbønner, pralbønner og stangbønner.

  SvarSlet
 2. Bare kast dig ud i det. Det er netop hvad glæden ved blomster og det at have en have handler om. Jeg har netop skrevet på min blog om dette. Jeg skal selv igang med at så, når det bliver lidt varmere i vejret. Jeg sidder på mine hænder lidt endnu!

  SvarSlet
 3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 4. Det er jo en væsentlig pointe, at det er lidt for tidligt at så dem nu - bortset fra Klokkeranke. Bedst er det at vente til marts-april.

  Titlen på denne artikel er valgt fordi den er en del af en længere serie, der alle hedder noget med "Fuld fart på... ".

  Henriette - jeg kender alt til det med neonatathalbabyen. Og de klokkeranker er og bliver mysterier - især for nogen. Jeg er kommet frem til, at jeg gøre det omtrentligt ens hver eneste gang, men at frøene måske ikke alle er lige spiredygtige.

  Og Maria: Tak for din opmuntring!

  SvarSlet
 5. Jeg er helt vild med Tallerkensmækker - syntes den orangerøde art gør det godt sammen med eksotiske planter.
  Tak for fin artikel.

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, de liver så gevaldigt op i en have og så slynger de sig så overdådigt. Ikke mærkeligt at maleren Monet valgte at have dem i stor stil i hans have i Giverny.

   Slet
 6. Det er en dejlig ide med, at komme omkring klatreplanter !
  I min barndom/ ungdom havde min mor enårige BLÅklatreplanter langs vinduesrammen. Hun kaldte dem for Cobea.som jeg husker det, havde den samme bladform og " fangetråde" som den nu så berømte klokkeranke, men den var mere flad i blomsten og meget elegant. Og så den helt dejlige blå farve. I håb om, at have fundet den, købte jeg for ca. 3 år siden hos Camilla Plum Asarina Scandens. En enårige klatrende blå/violet sommerblomst. Den er jeg blevet rigtig glad for. Søde små blomster. Masser af frø sætter den. en lidt langsom starter ☺️men bestemt værd at vente på.

  Det er bare ikke " min barndoms blomst ". Jeg leder videre. Måske lykkes det.
  Tak for et dejligt magasin.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ingeborg
   Godt du kan bruge artiklen! Det er så skønt med de barndomsminder - de sætter sig i en og bliver der - bliver bedre og bedre med årene! Jeg kan se hos "Onkel Google" at den du fandt hos Camilla Plum minder en del om Pragtsnerle, som i øvrigt er den, der er afbilledet øverst th. i fotocollagen og det slår mig om der er tale om en forveksling. - ?

   Altså at din mor kom til at kalde Ipomea for Cobea? Pragtsnerlen findes i et udvalg af farver, nemlig nogle nærmest sortviolette, lilla, dyb lillblå og så lys himmelblå samt div. rosa.

   Men god jagt, håber du finder nøjagtigt den, du har i din erindring.

   Slet
  2. Kære Marianne.
   Desværre er det ikke snerlen.
   Men mange tak alligevel. Og en dejlig dag til dig.

   Slet
 7. Nix - jeg erindrer også en art som kaldtes cobea og som mine forældre solgte i deres forretning i udplantningssæson...
  Jeg spørger lige min Mutti og vender tilbage...

  SvarSlet
 8. Nåh hej igen - har spurgt min mor...jeg tog fejl, der ER klokkeranken som er identisk med cobra...selve blomsterklokkerne var dengang ca.25 år siden) bare en anelse mindre end nuværende sorter 😊

  SvarSlet

ANNONCE