Der er rigtigt mange af dem, de etårige sommerblomster, der kan klatre og slynge sig. Nogle er blomster af urter og grøntsager, andre kommer fra Syden, hvor de dér vokser året rundt. Atter andre igen er gamle travere, og her ser vi på de fleste. Kig med og få tips og idéer.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Der findes mange myter om at det er svært at så sommerblomster. Vi siger: Bare kast dig ud i det. Læs lidt om det her og andre steder, hør lidt om andre havefolks erfaringer, så skal du nok få succes henad vejen. Måske allerede første gang. Heldigvis kan man – hvis man synes det er rart nok bare at passe blomsterne – købe mange af dem færdige og fuldvoksne i velassorterede planteskoler. Her ser vi på, hvilke etårige klatreplanter, du kan glæde dig over i bedene, i krukker, på altanen, på terrassen, opad træer, stativer, obelisker, pergolaer, hegn og alt muligt andet, hvor de kan få lov til at klatre.

KLATRENDE PRYDBLOMSTER

Etårige klatreplanter
  • Klokkeranke, Cobaea Alba + violet Scandens
  • Susanne med det sorte øje, Thunbergia alata, fx ‘White-Black Eye’ eller ‘Blushing Sussie’ m.fl.
  • Måneblomst, Bona nox Ipomoea alba noctiflora
  • Ærteblomst, Lathyrus odoratus, ‘Beaujolais’ m.fl.
  • Pragtsnerle, Ipomoea tricolor ‘Heavenly Blue’ m.fl.
  • Rosenslynger, Prinsesseskørt, Rhodochiton atrosanguineus

KLATRENDE BLOMSTER PÅ SPISELIGE PLANTER

  • Tallerkensmækker, Tropaeolum ‘Peach Melba’, ‘Ladybird Cream Purple Spot’. m.fl.
  • Hyacintbønne/hjelmbønne, Lablab purpureus,
  • Malabarspinat, Basella alba var. rubra
  • Bønne, Phaeseolus vulgaris, ‘Black Turtle’ m.fl.
  • Pralbønne, Phaseolus coccineus, ‘Sunset’, ‘Painted Lady’ m.fl.
  • Marvært, Pisum sativum var sativum, “Blauwschokker”

Langt de fleste af disse etårige har slyngtråde, som deres “fangarme” kaldes. Det betyder, at de hæmmes i væksten, hvis de ikke har noget, de kan fange og klatre opad med. Tallerkensmækker breder sig uanset om den har noget at klatre i eller ej, men vokser hurtigere, hvis den har.

Ens for dem alle er, at de jo skal nå det hele på en sæson. Både at spire, vokse, sætte knop, blomstre og sætte frø. Derfor handler det om at sørge for at være gavmild med gødningen. Igen her er tallerkensmækkeren i en klasse for sig. Den skal vokse i mager jord, ellers risikerer du at få en kæmpe bladmasse og ikke ret mange blomster.

Det er nemt at blive selvforsynende med sine egne frø, hvis man tager dem på kanten til efteråret. De skal være sorte og hårde, før du høster, og husk at skrive navn på poserne. Selvom du står og kan huske, hvad det er, når du høster, så griber hobbyen nemt om sig og man kommer til at høste så mange forskellige, at man skal være garvet for at kunne genkende frøene. Alle planterne nyder at stå i fuld sol, men trives også med det, vi kalder halvskygge. altså skygge noget af dagen, eller vandrende skygge under træer, som med deres bladhang kun lukker noget af solen ned.

Bemærk de steder, hvor planten står med fed skrift, for det er et link, du kan følge med yderligere beskrivelse af den enkelte plante og mere dybtgående dyrkningsvejledning. Og ellers kan du med fordel skrive PLANTEPORTRÆT i søgelinjen øverst th. Rigtig god fornøjelse!

PS: Ej, men hov, vi glemte lige: Tag og fortæl os, hvis du har en vanvittig lækker, nem, skøn eller særlig etårig klatrer. Du kan skrive det her eller på en af vores Facebooksider. 






Læs evt. mere om de etårige her: 
Fuld fart på en frodig have – nemme sommerplanterTema: De skønne et-og toårigeFarveflor i en fart