Det startede med en enkelt i 2007. Året efter kom så én til og derefter én til og én til og én til. Jeg elsker pergolaer, og jeg har mange af dem – min lille have taget i betragtning. Alle er de forskellige. Se bare med her.


TEKST OG FOTO: KARINA

Det er næsten blevet en tradition at hive pælebordet frem, når foråret er skudt i gang. Nu skal der bores huller i jorden, nu skal saven og vaterpasset frem fra sit vinterly. Pæle og lægter hentes hjem på ladcyklen sammen med nye forsyninger af sort træbeskyttelse, skruer og vinkelbeslag.

Hele processen op til er fantastisk, og de små grå sættes på arbejde ligesom hænder, ryg og lår. Efter den første pergola kom til i haven, blev det lettere og lettere at bygge den næste og den næste, og nu kan vi det næsten med bind for øjnene. Næsten! I alt har vi lavet 8 pergolaer og på tegnebrættet ligger den 9. Kom med indenfor, vi begynder i forhaven.

pergola


PERGOLA 1 – VED HAVELÅGEN I FORHAVEN
Den første pergola vi møder, er dén vi går igennem, når havelågen åbnes fra vejen. Pergolaen leder mod hoveddøren og mod havens højre og venstre afdeling via et korslagt stisystem. Lægterne foroven er samlet parvis så konstruktionen både virker luftig og i harmoni med de lette jernpaneler i lågen.

pergola

Formaterne på vores pergolaer er alle lidt forskellige, ligesom målene på pæle og lægter. Pergolaen her er omkring 4 meter lang, 1,20 m bred og 2,40 m høj. Til denne måler pælene 10 x 10 cm og lægterne 4 x 6 cm. 

pergola

PERGOLA 2 – I DEN CENTRALE DEL AF FORHAVEN
Via stisystemet, som starter ved pergola 1, ledes du mod midten af forhaven, hvor pergola 2 holder til. Til venstre for pergolaen har vi monteret et listeværk for at tydeliggøre rumskiftet. Da pergolaen her har en meget central placering måtte den gerne være en kende mere markant i sin tilstedeværelse. Foroven er lægterne lukket inde bag en ramme af brædder for at opnå et mere “kubisk” udtryk (bedst ses det på billede 3 i kollagen foroven).

Under den centrale pergola har vi placeret en havebænk, der byder på mange gode kig. Blandt andet til to af havens største bede, til flisepladsen med det lille springvandsbassin og mod en lille del af haverummet øst for huset. Pergola 2 måler omkring 2 x 2 meter og er 2,40 meter høj. Den er sat med høvlede stolper i 10 x 10 cm. Lægterne foroven måler 4 x 6 cm.

pergola

 

PERGOLA 3 – VED REDSKABSSKURET
Fra forhaven ses pergola 3, som er forbundet til redskabsskuret. Redskabsskurets ene sidevæg er placeret mod forhaven i nord og gavlen mod terrassehaven i øst. Østhaven ligger 50 cm under terrænet i forhaven og derfor synes redskabsskuret også mere voldsomt fra denne position. Opgaven var at finde en form for mellemstadie, der synsmæssigt kunne udligne gavlens højde. Dette blev løst med en mindre pergola i en enkel konstruktion, der ikke gør det store væsen af sig.

listehegn

Pergolaen ved redskabsskurets gavlside, her set fra terrassen mod øst. Pergola 3 står på to stolper på 9 x 9 cm og er fastgjort til skuret med lægter og vinkelbeslag. Lægterne måler 4 x 6 cm.

pergola, listehegn

 

PERGOLA 4 OG 5 – VED TERRASSEHAVEN
Ved det der nu er vores træterrasse har vi haft to pergolaer stående. Den første, som også var den første, der blev bygget i haven, var dårligt proportioneret og meget interimistisk udført. Denne blev et par år efter lavet om og fik sidevægge af tværgående lameller og et halvtdækket tag – også med tætsiddende lameller. Pergola 5 er den I ser i kollagen foroven, og egentlig var vi ret glade for konstruktionen, men pladsmangel gjorde, at den måtte nedlægges til fordel for den nye terrasse, som ses herunder.

listehegn

 

Fra den nedlagte pergola genbrugte vi de to listefacader, som blev trukket længere tilbage i haven for at give plads. Et par træer blev i samme ombæring flyttet, og det, der før var to rødbladede spidsløn, som stod på hver sin side af bøgekuberne, blev nu til to Gingko biloba. Terrasseprojektet kan du i øvrigt se mere til ved at klikke på linket i bunden af artiklen.

pergola





PERGOLA 6 OG 7 – I BAGHAVEN
Fra terassen går vi langs havestuen og om i baghaven. Her er pergolaerne højere end i resten af haven. Baghaven er sit helt eget unikke haverum og grundet den mere tilbagetrukne placering har vi også haft gang i de lidt større armbevægelser. De omkringliggende bygninger skæmmer særligt meget i denne del af haven og en form for kamuflering har været nødvendig. Det har resulteret i to sammensmeltede pergolaer, som i alt er 3,60 m høje. Pergolaerne er både forankret i jorden og gjort fast til hegnet, hvor lufthullet mellem dét og den øverste del af pergolaen er lukket af med listeværk.

listehegn

PERGOLA 8 – VED UDEBADET
Bliver vi i baghaven og vender os om ser vi udebadet. Det er kommet til som noget af det sidste i foråret 2013. I virkeligheden kan vi ikke helt endnu kalde pergola 8 for en pergola, da den fortsat kun står med sidebeklædning og er uden tag. Det står stadig i overvejelsen og det skal lukkes til deroppe. Udebadet kan du læse mere om ved at klikke her. 




















PERGOLA 9 – I STØBESKEEN
Nu skulle nogle måske mene, at jeg har pergolaer nok i min lille have (i hvert fald kender jeg én på matriklen der har det sådan). Ikke desto mindre ligger der en ekstra lille sag på tegnebrættet. Eller det vil sige det gør der til dels, for dele af konstruktionen blev allerede sidste sommer monteret. Passagen mellem terrassen og baghaven er nemlig næste punkt på dagsordenen. Listeværket mellem hegn og pergolaerne i baghaven har vi nemlig fortsat hen over hegnet mod terrassen. Symmetrisk fra havestuen og over mod hegnet har jeg monteret en liste, hvor også listeværket stopper. På billederne herover kan I se, hvordan det så ud før og efter listeværket blev monteret. Til foråret skal jeg have gjort projektet færdigt, og tænker at lukke af foroven med lister i samme afstand som i siden.


At gå fra det ene haverum til det næste via en så tæt konstruktion kan kun bidrage til mere mystik og derved gøre oplevelsen rigere. Når jeg er kommet ned fra stigen og har sluppet skruemaskinen, må vi se om jeg får ret i min påstand. Og efter det kan jeg begynde at overveje om den 10., som jeg lavede en grovskitse til forrige vinter er en god eller skidt idé. (Tænker bare at 10 er sådan et dejligt og nemt tal.)

Læs også: 

GREJ TIL HAVEKONSTRUKTIONERNE

Egentlig skal der ikke så meget grej til, når man bygger konstruktioner, som fx pergolaer, rumdelere og hegn i haven. Læs med her, hvor vi fortæller, hvad du skal bruge.

TERRASSEN BLEV STRAMMET OP
Den trætte, gamle terrasse kom på tegnebrættet og blev til tre små haverum i klassiske og enkle materialer.

EN FAMILIETERRASSE
Området var trængt og der var ikke plads til mange armbevægelser. Se hvordan vores lille terrasse bliver forvandlet til et familievenligt uderum.