lørdag den 21. februar 2015

KLATREROSER, TOPPEN AF POPPEN

TEMA: HØJDER I HAVEN

Nå, så er det nu, vi skal bruge din hjælp! Hvilken slyng- eller klatrerose vil du anbefale? Det kunne vi godt tænke os at høre! For vi har mange læsere, der går og drømmer om kaskader af roser, der klatrer i højden. Sig frem, hvilken du vil anbefale? 
TEKST & FOTO: MARIANNE & LENE

Vi kunne jo godt spørge en rosenekspert, men vi vil faktisk hellere spørge havefolket - og det er da dig, er det ikke sandt? Hvilken klatrerose vil du anbefale? "Hmmmmm", tænker du måske. "Er min rose mon nu en slyngrose eller en klatrerose? Og kan en langbenet buskrose mon også gå som klatrerose?" Vi siger: "Ja da!" Her er vi altså ikke krakilske, for mange buskroser kan nemlig godt få så lange ben (læs: grene), at de begynder at klatre til vejrs. Særligt, hvis du sørger for at binde dem i vandret rundt om en obelisk fx, så begynder de nemlig at skabe endnu flere lange skud fra alle "øjnene", og derved ændrer rosen sin form fra busk til klatrende, når du bliver ved, vel at mærke. Derfor kan du roligt fortælle os om din yndling, bare den klatrer. Bedst er det, at du kender navnet på rosen, så kan alle vi andre inspireres - måske til et køb af netop dén.

Klatreroser


SLYNGROSE ELLER KLATREROSE? 
Men hvad er forskellen på en slyngrose og en klatrerose? Navnet er forskellen, for der findes faktisk ikke nogle roser, der har slyngtråde, der hæfter sig, og derfor er "klatreroser" den rigtige betegnelse. De klatrer jo ved hjælp af tornene og så din hjælp med snore, wires, eller noget, de kan vikles rundt om. At de så sagtens kan forme sig som en slyngende plante og kaste deres lange grene op af stakitter, mure, langt op i en trækrone eller op ad espalierer, buer og obelisker, det er en anden og langt mere poetisk sag. Heraf nok navnet.

HAVEFOLKETS LISTE
Når nu vi beder dig om at nævne dine yndlinge, så vil vi selvfølgelig også gerne nævne vores. Sådan er det med "hemmeligheder". Det er mestendels Lene og Marianne, der er til det med klatrende roser, og derfor er det dem, vi lister op her.

Klatreroser
LENES YNDLINGSKLATREROSER:
 • Madame Alfred Carriere
 • Constance Spry
 • New Dawn
 • Awakening
Klatreroser


MARIANNES YNDLINGSROSER, DER KLATRER:
 • Alchymist
 • Willestrup 88/ Eden rose
 • Helena Lykkefund
 • Ghislaine de Féligonde
..... Årh, det er svært at begrænse sig! Listen kunne være meget, meget længere. Hvad med din, kan den også det?

Klatreroser
Ghislaine de Féligonde


KOM MED DINE
Du kan altså ikke vinde noget - andet end glæden ved at inspirere andre og deltage i udformningen af HAVEFOLKETS TOPPEN AF POPPEN-liste over klatrende roser. Bare skriv navnet eller navnene i kommentarfeltet.

Klatreroser
Måske har du flere, så giv os din liste, så kan vi andre gå til "onkel Google" med resten af vores spørgsmål og videbegær. Hvis du nu af en eller anden grund ikke vil eller kan skrive i kommentarfeltet, så send os blot en kort mail mærket "KLATREROSER", så skal vi nok sørge for at skrive dem ind her under artiklen. Derved kan man altid vende tilbage til denne TOPPEN AF POPPEN, hvad angår klatrende roser. Kom glad og fortæl om din(-e) yndlingsklatreroser!

13 kommentarer:

 1. Hej med jer to dejlige "tøser".Min absolutte ynglings klatre rose er Madame Alfred Carriere .
  Købte den til min lille pergola..................som jeg viser i mit nye indlæg.
  Og der kan i også se hvor hurtigt den har etableret sig.
  Men er også lidt spændt på min nye Constance Spry som jeg købte i efteråret.
  Håber den vil blomstre helt overdådigt i år i sit nye stativ.
  New Down har jeg også flere steder i haven.....................og de kravler op af mit stakit
  ind til naboen.
  God weekend til jer knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine skønne forslag til rosentoppen. det er skønne roser, du har. OG New Dawn, den er vist en evergreen, som både Lene og jeg har.

   Slet
 2. Nu har jeg kun erfaring med to klatreroser...New Dawn og Helena Lykkefund....og eftersom min New Dawn har kæmpet mod rust de sidste to sæsoner, så er jeg ikke særlig begejstret for den mere.... Det er jeg til gengæld for min Lykkefund. Når den dækker min rosenbue, dufter der HIMMELSK når den blomstrer....så himmelsk at jeg går igennem buen flere gange dagligt bare for at stå og indsnuse den fantastiske duft :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tænker at det måske kunne være en idé at beskære din New Dawn kraftigt, for at den kan komme af med rusten. Og Helena, den lykkelige rose, hun formår da at skabe glæde mange steder. Kan levende forestille mig dig stå og sniffe under buen!

   Slet
 3. Ohh dem I nævner har jeg på ønskelisten, men der skal jo gøres plads.
  Men jeg har en slyngende klatrende smygende rose der er uundværlig. Formodentlig er det Rosa Helena hybridia, jeg har nemlig selv hapset den som en stikling i mine svigerforældres have. Den første plante jeg lavede er nu et "lysthus" og ligner en enorm lysegul sky i blomstringstiden. Den dufter fabelagtig, og nu hvor jeg har lavet et par stykker til dufter hele haven i juni-juli.
  Eneste problem kan være ,, at den kan være ret tung så stativ eller lig. skal være ret stærkt. Et udgået træ er ikke stærkt nok har jeg fundet ud af.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, de kan blive ret så tunge med alderen. Kan du ikke snige en ekstra jernbue ind under?
   Og hørte jeg rigtigt, Gunvor? Du har selv lavet Rosa Helena Hybrida? HVor sejt. Det vil jeg også prøve. Altså at stilkingeformere. Har set det på Facebook og instagram, men nu skal det være!

   Slet
 4. Sikke nogle dejlige billeder:o) Især de to øverste, som må være MIT TARA Margrethes helt fantastiske rosenbuer.

  At skulle udnævne yndlingsslyngler svarer jo næsten til at skulle vælge sit yndlingsbarn. Jeg har tænkt lidt over sagen, og hvis jeg kun måtte tage een slyngel med til en øde ø, må det blive Alchymist. Dens farvespil besidder en skønhed, der er helt udenfor kategori. Men jeg kunne med lethed nævne 10 andre, der også skulle med på øen.

  Jeg holder også rigtig meget af ramblers, som kan skyde 5 meter på blot en enkelt sæson. Jeg bliver desuden mere og mere vild med de enkle og vildroseagtige typer jo ældre jeg bliver.

  Jeg nyder jeres tema om højde i haven. Tusind tak for det.

  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor ER det godt at høre, at du kan bruge temaet! Det er jo ikke første gang i verdenshistorien, at det omtales, men omvendt, er der rigtigt mange vinkler på det, og vi har kun nået at berøre nogle af dem.

   JA, jeg har samme valg og holdning: Svært at vælge - som et yndlingsbarn - men Alchymist, den er usammenlignelig. Øverste foto er rigtigt nok fra Magrethes have (hvor din smukke ryg poserer i det fjerne) :-) , men det næstøverste er fra min have. Og sandelig om jeg ikke også oplever det samme som du: At blive mere og mere betaget af de enkle. Denne er uden navn, men voksede i haven, da vi overtog den. Den er vel en tredive år eller så.

   Slet
 5. Det er nemt. Albertine er den skønneste klatrerose. Hun er desværre engangsblomstrende, den sidste, der springer ud i min have, voldsomt stikkende, ikke glad for megen kulde, men den skønneste og værd at vente på :-) På andenpladsen kommer Splendens Arvensis. Vi kalder den ukrudtsrosen, fordi den bare vokser og vokser og sætte tusindvis af blomster. Jeg er dog ikke så glad for duften. Den kaldes også den myrradufte rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er et eller andet med roser - man elsker dem endnu mere, når de viser sig at være vanskelige. I hvert fald hvis ens besværligheder bliver kvitteret med en overdådig blomstring og et begrænset omfang af utøj.

   Det med at nogle skønne roser bare ikke dufter godt i ens næsebor, det er jo lidt sjovt. Selvfølgelig en smag sag, men jeg har også oplevet at udseende og duft bare slet ikke passede sammen. Sådan har jeg det fx med Constance Spry. Arvensis ser vidunderlig ud.

   Slet
 6. Nu er jeg ikke meget for gult i min have, men min yndlings klatrerose er Goldfinch. Den blomstrer kun en gang men så også rigtigt meget med de dejligste små blomster, der dufter fantastisk. Og så er den meget sund. Jeg gider ikke roser, der skal nusses og pusses og sprøjtes med alt muligt, som jeg ikke vil bruge i min have.

  Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et valg, og jeg forstår det til fulde! Jeg gætter, der også bivier sorteret lidt ud i mine ad åre, men ind til videre giver jeg dem en chance.

   Har googlet Goldfinch, som du nævner, den ser da helt forrygende ud. Og har du iagttaget bleggul og rosa/pink sammen? Det er ret smukt, har jeg fundet ud af.

   Slet
 7. Jeg er heller ikke så meget for gult i min have, men jeg har en Chinatown, som er så skøn. Dels ændrer dens blomster farve fra tæt lys gul til en blanding af sart gul og rosa, dels dufter den fantastisk.

  SvarSlet

ANNONCE