Nå, så er det nu, vi skal bruge din hjælp! Hvilken slyng- eller klatrerose vil du anbefale? Det kunne vi godt tænke os at høre! For vi har mange læsere, der går og drømmer om kaskader af roser, der klatrer i højden. Sig frem, hvilken du vil anbefale?


TEKST & FOTO: MARIANNE & LENE

Vi kunne jo godt spørge en rosenekspert, men vi vil faktisk hellere spørge havefolket – og det er da dig, er det ikke sandt? Hvilken klatrerose vil du anbefale? “Hmmmmm”, tænker du måske. “Er min rose mon nu en slyngrose eller en klatrerose? Og kan en langbenet buskrose mon også gå som klatrerose?” Vi siger: “Ja da!” Her er vi altså ikke krakilske, for mange buskroser kan nemlig godt få så lange ben (læs: grene), at de begynder at klatre til vejrs. Særligt, hvis du sørger for at binde dem i vandret rundt om en obelisk fx, så begynder de nemlig at skabe endnu flere lange skud fra alle “øjnene”, og derved ændrer rosen sin form fra busk til klatrende, når du bliver ved, vel at mærke. Derfor kan du roligt fortælle os om din yndling, bare den klatrer. Bedst er det, at du kender navnet på rosen, så kan alle vi andre inspireres – måske til et køb af netop dén.

Klatreroser

SLYNGROSE ELLER KLATREROSE? 
Men hvad er forskellen på en slyngrose og en klatrerose? Navnet er forskellen, for der findes faktisk ikke nogle roser, der har slyngtråde, der hæfter sig, og derfor er “klatreroser” den rigtige betegnelse. De klatrer jo ved hjælp af tornene og så din hjælp med snore, wires, eller noget, de kan vikles rundt om. At de så sagtens kan forme sig som en slyngende plante og kaste deres lange grene op af stakitter, mure, langt op i en trækrone eller op ad espalierer, buer og obelisker, det er en anden og langt mere poetisk sag. Heraf nok navnet.

HAVEFOLKETS LISTE
Når nu vi beder dig om at nævne dine yndlinge, så vil vi selvfølgelig også gerne nævne vores. Sådan er det med “hemmeligheder”. Det er mestendels Lene og Marianne, der er til det med klatrende roser, og derfor er det dem, vi lister op her.

Klatreroser

LENES YNDLINGSKLATREROSER:

  • Madame Alfred Carriere
  • Constance Spry
  • New Dawn
  • Awakening

Klatreroser

MARIANNES YNDLINGSROSER, DER KLATRER:

  • Alchymist
  • Willestrup 88/ Eden rose
  • Helena Lykkefund
  • Ghislaine de Féligonde

….. Årh, det er svært at begrænse sig! Listen kunne være meget, meget længere. Hvad med din, kan den også det?

Klatreroser
Ghislaine de Féligonde

 

 

KOM MED DINE

Du kan altså ikke vinde noget – andet end glæden ved at inspirere andre og deltage i udformningen af HAVEFOLKETS TOPPEN AF POPPEN-liste over klatrende roser. Bare skriv navnet eller navnene i kommentarfeltet.

Klatreroser
Måske har du flere, så giv os din liste, så kan vi andre gå til “onkel Google” med resten af vores spørgsmål og videbegær. Hvis du nu af en eller anden grund ikke vil eller kan skrive i kommentarfeltet, så send os blot en kort mail mærket “KLATREROSER”, så skal vi nok sørge for at skrive dem ind her under artiklen. Derved kan man altid vende tilbage til denne TOPPEN AF POPPEN, hvad angår klatrende roser. Kom glad og fortæl om din(-e) yndlingsklatreroser!