tirsdag den 10. februar 2015

KLEMATIS 'HAGLEY HYBRID'

TEMA: HØJDER I HAVEN

Hvis du spørger en klematisekspert om råd til en god "begynderklematis", så vil vedkommende garanteret nævne denne. 
'Hagley hybrid' er nemlig nem at få succes med.

TEKST & FOTO: LONE

Søger man en klematis til bede med fx pastelfarvede blomstringer, er klematis 'Hagley hybrid' et anbefalelsesværdigt valg. Denne lækre klatreplante er ret så hårdfør og stiller ikke uoverskuelige krav for at kvittere med sin fine blomstring. Den sætter pris på gode læforhold, og derfor er en placering i havens staudebede, gerne med læ fra buske eller omgivende træer, en fin plads til den.

Clematis 'Hagley hybrid'KLEMATIS
Clematis 'Hagley hybrid'

Som det er velkendt med mange klematis, så ynder selve planten at stå i sol, mens rodhals og rødder meget gerne vil stå i skygge. Jorden må desuden gerne være godt fugtighedsbevarende. Det er dog værd at bide mærke i, at blomstringens farver forbliver smukkest, hvis planten her står i halvskygge, da kronbladene dermed får lov til at holde sin intense rosa nuance. Er du til roser, så er ’Constance Spry’ er sikker kombination til denne klematis. De to harmonerer ualmindeligt fint i nuancerne.

Planten tåler en kraftig beskæring og bliver blot flottere af sin årlige beskæring. Dette gøres allerede tidligt i marts, inden planten påbegynder årets vækst. Planten tilhører nemlig beskæringsgruppe III, hvilket betyder, at den blomstrer på skud fra samme år. Springes beskæringen over, risikerer man at få planter, der skyder primært i toppen af sidste års grene, og dermed bliver planten noget barbenet at se på. Så husk endelig beskæring i det tidlige forår!

Clematis 'Hagley hybrid'I juli måned springer de første blomster ud med sine 6 kronblade i de fineste rosa nuancer. Fra mørk rosa ved udspring, der bliver lysere som dagene går. Planten er meget blomsterrig, og den bliver ved helt ind i efteråret og bliver derfor let en af sensommerfavoritterne.

Clematis 'Hagley hybrid'


Planten bliver omkring 2-3 m høj, hvis den kan komme til at klatre så højt, og den har en flot kompakt vækst med smukke, grønne blade. Den fastholder sig til sin vært med slyngende bladstilke, og når den først har fat, er den ikke sådan at få derfra igen.

Clematis 'Hagley hybrid'At denne klematis også er særdeles klædelig sammen med prydgræsser, er bestemt ikke nogen ulempe - her i tæt forening med aks fra prydgræsset 'Karl Foerster'.Clematis 'Hagley hybrid'FAKTA
NAVNClematis 'Hagley hybrid'
DANSK NAVN: Klematis
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge  
HÅRDFØR: Ja
JORDBUND: Alm. god havejord
VÆKST: Klatreplante
STØRRELSE: 2-3 m høj

BLOMSTRING: Blomstring fra juli-september
ANVENDELSE: Som klatreplante på fx espalier eller op ad træer


8 kommentarer:

 1. Flot! Selv har vi en mørkeblå klematis (ved ikke hvad den hedder), som vi flyttede i efteråret og nu venter jeg spændt p at se om den har klaret sig.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske det er 'Jackmanii', du har plantet.
   Den er altså også skøn!

   Slet
 2. Jeg købte en Hagley hybrid for en del år siden i Netto, skiltet blev væk, men det tror jeg også clematissen blev, jeg har vist ingen, der ligner den. Det må være en ommer, for smuk er den.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er den, smuk. Og heldigvis ret let, så ærgerligt, at din er forsvundet. Måske har du været uheldig at få en af dem fra supermarkedet, der har haft et par hårde dage i "stativet". Det er altid lidt et sats at købe planter i Netto, ikk'? :-) Men ind imellem kan man være heldig at få sig en skøn plante med hjem, der klarer skærerne.

   Slet
 3. Ja, den er super dejlig - jeg mener at det var den jeg fik plantet for et par år siden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kunne snildt forstille mig, at det villle passe perfekt hos dig!

   Slet
 4. Det er en af de nemme og en af de smukke, jeg købte en i Bilka for 2 år siden og den har virkeligt overrasket. Sidste år i Marts da den skulle beskæres var den begyndt at komme med nye blade så det blev med næsten lukkede øjne saksen blev sat i den. Den kom nu hurtigt igen og blomstrede så pragfuldt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som mine beskæringer: Nænner det næsten heller ikke, men det skal jo til :-)

   Slet

ANNONCE