lørdag den 14. februar 2015

KLEMATIS - HVILKEN GRUPPE?

TEMA: HØJDER I HAVEN

Det er egentlig ikke fordi der er noget særligt avanceret ved det. Alligevel er der en del, især nye husejere, der frygter at beskære clematis. Er du én af dem, så læs med her. 

TEKST & FOTO:  KARINA


Klematis er skønne og får haven til at synes så frodig og rig. En mur, et hegn eller en pergola svøbt ind i et fint, filtret værk af lianer, blade og de smukkeste blomster, kan vække stor glæde, både hos mennesker og dyr. Planten inddeles i tre forskellige grupper; gruppe 1, 2 og 3. Herunder kan du læse lidt om hvilke grupper, der ikke skal beskæres,hvilke der skal og hvornår. 

Klematis
1Gruppe 1 blomstrer på sidste års skud i april - maj og hører til de tidligtblomstrende.
Under gruppen hører, blandt andet, alpeskovranke, Clematis alpina, bjergskovranke, Clematis montana og Clematis macropetala. Fælles for alle er, at de er småblomstrende og meget kraftigtvoksende. De kan dække store flader indenfor ganske kort tid, så man gør sig selv en stor tjeneste ved at finde den rette placering inden plantning.
Gruppe 1 skal ikke klippes ned, med mindre det findes nødvendigt. I givet fald skal beskæringen udføres omkring en meter fra jorden og lige efter blomstring, så planten kan nå at danne knopper til det følgende forår.

2Gruppe 2 er hybrider og hører til de storblomstrende klematis, som blandt andre tæller Clematis 'Nelly Moser', 'Mme le Coultre' og 'The President'. De blomstrer på skud fra de ældre grene og blomstrer flere gange over en sæson (remonterende). Ligesom gruppe 1 kræver gruppe 2 heller ikke nogen beskæring. Findes det alligevel nødvendigt, beskæres denne gruppe efter endt blomstring omkring en meter fra jorden. Sidder der visne grene kan de skæres væk i foråret.

3Gruppe 3 blomstrer fra juli og kan fortsætte blomstringen helt indtil løvfald. Clematis x Jackmanii, tangutica og viticella hører til denne gruppe. Planten danner knopper fra nye skud og skal klippes helt ned til omkring 10 cm over jorden for at undgå for højtsiddende blomstring og at planten bliver ranglet. Gruppe 3 beskæres fra sen vinter til tidligt forår.

Gældende for alle klematis er, at de foretrækker at have rødderne i skygge og toppen i sol. Et godt tip er, at man foran planten kan placere et par stauder, en busk, eller noget andet skyggeskabende. Når den plantes, skal plantehullet gerne ramme noget henad 45 cm, både i bredde og i dybde. Jorden skal være fugtighedsbevarende og kølig. For at planten kan nå til vejrs, skal slyngtrådene guides ved hjælp af et espalier, kraftig ståltråd, rionet el. lign. Husk også at vande og gøde godt over sommeren.

Klematis

Her er det den skønne italienske skovranke, viticella, du ser.  
Den beskæres hårdt og brutalt 20 cm over jorden i den sene vinter 
- og belønner med en tæt vækst samt et hav af smukke blåviolette blomster fra juli. 

8 kommentarer:

 1. Udmærket vejledning, dog mener jeg at man for gruppe 2's vedkommende bør anføre at de blomstrer på indeværende års skud på det foregående års tilvækst.
  Jeg gør samtidig opmærksom på at visse clematis entusiaster er begyndt at klippe gruppe 3 ned allerede sidst på efteråret (ultimo oktober/november), hvilket jeg også selv har god erfaring med.
  Hvis man planter kraftig voksende lavere stauder foran clematis for at skygge, skal man samtidig passe på at staudens rødder med tiden ikke vokser ind i clematissen og dermed kvæler denne.
  Der er mange som lader clematis gro op i træer og i den anledning bør man gøre opmærksom på at clematis ikke må plantes helt tæt på træet, men skal placeres gerne 1 meter fra træet, og derefter lede stænglerne hen og op ad stammen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elmer
   Tak for dine tilføjelser - alle gode input!

   Slet
 2. Dejligt med en overskuelig oversigt så alle kan være med:)

  hmm.... jeg skal jo også ud at klippe ned i gruppe 3 - lige om lidt :)

  SvarSlet
 3. Jeg har i flere år funderet på clematis i mit bed med historiske roser, de er jo lidt kedlige sidst på sommeren, men hvilke?
  Netop gr. 3 har været ved at blive købt,, jeg havde jo set for mig clematisserne slyngene og smygende sig i roserne, men jeg beskærer roserne efter blomstring og næsten ikke om foråret, så den plan er lagt lidt til side. Men er gr. 2 en mulighed? Eller skal jeg ud i stativer til clematis? Det var jo det jeg ville undgå.,
  Jeg kunne jo osse lade clematis krible krable over jord og op og ned hvor de vil, som en slags bunddække, men kan de li det? Gode idèer er meget velkomne for indrømmet, jeg er noget i vildrede.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 4. Hej Gunvor. Hvis du ønsker gode råd omkring placering af clematis, er du velkommen til at klikke ind på min hjemmeside under fanen "Clematis" hvor der er billeder af godt 200 forskellige clematis i vores have. Adressen er: www.aagesenshave.dk Du kan også klikke ind på fanen "Clematispleje" hvor du kan læse alt hvad du behøver at vide om røgt og pleje af denne plante, herunder beskæring, placering, jordtype. hvornår planter man, hvordan planter man, vand og næring samt skygge ved roden.

  SvarSlet
 5. Fint fint , tak for fiffet, det vil jeg straks prøve. Godtnok er jeg klar over de basale ting, sol på hårtoppen, skygge på fusserne, plantes sammen en håndfuld fjer og så`n. Men de mere ekstravagante ting er usikre for mig.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 6. Hej Elmer
  Nå, som sædvanlig driller fremmede kommentarfelter, så jeg skriver til dig her,,,:
  Det er da en umanerlig masse skønne clematisser du har, det er jo næsten umuligt at vælge.
  Men det med at plantehullet til en ny plante skal være så stort? uha uha det kan jeg ikke i min have, der er alt for tæt plantet iforvejen, hi hi.
  Måske skal jeg helt vente med nye clematisser til jeg engang får mulighed/tid til at omplante og omlægge det af haven jeg drømmer om. Bla et gammelt rodedendronbed, det er jo rigtig dybmuldet i forvejen. hmm.
  Tak for kikket , du har vist sat nogle nye ideer i gang.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 7. Tak for en overskuelig how-to-do instruktion! Der er sikkert mange meninger og erfaringer på dette område (ligesom med beskæring af roser), men disse tommelfingerregler er fint til mit brug! ;)

  SvarSlet

ANNONCE