torsdag den 19. februar 2015

OVERSTANDERE I STAUDEBEDENE

TEMA: HØJDER I HAVEN

En af de nemmeste og hurtigste måder at skabe højde i haven er at plante nogle af de allerhøjeste stauder eller toårige. Hvad siger du fx til akelejefrøstjerne, sølvlys og kæmpeverbena?
TEKST & FOTO: LENEBegrebet overstander bruger man normalt om et træ, der er opstammet, og som delvis skygger for planter, der dyrkes under det. Men det kan være så meget andet. Vi har i dette tema skrevet om mange forskellige slags højder i haven, og det er her, at overstanderne kommer ind i billedet - ikke som træer, men som blomster. De er defineret ved at være høje, slanke planter, der nærmest svæver over bedene, samtidig med at de lader et flimrende sollys passere. Her kommer kæmpeverbena, verbena bonariensis, ind på en klar førsteplads - i hvert fald i min blomsterverden. Med sine lange, slanke og stive stængler, der ikke knækker, er den uovertruffen, og én, jeg nødigt vil undvære i min have. Den selvsår sig lystigt, men alligevel køber jeg nye planter hvert forår, for jeg er så utålmodig, at jeg ikke vil vente til de selvsåede kommer op.

kæmpeverbena, verbena bonariensis

Sølvlys, cimicifuga, er også ideel som overstander. Måske er det kun hos mig, at bladene visner, mens den lange stængel skyder i vejret, men egentlig er det smart, for så kan jeg fjerne de grimme blade efterhånden, og der er plads til flere lave stauder i bunden. Sølvlys har den mest bedøvende duft, jeg kender, og heller ikke disse skal bindes op - heldigvis, for jeg tror det vil være svært at finde en metode til opbinding, der ikke vil se herrens ud!

Sølvlys, cimicifuga


En anden "kæmpe", som jeg holder meget af, er akelejefrøstjerne, Thalictrum aquilegifolium, som dog ikke er en kæmpe i gængs forstand. Den skulle blive omkring 130 cm høj, men i min have er det lidt af en højdespringer, og den svæver yndefuldt hen over de andre stauder i bedet.

 akelejefrøstjerne, Thalictrum aquilegifolium

Normalt vil man sætte de høje blomster bagest i bedet, men med overstanderne behøver man ikke tænke på det. De høje blomster, jeg har valgt, fylder ikke så meget ved jorden, så man kan både få glæde af de høje og de lave.

Overstanderne giver blomster i etager, og farverne er forholdsvis afdæmpede og neutrale, så der er "plads" til at boltre sig med lidt flere farver i de øvrige blomster.

Det var nu ikke med vilje, at jeg valgte disse høje blomster. Jeg havde nok ikke læst ordentligt på lektien, hvad angår højden, men så er det jo skønt at blive overrasket, og jeg elsker den lette og alligevel fortættede stemning, sådan overstandere giver.

kæmpeverbena, verbena bonariensis
Hvis du har andre forslag til skønne overstandere, må du endelig fortælle løs!


Læs også om: Sølvlys i efterårshavenKæmpeverbena - yndefuld og robustKæmpe skælhovedEn skøn buket.6 kommentarer:

 1. Tak for gode ideer, som jeg vil benytte mig af i min have lige om lidt:-)

  SvarSlet
 2. Hej Lene

  Hvor ser det dejligt ud med alle de skønt blomstrende højdespringere! ikke mindst fordi vi i øjeblikket holder øjnene helt nede på jorden og bliver salige ved at se erantis, vintergækker og andre løgplanter på spring.

  Jeg kan slet ikke stå for dit kastanjehegn med de blidt svingende kæmpeverbena.

  Kh
  Hanne

  SvarSlet
 3. Hej Hanne
  Nej, vi må vænne os til snart at kigge op, og det bliver vist heller ikke noget problem :).
  Kastaniehegn er jeg helt vild med, og billedet er endda fra før, kæmpeverbenaen blev næsten 2 meter høj!

  SvarSlet
 4. Jeg elsker Sølvlys...og arten med mørkerøde blade dufter ovenikøbet helt fantastisk!

  SvarSlet
 5. Jeg elsker Sølvlys...og arten med mørkerøde blade dufter ovenikøbet helt fantastisk!

  SvarSlet
 6. Hei!
  Så fin blogg dere har, med gode idèer og fine bilder. Jeg er helt enig i at de høye staudene gjør forskjellen i staudebedet. Min favoritt er kjempeverbena! Den er så vakker med de høye svevende lilla blomstene. Har ikke prøvd den før, men i år har jeg bestemt meg for å prøve å få plass i hagen til den:)

  SvarSlet

ANNONCE