En af de nemmeste og hurtigste måder at skabe højde i haven er at plante nogle af de allerhøjeste stauder eller toårige. Hvad siger du fx til akelejefrøstjerne, sølvlys og kæmpeverbena?


TEKST & FOTO: LENE

Begrebet overstander bruger man normalt om et træ, der er opstammet, og som delvis skygger for planter, der dyrkes under det. Men det kan være så meget andet. Vi har i dette tema skrevet om mange forskellige slags højder i haven, og det er her, at overstanderne kommer ind i billedet – ikke som træer, men som blomster. De er defineret ved at være høje, slanke planter, der nærmest svæver over bedene, samtidig med at de lader et flimrende sollys passere. Her kommer kæmpeverbena, verbena bonariensis, ind på en klar førsteplads – i hvert fald i min blomsterverden. Med sine lange, slanke og stive stængler, der ikke knækker, er den uovertruffen, og én, jeg nødigt vil undvære i min have. Den selvsår sig lystigt, men alligevel køber jeg nye planter hvert forår, for jeg er så utålmodig, at jeg ikke vil vente til de selvsåede kommer op.

kæmpeverbena, verbena bonariensis

Sølvlys, cimicifuga, er også ideel som overstander. Måske er det kun hos mig, at bladene visner, mens den lange stængel skyder i vejret, men egentlig er det smart, for så kan jeg fjerne de grimme blade efterhånden, og der er plads til flere lave stauder i bunden. Sølvlys har den mest bedøvende duft, jeg kender, og heller ikke disse skal bindes op – heldigvis, for jeg tror det vil være svært at finde en metode til opbinding, der ikke vil se herrens ud!

Sølvlys, cimicifuga

En anden “kæmpe”, som jeg holder meget af, er akelejefrøstjerne, Thalictrum aquilegifolium, som dog ikke er en kæmpe i gængs forstand. Den skulle blive omkring 130 cm høj, men i min have er det lidt af en højdespringer, og den svæver yndefuldt hen over de andre stauder i bedet.

 

 akelejefrøstjerne, Thalictrum aquilegifolium

Normalt vil man sætte de høje blomster bagest i bedet, men med overstanderne behøver man ikke tænke på det. De høje blomster, jeg har valgt, fylder ikke så meget ved jorden, så man kan både få glæde af de høje og de lave.

Overstanderne giver blomster i etager, og farverne er forholdsvis afdæmpede og neutrale, så der er “plads” til at boltre sig med lidt flere farver i de øvrige blomster.

Det var nu ikke med vilje, at jeg valgte disse høje blomster. Jeg havde nok ikke læst ordentligt på lektien, hvad angår højden, men så er det jo skønt at blive overrasket, og jeg elsker den lette og alligevel fortættede stemning, sådan overstandere giver.

kæmpeverbena, verbena bonariensis
Hvis du har andre forslag til skønne overstandere, må du endelig fortælle løs!


Læs også om: Sølvlys i efterårshavenKæmpeverbena – yndefuld og robustKæmpe skælhovedEn skøn buket.