fredag den 6. februar 2015

SÅ MIKROGRØNT I DIN VINDUESKARM

I HAVEN I WEEKENDEN

Det er tillokkende at snuppe en hurtig potte med mikrogrønt med hjem fra grøntsagsafdelingen i supermarkedet, men du kan altså selv så dem. Det er nemt, nemt og tager "ingen tid". Se her hvordan. 
TEKST OG FOTO: MARIANNE


Egentlig skete der hele to ting i mit hoved på samme tid, og det udmøntede sig i et lille såprojekt.

Den ene var: 
Når man nu kan købe spirer af forskellige planter i supermarkedets grønthandel, vi nævner i flæng: tallerkensmækker, ærtespirer osv., så må man da også selv kunne så dem. Som tænkt, så gjort. I mangel af små såbakker (eller var det fordi det var et værre møgvejr, da ånden var over mig?) greb jeg en muffinform og anvendte som såbakke. Heri lagde jeg muffinforme af papir samt fire vatrondeller, som jeg vandede.

Derefter fandt jeg diverse frø, som jeg havde liggende. Rucola, radise, rødbede, koriander fx - drysse, drysse, drysse. Fordel på vattet, dusch med vandforstøver, læg i hvid plastikpose, som du har prikket små huller i, så det ikke mugner. Se til dem hver dag og hold dem fugtige, men ikke for våde. Når de første har spiret, skal du fjerne plastikposen. Så må de andre spire i det tempo, der nu passer dem. Stil dem i en vindueskarm - mod vest og øst er bedst. Efter en lille uges tid, kan du begynde at klippe til dine salater og smørrebrød. Vil du så tallerkensmækker og ærteskud, surkløver mv., så vil jeg anbefale dig en potte med jord i. Stik to-fire træpinde i kanten og træk en pose over, klip hul i hvert hjørne af posen. Se til dem jævnligt og væbn dig med tålmodighed. Det tager lidt længere tid end de mikrogrønne.

Mikrogrønt


Den anden var ret nørdet: 
Det der med spireprøver foregik pludselig lige for øjnene af mig. Der kan man være så heldig, for det har jeg aldrig rigtigt gidet. Spireprøver??? Altså jo, inden forårets såning kan man, hvis man er pertentlig, fremdrage sidste års frøposer af gemmerne. Herefter laver man en indendørs forspiring på fugtig køkkenrulle eller lignende for at se om frøene stadig har en god spiringsprocent.

Den lille øvelse, som jeg aldrig har set grund til at lave, fordi; Det der spirer, det spirer, den sneg sig lige så ubemærket med ind i mit mikrogrøntprojekt. For se lige, hvad der sker med quinoa, spidskommen og bukkehorn! De frø kommer da med ud i højbedene til sommer. Indtil videre vil jeg se om jeg kan få klippegrønt med til frokostbordet af dem. Og om det "smawer". Derfor: Fortsættelse følger.

Mikrogrønt
Skal du også prøve? 

4 kommentarer:

 1. Det må prøves, right away!
  Smart med muffinsformen, så har man styr på alle de forskellige frø. Jeg har et gevaldigt italiensk udstyr til spirer, men det er så bøvlet, så jeg har sat det længst tilbage, højt oppe i et skab, altså nummeret før udsmidning, derfor skal din model afprøves. Mon det er nødvendigt med papirformen? jeg prøver med vatrondellen alene.
  Kh
  Hanne

  SvarSlet
 2. Det var dog en skøn og ligetilhøjrebenet ide! Tak for det.
  Og så smager det af forår og " jord under neglene "

  SvarSlet
 3. Man kan gøre det endnu enklere (omend knap så dekorativt) ved at bruge en flødebolleemballage. Den passer perfekt i størrelsen til vatrondeller og fungerer samtidig som minidrivhus.
  - og en flødebolle kan man jo altid spise :-)

  MvH

  Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi hi, Birgitte, det vil jeg da afprøve nu. Karl, min lille knejt af et barnebarn på snart 5 år skal på weekend hos have-mormor. Og så skal vi´da smovse og så, skal vi.

   Slet

ANNONCE