Det kan være en udfordring at skabe højde i buketten, men hvis du har noget at lave “stativ” med, så går det som en leg. Se her – og lad dig inspirere.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Idag er jeg taget til Helsinge til den diminutive blomsterbutik “Årstidens blomster” for at aflure en haveveninde – som samtidig er uddannet blomsterdekoratør med mange priser og præmier på bagen – hvordan hun skaber højde i en buket. Pia er i fuld gang med det sidste på buketten, da jeg ankommer og arbejder hurtigt og samtidig koncentreret. Jeg fornemmer hendes vibrerende opmærksomhed og forstyrrer så lidt som muligt. Bagefter taler vi om de blomster, hun har udvalgt til den, og jeg er totalt betaget af den sarte laksefarvede og blege rosa, der går igen i flere af bukettens blomster.

Pia har bygget den op omkring nogle grene, og kigger du godt efter, kan du nok genkende dem. Det er klatrehortensia i en vinterudgave. Den rustrøde farvetone, som de visne blomsterstande og barken på grenene har, er eminent til at fremhæve det sartrødlige skær i de øvrige blomster. Grenene er nogle, hun har klippet fra sin egen have, og selvom hun har været blomsterbinder i mange år, er det først i dag, det slog hende som en idé.

Pia fortæller, at hun ellers ofte går rundt i sin og sine venners haver og udvælger sig naturmaterialer, som anvendes i dekorationerne. Den vilde natur, som jo ligger i al sin Nordsjællandske skønhed lige udenfor, anvendes også ofte, når hun binder og skaber sine fantastiske dekorationer. Det er det, der er med til at gøre dem unikke og eventyrlige på en helt særegen måde. Og en tur frem og tilbage til butikken hjemmefra gør, at Pia ofte kommer forbi anvendelige materialer.

FRELST FRA KOMPOSTEN
Og det er her, jeg synes, vi havefolk kan lade os inspirere til at anvende naturmaterialer, vi måske ville have smidt på komposten i en rask vending. Vi vil i løbet af året besøge blomsterbutikken igen for at få råd, tips og idéer til, hvordan naturens materialer kan indgå i dine dekorationer. Nogle gange er det de helt enkle ting, der gør en forskel.

Høj buket

RANUNKLER
I denne buket er der bl.a. brugt ranunkler. Sådanne ville jeg afsindigt gerne have i min have, men så vidt jeg ved, er de ikke ret nemme at dyrke. Som krukkeplante er det en tidlig forårsblomst, der tåler fra nul grader og op til omkring 15 grader. Det er nok derfor, vi ikke har set så mange dyrke den i Danmark, for den tåler ikke frost, og er knapt så hårdfør som fx stedmoder og hornviol. Og da Danmark er et land, hvor temperaturen i de tidlige forårsmåneder svinger meget over og især under frysepunktet, er der for meget bøvl med at skulle slæbe den ind og ud. Jeg gætter det er det, der er årsagen. For ellers ville det da være himmelsk at have disse små graciøse vidundere. Vi vil rigtigt gerne høre: Har du erfaring med ranunkler i din have?

Ranunkel

TUBEROSE
Jeg er også faldet pladask for Tuberosen, der udgør toppen af buketten, og jeg synes ikke det er så tit, vi hører om den, så nu skal den have en chance i min egen have. Det er faktisk muligt at have den voksende i bedene, skønt de fleste nok har den stående i en krukke, som så kan stilles til overvintring. Den er nemlig lidt sart – á la montbretia, og i de hårde vintre skal den grundigt vinterdækkes. Ellers har navnet ikke det fjerneste med roser at gøre, det er betegnelsen for de knolde, den vokser fra. Ofte anvendes den i brudebuketter, og det forstår man jo godt!

Du skal naturligvis have et rigtigt planteportræt af den en anden gang, men nu ved du i hvert fald,  at den er til at dyrke her i Norden. Knoldene skal lægges tidligt – á la nu faktisk, dvs. i februar/marts. Derefter skal de drives langsomt frem i løbet af foråret og først stilles ud, når lys og varme vender tilbage. De skal stå varmt og “luftigt”, skriver Have-ABC, hvad det så end betyder. Måske et beskyttet sted, hvor der også kommer lidt luftninger. Hvis du har erfaringer med Tuberosen, så sig til! Vi hører gerne, hvordan du dyrker den.

 

Høj buket

I BUKETTEN ER DER:

  • Pilegrene, salix, samlet på en gåtur
  • Klatrehortensia, Hydrangea anomala petiolaris, her i vinterform fra haven
  • Frøstand af kugleskabiosa, Scabiosa stellata
  • Tuberose, Polianthes tuberosa
  • Fladaks/Indiansk skovhavre, Chasmanthium latifolium 
  • Fransk anemone, Anemone da Caen 
  • Salalblade, Gaultheria shallon
  • Pistaciegrene, pistacia lentiscus (grønt mellemstik)
  • Ranunkler, Ranunculus
  • Hyachinter, Hyacinthus orienthalus

SÅDAN SKABER DU HØJDER:
Når jeg spørger Pia, hvordan hun skaber højder i en buket, så fortæller hun, at hun vist egentlig gør det efter “fornemmelsen”, når hun står midt i det. Bukettens type kaldes enten en “variationsbuket” eller en “fantasibuket”, fordi den er i flere forskellige niveauer og fordi der er ret frit slag. Hun har ikke som sådan brugt noget stativ, men anvender hortensiaens stive grene og pilen til at skabe en grundstruktur med. De er jo også stive, så de skaber noget hold i buketten og noget, man kan arbejde sig ud fra.

Det er vigtigt, fortæller Pia, at man skaber buketten så symmetrisk som muligt, når man binder i spiral. Ellers tilter den, når man sætter den i vase, og det er knap så heldigt. På mit spørgsmål om hvad “mellemstik” egentlig går ud på, forklarer hun, at det er grene (her pistaciegrene), der skaber fylde, og dermed får de enkelte blomster til at bliver nøjagtigt dér, hvor man vil have dem. “For jeg drejer og vrider blomsterne, så de sidder rigtigt i forhold til etager og de andre dele i buketten. Desuden skaber mellemstik en slags “fyld”, så buketten bliver luftig”, forklarer hun og fortsætter med  detaljerne: “I øvrigt skal man jo sørge for, at alle blomsternes og grenenes ender når ned til omkring samme punkt, så de kan suge vand”. Se det giver jo mening. Jeg føler mig allerede meget klogere på, hvordan man skaber højde i en buket. Nu kommer bare lige det med at lære at binde i spiral – men det skal vi da lære alle sammen, har vi besluttet i HAVEFOLKET. Så nu, hvor vi ved, hvor vi kan få mere viden, lover vi at komme igen og besøge Årstidens Blomster og lave et lille “bindekursus” senere på sæsonen.

Høj buketDet er faktisk muligt selv at lave en lignende buket, hvis man er frisk på at kaste sig ud i det. Blomsterbutikkerne har jo det meste af materialerne, og om nogle måneder har du måske selv mere, der kan bruges. Det står dig også altid frit for at erstatte nogle af blomsterne med andre. Eller vælge helt andre farver, hvis denne variation er lidt for “sart” i det.

Franske anemoner

Men du ikke skal blive ked af det, hvis ikke du kan få buketten til at ligne, den, Pia har kreeret, for Pia trækker på mere end 30 års erfaring, og det skal der jo alligevel noget til at hamle op med. Men øvelse gør mester, og hvem siger også, at man skal gøre totalt efter?

Så rigtig god fornøjelse med en buket, der er høj i hatten.