søndag den 1. februar 2015

TEMA: HØJDER I HAVEN

LEDER

Hvorfor se ned, når man kan se op? Eller hvad med begge dele? Og "ud" og "hen" og "over på". At skabe højder i haven giver os mulighed for at skabe perspektiv, så vi både får "gulv" og loft" i vores uderum, og så giver det os lejlighed til nøjere at kunne iagttage, hvad der egentlig foregår mellem jord og himmel.

I denne måned sætter vi fokus på, hvordan vi får skabt højder i vores haver, både med elementer som pergolaer, levende tage og selvfølgelig også med levende vækster som slyngplanter, mos og træer. Er du frisk på at gå med og kigge op? Væk med hækken til naboerne og ind med stakitterne. Frem med pæle og stolper og op med pergolaerne. Hit med en portal eller tre, et par obelisker og nogle stativer og så ellers i gang. Det har været mit mantra, siden det for år tilbage gik op for mig, at haven jo var tredimensionel. At ting ikke behøvede kun at vokse fra jorden og en meters penge opad. De kunne faktisk vokse to-fem meter eller mere opad - og udad.

Jeg bor på en helt almindelig lille forstadsparcelhusgrund på prik 800 m2, hvoraf lidt mere end 1/3 er afsat til både indkørsel, garage, carport, skure og hønsehus med voliere samt et par terrasser. Så er der dælen dulme ikke megen jord at tage af, især ikke, når der også skal være reserveret lidt græs til kongespil og badminton. Derfor kom erkendelsen af, at vi også kan skabe haver oppe i luften - simpelthen udnytte "den tredje flade", nemlig opad - som en lysende pære ligesom i Anders and. Nu var livet nærmest ikke langt nok til alle de ting, jeg vil kunne plante i min have. Med andre ord: Du får meget mere have, når du udnytter den i højden.

At der stadig på min lange liste står mange ting, der mangler et hak, det er egentlig bare dejligt. Der er så meget at glæde sig til. Indtil videre er de få gamle frugttræer, som er tilbage i haven, blevet totalfredet i klasse A, også selvom de egentlig mest bare er til besvær med al den nedfaldsfrugt. Men så har solsorte og sjaggere en masse at se frem til i sensommeren og det er jo heller ikke så galt. Frugttræerne har til og med fået selskab af klematis, efeu, roser, staudelathyrus, humle og skovranke, og jeg har med glæde konstateret, at de ser ud til at være blevet rigtigt gode venner.

En anden god ting, når det gælder høje planter, eller planter, der kan klatre er, at de er medvirkende til at skabe rumdeling i din have. En gang stod jeg og manglede noget til netop dette formål, og så stillede jeg nogle kapilærkasser op og plantede hestebønner i. Det udgjorde et glimrende levende "hegn" i en snæver vending. Tænk, hvis jeg havde brugt majs, så havde de nået næsten helt op til solen!

Du har sikkert også nogle klatreplanter i din have. Og andre højdespringere. Men nu vil vi se om vi kan løfte dig - eller din have - endnu højere! For i denne måned har vi sat os for at give dig rigtig meget blod på din havetand, så du får lyst til at lave en masse mere højde i haven. Vi tænker; "Hvad der gør os glade, kan måske også gøre dig glad?". Om ikke andet inspirere. Vi har været på rundtur hos hinanden og alle mulige andre steder og fundet pergolaer frem. Vi giver dig bud på valg af, og pasning af, nogle af alle de dejlige klatreplanter. Og så skal du da også have nogle gode bud på de planter, man kalder overstandere og spir. Begge kategorier giver luftighed og rummelighed i dine bede. Og køkkenhaven, den bliver også så dejlig "potager"-agtig, når du skaber højder der. Endelig tager vi dig med ned under sydlige himmelstrøg for at aflure, hvad det er de gør for at skabe frodighed, vækst og højde i deres byrum.

Ja, og du kan glæde dig til meget mere. Har du selv nogle gode og smukke løsninger, så hører vi selvfølgelig rigtigt gerne fra dig. Også om det, du vil advare imod. Og vi ser gerne dine fotos, som du er mere end velkommen til at lægge på vores Facebooksider. Så vokser inspirationen endnu mere, den når ud til endnu flere, og vi opdager alle, at verden er i farver. Det er da vist slet ikke så galt - slet ikke på en grå dag i februar.

Velkommen indenfor.


M Å N E D E N S  T E M A A R T I K L E R

BLÅREGN TIL VEJRS
En del af at skabe højder i haven kan være at danne vægge. Vægge af hække, hegn eller måske en kombination af begge. Her viser vi et fint eksempel fra Geografisk Have i Kolding, hvor hegnet er suppleret med en smuk blåregn. Læs mere >>

JEG SAMLER PÅ PERGOLAER
Det startede med en enkelt i 2007. Året efter kom så én til, og derefter én til, og én til, og én til. Jeg elsker pergolaer, og jeg har mange af dem - min lille have taget i betragtning. Alle er de forskellige. Se bare med her. Læs mere >>


EN PERGOLA EFTER MIT HOVED
En pergola var længe på tegnebrædtet og endelig forrige sommer skete der noget. Pergolaen blev udvidet efterhånden som arbejdet skred frem, og nu er den et af de bedste elementer i haven. Læs mere >>

Byhaven i Ebeltoft
5 HURTIGE: EN BYHAVE MED HØJDE
HAVEFOLKET har stillet fem hurtige spørgsmål til Lisbeth og Bent fra Byhaven i Ebeltoft. Kender du ikke til haven i forvejen har du en masse godbidder i vente. Se bare med her. Læs mere >>
KLEMATIS - HVILKEN GRUPPE? 
Det er egentlig ikke fordi, der er noget særligt avanceret ved det. Alligevel er der en del, især nye husejere, der frygter at beskære clematis. Er du én af dem, så læs med her. Læs mere >>

KLEMATIS 'HAGLEY HYBRID'
Hvis du spørger en klematisekspert om råd til en god "begynderklematis", så vil han/hun garanteret nævne denne. 'Hagley hybrid' er nemlig nem at få succes med. Læs mere >>


OVERSTANDERE I STAUDEBEDENE
En af de nemmeste og hurtigste måder at skabe højde i haven er at plante nogle af de allerhøjeste stauder eller toårige. Hvad siger du fx til akelejefrøstjerne, sølvlys og kæmpeverbena? Læs mere >>


TIVOLI I HØJDEN
Tivoli kan det der med højder i haven. Lad os lige aflure dem et par fif. Kom med en tur med nakkenbøjet - opad. Læs mere >>


INSPIRATION FRA SYDENS SLYNGENDE VÆKSTER
I dag tager vi dig med ned til Middelhavslandene; Frankrig, Italien og Spanien. Dér hvor de bare kan det der med at skabe charme og frodighed - blot med en enkelt slyngplante. Vi prøver at aflure dem, hvad det er de gør, for det kan jo sagtens eftergøres under nordlige himmelstrøg. Læs mere >>

SKAB HØJDE I BUKETTEN
Det kan være en udfordring at skabe højde i buketten, men hvis du har noget at lave "stativ" med, så går det som en leg. Se her - og lad dig inspirere. Læs mere >>


MYTER OM DEN VILTRE EFEU 
Efeu kan skabe dramatik og eventyrstemning. Men den er så grokraftig, at den også kan vokse et hus over ende! Der hersker til og med mange myter om, hvorvidt efeu udgør en skadesfaktor på murværket, og det kommer vi med den nyeste forskning om her. Læs mere >>
SÆT SPOT PÅ HØJDEN
Når mørket sænker sig og konturerne udviskes, er det godt at have lys på havens træer. På den måde kan haven nydes endnu mere - både sommer og vinter. Læs mere >>


TIDLIGERE ARTIKLER OM EMNET

TEMA: TRÆER
Hvad skal vi med træer? De skygger og de sviner! Og hvad værre er, så lokkes fugle til og efterlader klatter på vores terrasse. Det gider vi da ikke, vel? Vi vil jo helst bare have en "nem" have, hvor vi ikke skal feje blade. Nå ikke? Godt, for her kommer et fyldigt tema om de magiske træer.
Læs mere >>

GREJ TIL HAVEKONSTRUKTIONERNE
Egentlig skal der ikke så meget grej til, når man bygger konstruktioner, som fx pergolaer, rumdelere og hegn i haven. Læs med her, hvor vi fortæller, hvad du skal bruge.
Læs mere >>

HEDERA HELIX
Eppik, ræveløv, reve, vintergrøn, rendeløv, eviggrøn, borgranke, kravl-op, omløber, rendekælling og immergrøn. Kært barn har mange navne, men på dansk kender vi planten under navnet vedbend eller det tyske navn efeu.
Læs mere >>

AKEBIA
Det lyder måske ikke så flatterende, død mands finger, men ikke desto mindre er det hvad frugten ligner på denne uges plante.
Læs mere >>

UNDERSKØNNE SCHISANDRA
For et par år siden finder jeg den lækre klatreplante i vandhaven ved Haveselskabets Have på Frederiksberg. Planten klatrer op ad én af galgerne langs vandbassinet, og straks må jeg høre, hvad det er for en skønhed.
Læs mere >>

MONTANA RUBENS - KLEMATIS MED ROMANTIK
Vil du have et intensivt, romantisk indslag på dit rækværk eller i et gammelt æbletræ? Så vælg klematis Montana Rubens - den er trofast og charmerende.
Læs mere >>

ALLIUM TIL ENHVER SMAG
Et af højdepunkterne i de tidlige sommermåneder må absolut være, når de kuglerunde allium lægger sig hen over staudebedet som små og store sæbebobler.
Læs mere >>

ÆRTEBLOMST 
Ærteblomsten, Lathyrus odoratus, er bare sådan en vidunderlig sommerblomst. Den er fuld af poesi og egen vilje, bare den har noget at klatre i. Og nem er den også, uanset hvad mange siger! 
Læs mere >>

PRALBØNNER MED FART PÅ
De er høje, smukke, slanke, kan bruges både i pryd- og i køkkenhaven, og så smager de tilmed godt. Hvad mere kan man ønske sig af en køkkenurt?
Læs mere >>

MANDSHØJE MAJS
Gule som solen og næsten også på vej derop. Sådan er majs, som du sagtens kan dyrke i et højbed. Bare du sørger for at gøre nogle enkle ting, så kan du høste til hele familien.
Læs mere >>


Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

3 kommentarer:

 1. Meget spændende tema - jeg glæder mig til fortsættelserne.
  Har selv lige fået lavet en pergola som jeg glæder mig til at komme videre med etableringen af til foråret - har dog fået plantet et par blåregn, som jeg håber med tiden vil invadere pergolaen.
  God søndag.
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, hvor det lyder som en god beskæftigelse her i vintermånederne! Sådan at kunne sidde at planlægge etableringen. Vi håber, du får inspiration og tips, du kan bruge helt konkret!

   God søndag!

   Slet
 2. Super tema! Jeg er selv i fuld gang med at indføre højde i haven...det giver så meget. Mit mest spændende projekt i år bliver at "væve" en fin slyngrose (Senegal) omkring en høj pæl. jeg faldt over et smukt billede her..
  http://www.gardenista.com/posts/diy-braided-rose-pillars

  SvarSlet

ANNONCE