søndag den 29. marts 2015

DIY I HAVEN

LEDER

Hvorfor gøre det selv? Ja, det har jeg også tit spurgt mig selv om, når jeg endnu engang står og roder med noget, som alligevel ikke bliver helt som jeg havde tænkt mig. Mine forestillinger om det færdige resultat er ofte lige lovlig lyserøde, "for det bliver altså rigtig godt", tænker jeg, mens det i virkeligheden ligner noget, der er løgn!
Hvorfor bliver jeg så ved? Simpelthen fordi jeg ikke kan lade være, og de gange, hvor det virkelig lykkes at frembringe noget, der både er funktionelt og pænt på én og samme tid er en kæmpe stor tilfredsstillelse.

Sådan tror jeg, der er mange der har det, og det vidner de utallige DIY-sider på Facebook, Pinterest, Instagram og diverse blogs da også om. DIY betyder do-it-yourself, med andre ord gør-det-selv. Nogle kaster sig over store projekter som at bygge huse, væksthuse, drivhuse af genbrugsmaterialer osv., men det kan også bare være de små hverdagsting, man kaster sig over.

Der er én (husker ikke hvem), der engang har sagt at vi i Danmark er en nation af klamphuggere, og det skal såmænd nok passe, men hvis man ikke ligefrem har gang i noget, der både er farligt og ulovligt, skal man da selv være tilfreds med det man på den ene eller anden måde har frembragt. Det er da det vigtigste!

De nyeste undersøgelser fra BOLIUS siger, at danskerne efterhånden slet ikke kan finde ud af at "gøre det selv" - at det har vi enten folk til, eller også køber man det færdigt, fordi tiden er knap. Heldigvis findes der også mange, der klunser, skralder eller hvad man nu kalder det - og derfor er der en anden "bevægelse" der frisker gamle ting op og gør det smart og brugbart igen.

Der er samtidig en hel trend i øjeblikket som går ud på at "upcycle" i stedet for kun at recycle (genbruge) så meget som muligt, og komme væk fra vores brug-og-smid-væk samfund, og det er da også beskæmmende at mange mennesker smider gode og brugbare ting i containeren, når andre ville blive lykkelige for at overtage det.

DIY er ikke kun for fattigrøve, det kan faktisk godt gå hen og blive en livsstil at genbruge og lave tingene selv. Fordelene er mange: Man får det forhåbentlig, som man gerne vil have det, og kan så bruge sine penge på ting, der virkelig forsøder tilværelsen: God mad, rejser og andre oplevelser med dem, man holder af. Eller planter og andre skønne ting til haven.

Kom med her i denne måneds tema. Vi har idéer både til lunt forårsvejr og når det hele grøder og du hellere vil være inde. Vi har idéer til den havemand med de store muskler, den, der kan lide at svinge maskiner og andre gadges og dem, der godt kan lide at lave småting, der pynter og dekorerer.

Rigtig god fornøjelse. M Å N E D E N S  T E M A A R T I K L E R

GIV DINE POTTER BETONLOOK I ET SNUPTAG
Vi er mange, der har et væld af potter, vi ikke bruger. Og vi er også mange, der smider dem ud, fordi vi ikke kan holde ud at se på dem. Nu sætter vi bevægelsen "Stop pottespild" i gang. Vil du være med? Se her hvor nemt, og så kan du få betonlook uden at støbe! Læs mere.

PLANTE MED PIND
På sidste års haverejse til England stødte jeg på denne geniale løsning til støtte af klematis, klatreroser mv. Tanken var straks, at den kan man da fint selv lave. Måske er det også noget for dig? Læs mere.

KREATIVT GENBRUG
Når man som Nina Ewald besøger masser af haver - både de virkelige og dem, man kan se på internettet - er der en rigdom af inspiration at hente. Det har hun gjort og nu heldigvis også videreformidlet dem i en ny bog om tidens trend: Genbrug og kreative løsninger af gammelt skrammel. Recycling og upcycling. Alt sammen til haven. Læs mere.

SNUP STILEN MED MALEDE MØBLER
Det rå look vinder mere og mere frem og du kan sagtens selv eksperimentere med det. Her er vi på besøg i Tivoli, som jo åbner på onsdag. Der findes en lækker restaurant, som vi har afluret stilen fra. Vil du med og blive inspireret? Læs mere.
FLERE ARTIKLER PÅ VEJ

SÆT DIG
Forrige år anlagde vi i haven et lille bålsted, så der for alvor kunne komme fut i teenagernes udendørsmadlavning. Og så skulle der selvfølgelig også findes noget, som de kunne sidde på. Først indførte vi den helt traditionelle stub og så en lidt mere sjov en af slagsen. 

ET FORANDRET GASBORD
Fliserne på gasbordet kan ikke tåle hård frost i længere tid, så nu forvandler vi det med lidt maling og en bordplade af træ i stedet for. Følg med i transformationen og få tips her. 

RUMDELERE I HAVEN - SÅDAN GØR DU
"Hvor køber du de dér listehegn du har i haven?" Det spørgsmål er jeg blevet stillet rigtig mange gange, og til det må jeg jo svare, at det er nogle, vi selv har bygget. Med de rette hjælpemidler er de slet ikke svære at lave. Her er et par byggefif.

MÆRKATER AF TAVLELAK
Kender du det, at du ikke kan få fjernet alt klistret på dine syltetøjsglas, når du vil genbruge dem? Det ender med, at de bare står og står, og til sidst bliver de smidt ud. Fat mod! Her kommer et forslag: Mal en mærkat med tavlelak. Så kan du altid forny teksten, når der med tiden skal noget andet i krukken.


F L E R E  A R T I K L E R  O M  E M N E T

LÆ MED MOBILE VÆGGE
Når vinden suser kan der godt blive lidt forblæst på terrassen. Kombineret med ønsket om opbevaring af brænde tæt på udepejsen, blev løsningen mobile brændestakke. Læs mere.

OPGRADERING AF UDEKØKKENET
For et par år siden byggede vi et udekøkken på vores overdækkede terrasse. Det har fungeret fint, men vi manglede lige prikken over i'et i form af et nyt bord til gasblusset. Det er nu blevet færdigt. Se her, hvordan det gik til. Læs mere.

SKAL VI FLYDE?
Værsgo og sæt jer ned - eller læg jer hvis I lyster.
I dag skal vi nemlig rigtigt drive den af.  Læs mere.

SÆT FOD PÅ DIN KRUKKE
Pottefødder fås normalt i terracottafarvet ler, men jeg er ikke helt tilfreds med den farve til beton- og zinkkrukker. Derfor må jeg selv i gang med støberiet.  Læs mere.


FLET ET NEMT HEGN AF PIL
En gang hvert tredje år skal pilehegnet ved postkassen udskiftes. Se hvor det pynter!  Læs mere.

STØB MED HYPERTUFA
At støbe med beton er blevet den helt store dille, men kender du hypertufa? Det er let - i mere end én forstand!  Læs mere.

VÆK FRA MIN KØKKENHAVE!
Med en lettere omskrivning af "hvor godtfolk er, kommer godtfolk til" vil jeg sige:
"Hvor katte er, kommer katte til"!  Læs mere.

LUKSUSOPHOLD TIL DINE NYTTEDYR
Insekterne er dine venner. De hjælper dig med at holde bestanden af skadedyr nede. Lav et luksusophold med spa til dem i din have.  Læs mere.

1 kommentar:

  1. Et godt argument for at gå all-in på DIY er muligheden for at få et mere originalt og personligt resultat, end man kan betale sig fra. Måske bliver DIY-opgaven ikke helt perfekt, men det individuelle og opfindsomme overvinder måske lidt middelmådig "klamphuggeri". (Det var vist i øvrigt Egon fra "Olsen-Banden", der opfandt det udtryk:-)

    SvarSlet

ANNONCE