onsdag den 25. marts 2015

BÅLPLADS FOR ALLE

TEMA: DEN NORDISKE HAVE

At sidde omkring bålet minder én om lykkelige stunder fra studenterfester eller spejderture. Vi nordboere er vilde med det åbne bålsted, hvor vi kan sidde side om side og fortælle historier mens vi bager snobrød eller popper popcorn over sagte ild. Og så er det for alle aldre. 

TEKST & FOTO: LONE


Mon ikke vi er mange, der har gode minder fra de unge år, hvor lejrbålet har været omdrejningspunkt for en hyggestund? Det kan være fra spejderaftener, fra lejrture, studentergilder mv. At sidde på en stub eller stamme rundt om bålet og kigge ind i flammerne i en nat, hvor solen nærmest ikke går ned er tæt på magisk.

Måske var der en guitarist i gruppen, og Søren Kragh-Jacobsens "Mona Mona Mona" var næsten altid en del af repertoiret - i hvert fald i 80'erne og 90'erne. Måske er den det stadigvæk?

Et bål i haven er bare super hyggeligt - om det så er ved vores familiebolig eller i sommerhuset. Og derfor er det for mange selvskrevet i havens plan. Gerne under et par træer, så man slipper for duggen i de sene timer.

Et bål kan naturligvis let etableres med et bålfad, der kan flyttes hen til terrassen eller spisebordet, men det gode gammeldags bålsted må altså ikke ryge helt i glemmebogen. Og derfor glæder det mit havehjerte usvigeligt, når jeg støder på familier med bål som dette. På den "rigtige" måde.

Her kan laves pandekager over gløder, bages snobrød eller koges suppe. Udstyret fås i dag til ingen penge i supermarkederne i sommertiden og så er det bare at gå i gang. En fælles beskæftigelse, der er hyggelig for både børn og voksne.

Og så snakker man bare så godt sammen, når man sidder rundt om et bål og kigger ind i flammerne. 

Har du selv en opskrift på snobrød i gemmerne? Hvis ikke, så får du lige en her. Så er du forberedt, når sommeren kommer snigende, og det er hyggetid.


SNOBRØD
Opskrifter på snobrød er der mange af.
Her får du en lidt luksusagtig udgave med gær og mælk:
 • 500 g hvedemel 
 • 3 dl sødmælk 
 • 50 g gær
 • 1 tsk salt
Dejen forberedes, som alle andre gærdeje: Mælken lunes og gær opløses heri. Salt røres ud heri og tilsidst æltes melet i. Herefter skal den hvile ca. 1 time ved stuetemperatur og så er den klar til brug. Når dejen er klar, fordeles den i mindre dele. Hver del rulles til en pølse der vikles om snobrødspinden - husk, at alt pind skal dækkes helt ud til spidsen, så den ikke brænder, når den om lidt stikkes i gløderne.


Du kan læse mere om bål og bålmad her på havefolket. Se fx:

EN BÅLHAVE TIL TEENAGEREN
Når man, som jeg, har et mantra om at alle i huset skal kunne have glæde af haven, må der være tilbud, der lokker. Og denne gang var det min store teenager, der skulle lokkes ud i den friske luft og væk fra pc og iPad.

FIRE WALK WITH ME
Vi tænder op i stuerne i takt med, at kulden bliver mere og mere uudholdelig udenfor. Det er blevet efterår, de lune sommeraftener har vi for længst vinket farvel til og det må vi finde os i.

BÅLMAD OG BÅLHYGGE
Vi har lokket Dorthe med bloggen "Frøken Solhat" til at skrive om, hvordan hun og familien laver mad over bål. De har en stor erfaring, og artiklen er meget inspirerende.

4 kommentarer:

 1. Jaaa, ,,, jeg håber virkelig at i år, får jeg tid til at renovere vores gamle bålplads, den er under al kritik.
  Har I prøvet stegte æbler? Æblet udhules for kernehuset, fyldes med brun farin og evt rosiner, pakkes ind i folie, i gløderne, og uhmmm. gerne med en klat vanilieis eller flødeskum til.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Gunvor - det lyder super lækkert. Godt tip!

   Slet
 2. Så et godt tip på en outdoor-hjemmeside i går: Salvie på bålet kan myggene ikke lide! Har af gode grunde ikke afprøvet i praksis, men med både båplads, myg og salvie i haven skal det da prøves!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte - fedt at høre dette råd fra dig også.
   Har læst det flere steder og prøvede det af sidste år. Synes det er super charmerende måde at holde myggene væk på. Mig var de så vilde med alligevel, så jeg ved ikke helt, om det virker - for andre end mig, måske :-))

   Tro mig, jeg prøver det igen.
   Bundter med salvie liggende ved bålet er bare skønt i sig selv :) Og duften - når de rammer flammerne - er fantastisk!

   Slet

ANNONCE