At brænde skal ligge beskyttet er noget, enhver med pejs eller brændeovn ved, for hvis du brænder fugtigt eller decideret vådt brænde, kommer der nemt løbesod og røg i stuen.


TEKST & FOTO: MARINANNE

Der er utallige måder at opbevare brænde på, og vi finder på hver vores. I skure, i garager og carporte, under halvtag, i en bunke, som hegn. Der er mange flere. Fælles for de allerfleste opbevaringsmetoder er, at der er tag, der skærmer brændet for især regn, slud og sne. Vådt brænde er nemlig ikke ret anvendeligt – i hvert fald ikke indenfor, hvor det udvikler en hæslig røg i hele stuen og løbesod i skorstenen.

På en tur i Bernstorffsparken omkring Bernstorff Slot i Nordsjælland, står der det smukkeste brændeskjul, jeg længe har set, og derfor skal I lige have den inspiration med. Her er ingen arbejdstegninger eller mål, for tanken er, at man kan kopiere selve ideen omkring de skure, man nu selv har stående i sine haver. Dette lille skur er nemlig blevet beklædt med brænde over det hele. Om der også er brænde inden i det, vides faktisk ikke. Men det er så smukt i landskabet og vil med tiden, når det får patina, tilføre haven en charme og et nordisk pift, der spiller uendeligt godt op til en klatrerose, stokroser, kaprifolier eller andet.

 

 

Læs også: Efterår i gartneriet BernstorffBrænde som blikfang, Brænde som dekoration