onsdag den 4. marts 2015

HVORDAN TILPLANTER JEG EN MILE?

HAVEBREVKASSEN

Lise bor i sommerhus. Nu har hun skrevet til brevkassen for at spørge om, hvad der kan plantes i en nyetableret mile. Havepanelet har nogle forslag til hende her.

SVAR: OLE KJÆR CHRISTENSEN, HAVEPANELET
FOTO: LISE


Hej,

Vi er flyttet i sommerhus ved Ringkøbing fjord og har fået lavet en mile. Den består af sand og meget lidt muld. Hvad kan vi plante på den, både på den flade del og på de skrå sider. Naboen har plantet rød snebær i sin, som ligger lige op til vores. Jeg synes, det er lidt for meget, hvis vi planter det samme.

Jeg kunne også godt tænke mig noget mere blomstrende og forskelligt.

Håber I kan give mig et forslag ud fra disse få oplysninger.


Venlig hilsen
Lise, Skjern
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Kære Lise,

En mile er typisk dækket med fibertex ovenpå sand/grus og siverør. Ovenpå dette igen er et lag jord, som kan beplantes. Fibertex bevirker, at tykkelsen af vækstjord er beskeden, men det bevirker også, at sivelaget ikke blandes med dækkejorden.

Da det drejer sig om beplantning i sommerhusmiljø ud til Ringkøbing Fjord, vil der være en del blæst -  også med salt i vinden. Derfor vil jeg foreslå, at du kigger rundt i naturen og ser, hvad der gror her. Der er en del græs, samt lavere blomstrende planter.

Jeg kunne godt forestille mig nogle prydgræsser, Helictotrichon sempervirens og Sesleria heufleriana. Disse græsser matcher fint omgivelserne. De blomstrende ting kan være grupper af storkenæb, fx Geranium platypetalumGeranium sanguineumGeranium macrorrhizum.

Der er også plads til Iris sibirica, Heavenly Blue og Bistorta officinalis samt Liatris spicataLupinus polyphyllus i farver, evt. russellblanding. Allesammen er meget robuste planter.

Denne beplantning vil efter etablering kunne klare sig selv og dække jorden, eller kan gro sammen med bunddækkende, naturlige vækster. Dette forslag er lavet ud fra at milen ligger i naturområde, og at pasningen skal være minimal, så der bliver tid til også at nyde det.

Med venlig hilsen
Ole Kjær Christensen


Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 


Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.

3 kommentarer:

 1. Jeg er så glad for svaret, og glæder mig til at komme i gang. Hilsen Lise

  SvarSlet
 2. Hej Ole !!! jeg har lige fået tre grene fra en klatre hortensia af min
  Svigermor, skal jeg bare stikke dem i jorden eller skal de sættes i
  vand for så, at få rødder????? På forhånd TAK

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Yvonne, jeg har lige svaret dig dér, hvor du spurgte ("At ældes som hortensia"). Jeg har lagt et link ind til dig om, hvordan du gør. Nu lægger jeg det også her, selvom det ikke rigtigt har noget med brevkassespørgsmålet at gøre.

   Læs om formering af stiklinger her: http://www.havefolket.com/2015/02/lav-dine-egne-planter-med-stiklinger.html
   Du kan også bare skrive "stiklinger" i søgelinjen her på siden øverst til højre.

   Eller stik dem i en potte langs kanten. Fyld jord i, vand, vent. Pose over evt. Husk at klippe huller i og kikke til den jævnligt.

   Slet

ANNONCE