fredag den 6. marts 2015

RYD OP OG LAD GÅ

I HAVEN I WEEKENDEN  

På lune dage er det vidunderligt at gå rundt derude og fjerne skidt og forblæste plastikpotter. Selvom der blev ryddet op inden vinteren, er der alligevel anledning til megen bukken og strækken sig. Kom med ud og tag hul på havesæsonen. 

TEKST & FOTO: MARIANNE
Selvom vi drøner rundt og samler det sidste sammen og stiller ind i skuret inden vinterens entre, er der altid ting, der skal ryddes op igen, når foråret nærmer sig, synes jeg. Måske er det min medfødte optimisme, der spiller mig et puds der, og ikke manglende oprydningssans, som du måske netop nu sidder og tænker. Jeg ved godt, at alle haveblade anbefaler at stille potterne væk for vinteren, for at de ikke skal sprænge. Også vi. Men jeg har nu i flere år blot stillet mine større potter med træer og planter ind langs huset i læ og det er gået fint. Men ind imellem er der altså nogle, der ikke klarer det. Heller ikke selvom de er købt som frostfrie. En tur rundt i haven kan give mange opdagelser. Nå, så de iberiske dræbersnegle troede sig sikre under mine støvlebakker, som jeg plejer at bruge til "underskåle", når jeg har priklet! Jamen det gør det så meget nemmere at samle sneglebabyer ind og tilintetgøre dem. Og så kan støvlebakkerne lige få en tur med skrubben samtidig. 

 
Koglerne fra julen ligger stadig og venter på at blive ryddet af vejen. Nu har de lukket sig, for der har lige været en byge, men kommer de ind i varmen og tørrer, vil de åbne sig igen. Jeg går og overvejer, om de skal bruges til optænding, til kompost eller til pynt. Jeg mener, der er jo mange flere, hvor de kommer fra.


Det er helt utroligt, hvad man kan samle ind i sække til småt brændbart eller andre ting til genbrugsen. Stativer, der altså nu bare er blevet for rustne og går fra hinanden. Bortblæste planteskilte, som ikke kan gå med i komposten, fordi de er af plast. De sorte plastpotter, der må have været stablet bag drivhuset og som nu er blevet fordelt rundt i haven af de passerede storme og nu er havnet i hækken. Jo jo, det er god "opvarmning" til den kommende havesæson at gå og rydde op. Enkelte ting gemmer jeg endnu et år, som nu juletræsstammen, der er ribbet for grene, som jeg har brugt til at dække sarte stauder med. Stammen, der er så rig på harpiks, er nemlig glimrende optænding til mit bålfad, som jeg elsker at lave mad over. Ih, hvor er der meget at glæde sig til - det er bare om at komme i form i en ruf! 


Læs også: Lav et insektbo på 10 minutterTema: Den bæredygtige haveEnkle ideer til krukkerne
Uønskede gæster.

2 kommentarer:

 1. Ja og hvis man skulle mangle noget at rydde op, skal man bare ha en flok gokkende høns trissende rundt, de får hurtigt spredt alt hvad der kan spredes, he he. Eller hvad der ikke er så sjovt et par stædige mulvarpe, pokker ta de bæster, aldrig har de været SÅ ødelæggende. Jeg har samlet flere små nye stauder op der var skubbet op af muldskuddende. jeg har puttet dem i potter og håber de overlever.
  Men de første spirer er liige kommet i drivhusets spirebakker, vinduskarmen er fyldt med div. bakker, udenfor synger lærken og viben slår huller i luften, forår.
  Forårshilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, ja, de er ret opfindsomme, de høns. Muldvarpe har vi heldigvis ikke, men jeg kunne forestille mig, at man fik rokeret vældigt meget rundt i bedene. Men Tor Nørtranders siger jo, at den bedste glæde er den, man ikke er forberedt på,så måske er det at tænke: "Tak", når man ser de nye kombinationer? ;-)

   JA, det spirer og gror, gør det. Og nu er det weekend, så ud .... vil vi UUUUUD.

   Slet

ANNONCE