fredag den 27. marts 2015

LÆG KARTOFLER TIL FORSPIRING

I HAVEN I WEEKENDEN

Det er ved at være tid til at forberede årets kartoffelhøst. Køb læggekartofler nu - meget gerne den økologiske af slagsen - og læg dem så til forspiring et velvalgt sted, så du får fine, korte spirer.

TEKST & FOTO: MARIANNE


Hvis du gerne vil stille hjemmegjorte kartofler på bordet foran familien næsten lige så tidligt, som de kommer i butikkerne, så må du se at forspire dem! Stil dem i et af dine vinduer eller et andet lyst sted, men helt køligt. Sådan 15-18 grader er godt. Det gør ikke noget, læggekartoflerne bliver grønne, så længe du ikke spiser grønne kartofler.

Du kan vælge at lægge dem i en æggebakke, en skotøjsæske eller andet, blot de står køligt og relativt lyst, så kommer der tætte, robuste spirer. Du kan også vælge at klippe mælkekartonner op og fylde dem med muld. Heri stiller du dine kartofler, og så udvikler de rødder samtidig. Når de skal i jorden, stiller du dem bare forsigtigt derned uden mælkekarton, så skal de ikke kæmpe med at forcere den. Der er også den mulighed, at du køber nogle fancy papirposer (eller er det små papkasser?) til dem. De kan blot stilles i jorden med rødder og hele molevitten. Men hvis du har små papirposer kan de gøre det ud for det samme.

Hvis du gerne vil have dem tidligt i jorden, så er det ud med den sorte rulle plastikposer og klippe dem op og brede dem ud. Så kan solen varme jorden tilstrækkeligt op til at jorden har god plantetemperatur. Du skal ikke begynde at udregne din timeløn på det her. Det betaler sig slet ikke. Det er en helt anden valuta, det her drejer sig om:

Glæden ved at grave det første guld op af den sorte muld og tilberede egen avl og stille den på bordet til familien. Det er der faktisk ikke ret meget der slår. Slet ikke smag og nydelse. Så frem med æggebakker eller andet og i med kartoflerne. Find dine yndlingssorter på planteskolen eller på nettet.

3 kommentarer:

 1. Hej Marianne.Tusind tak for god information........................men vi har allerede lagt vores kartofler.
  Vi lægger dem i vores højbede hvor de trives rigtig godt.
  Vi hat lagt fiberdug over her i starten.
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. 1000 velbekomme. JA, der er altid ræserkartoffelhavefolk. Det bliver skønt at få tidlige kartoffelmadder!

   Slet
 2. Mine ligger i spande, under jord i væksthuset. Jeg håber jeg får tidlige kartofler i år. De blev lagt til spiring omkring sidst i februar. Det er spændende med grøntsager i haven.

  SvarSlet

ANNONCE