onsdag den 18. marts 2015

OPSTAMNING AF BLÅREGN

HAVEBREVKASSEN

Pia har en meget vild blåregn, som hun gerne vil vide om hun kan gå hårdt til med saven. Vi får et svar til hende fra havepanelet.

SVAR: GRETHE HEIDE, HAVEPANELET
FOTO: LONE


Kære Havefolket

Vi har en blåregn, der har lidt rigeligt med vildskab i sig. Når blomsterfloret viser sig, kan det være tæt som et forhæng og 1,5 m tykt, og blomsterrankerne er 60-70 cm lange og når helt ned på bordpladen af havemøblerne. Af samme grund er siddepladsen kun til pynt i blomstringsperioden. Derfor kunne jeg tænke mig at vide, om blåregnen kan beskæres sådan rigtig kraftigt med sav. Der er nemlig adskillige underlige tværgrene og grenværk hele vejen fra rod til top. Jeg ønsker nemlig en lidt højere passage under blåregnen.

Pia

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kære Pia,

Ja, blåregn tåler hård beskæring og gå i gang så hurtigt som muligt. Da planten virker meget uregerlig, vil jeg fjerne sidegrene op i en passende højde og også beskære kronen kraftigt. Skal kronen løftes må man være hård, ja det kræver sav! De lange klaser behøver en stor frihøjde, men sidder der grene højt nok oppe, kan de bevares, hvis de er solidt understøttet.
Der bliver ingen blomster i år, men du får en mulighed for at forme planten som et træ i stedet for, som nu, at have en kraftig slyngplante.

Jeg vil prøve at forklare om beskæring af blåregn: Beskæring begynder i august, hvor nyvæksten tilbageskæres til 5-6 knopper, og ved vinterbeskæring skæres yderligere tilbage til 2-3 knopper. Det fremmer dannelsen af blomstersporer.

Jeg har set eksempler på blåregn lavet som et træ fra begyndelsen, og bliver den beskåret som beskrevet, er det umådeligt smukt, og den kan da stå alene.

Med venlig hilsen
Grethe Heide
www.heidesplanteskole.dk

Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 
Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.

1 kommentar:

  1. Kære Grethe
    Så skal jeg ud med sav og saks. Jeg tror godt blåregnens stamme, som pt. ligner en kvælerslange i færd med at fortære en komisk lille stolpe, kan bære. Jeg må også nok etablere en højere og kraftigere pergola.
    Jeg vil bevare nogle af de højeste sidegrene og lade planten skyde i højden og som jeg forstår dig, fjerne alle sidegrene under den ønskede højde.
    Tusind tak for svaret og vejledning i beskæring - hilsen Pia

    SvarSlet

ANNONCE