tirsdag den 24. marts 2015

PEBERROD

PLANTER

Den kaldes Nordens wasabi, og en stærk sag er den. Både stærk som i: Den slår på tungen som snerten af en pisk og så er den altså også en meget livskraftig karl. Når den først bebor din have, har du den for altid. Herligt, simpelthen! Hør her hvorfor. 

TEKST & FOTO: MARIANNE

Jeg ved ikke hvorfor jeg har været så lang tid om at tilegne mig peberrod i min have. Måske fordi jeg tidligt har fået at vide, at den er voldsomt invasiv, hvilket den i høj grad også er. Men vi spiser meget af den hjemme hos os, og hvis du planter den i en dyb potte uden bund, et gammelt badekar eller en murerspand med huller i til dræn - ja, det kunne også være et nedgravet kloakrør - så bliver den, hvor den er. Den er en ugleset plante, som har været vildtvoksende (forvildet fra klosterhaverne) siden oldtiden, hvor den så vidt vides har været bragt hertil af de romerske tropper. I en grav fra 800 efter vor tidsregning fandtes et kvindelig med en masse redskaber og værktøj, som tydeligvis har været anvendt til både jord og bord. Tillige med et andet kvindelig lå der i hendes grav rester af ... peberrod. Denne kraftige rod har altså været anvendt siden tidernes morgen her i Norden. Og det er der en masse gode grunde til, som vi bl.a. skal høre om her.DYRKNING 
Kender du en, der har roden i sin have, så kan du formentlig sagtens få en bid af den. Fx en af de mange siderødder som den sætter. Men der er også mange, der har haft succes med at plante en rod fra supermarkedet. Sørg for at plante den i foråret og sæt den skråt i løs jord. Og hvor skal du så gøre det, når den nu har det med at brede sig kraftigt? Ja, enten, hvis du begrænser den i en krukke i din køkkenhave i sol eller halvskygge, eller du kan finde et hjørne af haven, hvor den kan få lov til at tage kampen op med skvalderkålen. Den kamp er der en vis sandsynlighed for at den vinder, og det siger ikke så lidt om dens grovilje.

SÅDAN NAKKER DU 
For at få en kraftig rod, som er til at rive af til maden, skal den "nakkes". Ja, det er ikke kun noget høns og bandemedlemmer bliver, det bliver peberrod altså også. At nakke er at rive siderødderne af hovedroden. Du graver derfor i juli din peberrod så fri af jord, som muligt, dog uden at grave den helt op. Tag så en kniv eller brug handsker og "gnub" siderødderne af. Smid dem ud, forær bort eller pot op, for de vokser videre i komposten, og det vil du med garanti fortryde! Når roden er blevet nakket, skal du komme jorden tilbage omkring planten igen evt. iblandet lidt næringsrig kompost og trykke den hårdt til, så rod og jord får god kontakt. Vand så. Hyp evt. lidt jord op om roden, som var det kartofler. Hvis du vil undgå kålfluen, som kan finde på at lægge æg ved rodens "skuldre", kan du strø et forholdsvis tykt lag græs omkring roden. Det både gøder, holder på vand og fugt, og så forhindrer det de skrukke fluer i at lægge æg.

Når du har nakket, skal den have lov til at vokse rimeligt uforstyrret videre indtil du høster i august/september. Roden kan sagtens holde sig i en kasse med fugtigt sand i et skur vinteren over. Så kan du altid gå ud og hente lidt til julefrokosten en frostkold vinterdag.

VIRKNING
Den har jo tidligere været meget anvendt i dagligdagskøkkenet. Sjovt nok står der stort set intet om roden i ret mange af mine hyldemetre bøger om lægeurter, nok fordi den simpelthen har været så almindelig (og forhadt). Men noget står der. Den er både betændelseshæmmende, vanddrivende og astringerende.

ANVENDELSE
Roden kan anvendes både i køkken og have. Smagsmæssigt er den lidt af en basker. Den har en kraftig og gennemtrængende smag, som slår kraftigt på tungen og fremkalder tårer, når du tilbereder den. Den står ualmindeligt godt til alt kød, fisk og især rodfrugter som rødbede og selleri. Til fx pandekager rullet med laks, rucola og peberrodssalat. Uhmme num! Husk imidlertid at anvende den frisk, smagen øges når den rives. Du kan sagtens lave en pesto af den, den er der godt riv i. Kommer du den derimod med i gryden eller på panden og varmer den op, går smagen tabt. I haven er den gennem tiderne blevet anvendt til at forhindre forskellige plantesygdomme med. Jeg kan ikke med sikkerhed give anvisninger her, da jeg endnu ikke selv har haft lejlighed til at afprøve det. Men har du så sig til!

Den har lang holdbarhed i køleskabet, men som sagt kan du også lægge den i en kasse med fugtigt sand. Er du så usandsynlig heldig, at du har en jordkælder, er den jo det perfekte sted til opbevaring. Ja, hvis altså ikke det er en mild vinter, for i jorden opbevares den jo allerbedst. 


FAKTA:

NAVN: Armoracia rusticana
DANSK NAVN: Peberrod
LYSFORHOLD: Lys eller halvskygge
HÅRDFØR: Ja
JORDBUND: Almindelig havejord
VÆKST: Kraftig
STØRRELSE: Op til en meter høj og bred, lange og dybe rødder
ANVENDELSE: Spises rå og god mod utøj i haven

6 kommentarer:

 1. Jeg har forsøgt mig med at dyrke denne dejlige plante gennem et par år nu - men det er slut nu! Det eneste jeg har fået ud af mine anstrengelser er en stor klump smårødder. Og pæne grønne blade - bevares! Men en gedigen rod er det ikke lykkedes at få frem, selv om jeg har gødet og "nulret". Så jeg høster i supermarkedet ind til videre... :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Havehjerne - long time no see. But good to!

   Hmmmm. Måske har det noget med jordkvaliteten at gøre. Eller med gødningsmangel? Jooooe tak, grønne blade er der masser af også selvom det er nogle små stikkejæverter, der vokser under jorden. Tror faktisk jeg vil afprøve Gunvors tip. (Se nedenfor)

   I supermarkedet kan man jo altid "høste", men intet slår (som) smagen af hjemmegjorte. Den pisk slår hårdt!

   Slet
 2. For år tilbage fik jeg en håndfuld rødder af en fjern bekendt, med rådet om at plante dem i hønsegården. Dels fordi de bredte sig voldsomt dels fordi de så fik al den næring de kunne bruge,. Jeg prøvede to år i træk uden held. Måske fordi hønsene var blevet for glade for peberrodssmag??
  Men jeg kunne nu godt tænke mig at prøve igen, for roden giver et godt pift i maden.
  forårshilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tippet, Gunvor, det tager jeg straks til mig. Gad vide om æggene tager afsmag? Ej, det gør de nok ikke. Hi hi. Samme tanke får jeg når jeg hælder rødbede-pulpen fra min slowjuicer... "Gad nu vide om vi får pink æg?". Men de skal nok have MANGE rødbeder for at de skifter farve.

   Nogle erfaringer fra jer andre? (Altså også med Peberrod i haven) :-)

   Slet
 3. Har prøvet at komme af med mine i 8 år. Det eneste positive ved den er, at den kvæler skvalderkålen...

  SvarSlet
 4. Hvordan starter man op? er i tvivl om man planter eller sår.

  SvarSlet

ANNONCE