Patina og en vis form for ordnet og sirlig “laissez faire” hersker i oldemors have. Se elementerne og snup stilen her og gør det i din egen have! 


TEKST & FOTO: MARIANNE

At bruge vandtønder er ikke nogen ny opfindelse, og det er en faskine eller en rende heller ikke. Men at grave renden bred og beklæde den med kampesten eller bare marksten – det er en god idé. Mange huse med stråtag har ikke tagrender, og her er det en glimrende idé at lade vækster som fx ranunkel, brøndkarse eller hortensia vokse der eller lige i nærheden. De vil elske det fugtige miljø.

TØRRESNOR OG HASSELKÆPPE 
Hæng din tørresnor op mellem træstammerne og lad den hænge lidt løst. Blafrende vasketøj er desuden med til at skræmme uvelkomne dyr bort. Dels gulerodsfluen, der ikke bryder sig om bevægelse i luften, dels fugle, som kan opfatte det som levende mennesker.
Et andet tip er at bruge hasselkæppe som stolper. De er gerne en smule skæve og giver et godt modspil til de lige rækker med radiser og jomfruer i det grønne. De holder en sæson og kan jo enten brændes eller komposteres bagefter. Charmerende og pænt CO2 neutralt!

BUNK DINE POTTER
Stil potter og kasser op i bunker og stabler, og plant en rådhusvin eller arkitektens trøst der, så den kan slynge sig omkring dem. Det skaber en “tidens tand” stemning, som giver personlighed til en have.

 

BRUG GULVE SOM OPBEVARINGSSTED
Det hvidkalkede og det trange giver en fortættet stemning. Bemærk at det ikke blot er vandkander og tomme urtepotter, der står på gulvene, men også planter i noget, der ligner tilfældig orden. Det er det måske slet ikke, men det tilfældige er en ekstra charme. Det er de røde urtepotter også. Det sender tankerne tilbage til oldemor og slotsgartnere fra større godser og herregårde.

En gammel frønnet bænk er med til at give det hele et lidt ældre skær, og har du ikke en sådan, findes der maleteknikker til at lave det selv. Jeg viser det senere på foråret her i HAVEFOLKET.

LAD TILFÆLDIGHEDEN HERSKE 
Det tilfældige og lidt rodede look finder I også her. Patina fremmer virkelig oldemorstemningen. Nogle gange er der en hårfin balancegang mellem det næsten forfaldne og udsmidningsklare og så det charmerende, eventyrlige og stemningsfulde. Det er om at finde den selv – eller invitere andre på besøg og være åben for deres kommentarer. Vælg gæsterne med omhu.

Bemærk de kalkede vinduer herunder. I gamle dage hvidtede man væksthusvinduerne med en melblanding. Nogle brugte også wienerkalk, det stod alligevel klar til at hvidte husenes facader med, men havde man ikke lige det stående, så havde man mel. Og så malede man vinduerne indendørs. Ude ville det regne bort i løbet af ingen tid.

At samle små river, spader, stokke og andre fornødenheder i en zinkspand er smukt at se på. Praktisk er det også, hvis man husker at stille værktøjet på plads efter brug.

PYNT OP MED REDSKABER
Bast er et naturprodukt. Det bliver brugt til at binde buketter og andet med, og derfor har det fået en plads bag duftgeranierne. Smukt og enkelt. Tudsekongen på en pind kan være brugt til alt muligt. Til at markere med eller måske til at styre vandslangen rigtigt, så den ikke løber ind i bedene. Børster og skrubber og flaskerensere af naturtræ er bare smukt. Det ser også oldemoragtigt ud, når de hænger på en mur. Lige klar til brug.

Æbletræer som hæk. Det er praktisk og gør at de er nemme at plukke. Desuden er det rigtigt smukt. Langs husmuren vokser katost. Den har det rigtigt godt med rødderne under de varme sten og kan klare ret megen tørke. Den står i øvrigt også så beskyttet som den har brug for, da den i hårde vintre godt kan fryse noget tilbage. I haven bag stakittet er der også brugt kastanjehegn. Nogle kan ikke få afgrænsninger nok, og brugt på den rigtige måde klæder de to typer hegn hinanden. Smart er det også, hvis man har fritgående høns, der ikke må skrabe for meget op i pryd- og køkkenhaven.

Bistader er noget, flere og flere får øjnene op for. At kunne lave sin egen honning og at være sikker på bestøvningen af frugttræer og bærbuske samt alle blomsterne i haven, det er en gave. Om der nu er bier i eller ej, de pynter og skaber stemning. Måske er der faktisk andre insekter, der finder deres skjul der, og så gør de jo også gavn.

En stensætning som kantning, det er der mange, der har. Men orange montbretia, plantet til i en fed række, det er meget oldemoragtigt – og nu også afsindigt trendy. Selv synes jeg det er betagende og smukt! At skulle passere sådan et skue hver eneste dag hele sensommeren, det kan da kun gøre en fuld af god energi! Dufte gør de ikke, men de pynter, når man går forbi.

Flere steder brugte man lavendler som lave hække til at afgrænse stien op mod hovedindgangen fra prydbedene i forhaven. Det var yderst praktisk, fordi kvindernes lange kjoler fejede forbi lavendlerne og sendte den mest vidunderlige duft op i næserne på gæsterne.