For nylig var der en erfaren mand i planteskoleverdenen, der fortalte mig om, hvordan unge mennesker i dag ikke køber potteplanter. Grangiveligt på grund af at de var bange for, at de gik ud. Måske er det denne tendens, som Malin Hidesäter prøver at udfordre.


TEKST: LONE, FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF FORLAGET
Den lille bog “Potteplanter” kom på boghandlerens hylder i marts i år. Og der står den og frister med en skøn forside, hvor en spiralfrugt (tror jeg, det er) er på vej i en antiktudseende krukke. Hyggeligt ser det ud! Der er desværre bare ikke længere så mange, der har hang til potteplanterne – i hvert fald ikke på denne måde, hvor det primært drejer sig om planter, der blomstrer, og dermed skaber små farvemomenter i boligen. Og det er da en skam! Derfor er det godt – og modigt – af forlaget Turbine, at de har taget bogen til sig, oversat den fra svensk ved Eva Mosegaard Amdisen og nu sendt den på det danske marked. For vi trænger til det. Trænger til at få pustet liv i lysten til at fylde boligen med blomstrende planter, der giver positiv energi og renere luft. Også i denne tid, hvor tendensen blandt indeplanterne er fokuseret på kaktus og sukkulenter (måske fordi de er meget svære at slå ud af kurs).
MEN HVILKE SKAL MAN SÅ VÆLGE?
Malin viser i sin bog et bredt repertoire af potteplanter – fra de gammeldags pelargonier, primula og azalea til orkideer, juleroser og krydderurter. Selvom der også er de mere længerevarende planter imellem som husfred, oliventræer og kaktus, så er bogens primære fokus lagt på de blomstrende planter – hvoraf mange af dem kan få deres næste liv i haven, hvis de plantes ud her efter afblomstringen.Du får længere nede i dette indlæg nogle eksempler fra bogen, så du kan se, hvad der venter dig, når du selv tager bogen fra hylden.

VEJLEDNING & INSPIRATION
Som du kan læse ud af de tre beskrivelser herover så indeholder bogen lidt beskrivelse til pasning og pleje af planterne, men den giver nok i endnu højere grad inspiration til hvordan planterne kan præsenteres. I stilleben og i beholdere af alverdens afskygninger. Bogen er helt sikkert henvendt til romantikeren, der er til søde farver, krukker mv. – men mon ikke den også kan give lidt inspiration til minimalisten.

Jeg har i hvert fald lige fået en lille reminder om, hvor skønt det er at have de blomstrende vækster i vindueskarmen og vilde pelargonier kunne godt snige sig med mig hjem, næste gang jeg gæster planteskolen. Måske en helt mørk af slagsen!

Uddrag fra bogen:

SPIRALFRUGT
Spiralfrugt eller på latin streptocarpus, er en yndling, som findes i butikkerne fra det tidlige forår til efteråret. Den er blevet dyrket i Skandinavien siden 1930’erne, og der dukker hele tiden nye sorter op. Med sine tragtformede blomster på de elegante stilke og kraftige løv er den et skønt blikfang.

Spiralfrugt skal stå lyst og vandes regelmæssigt. Gennemvand jorden, første gang du vander, men lad den så tørre en smule ud mellem vandingerne.

PELARGONIER
Pelargonien oplever i den grad en renæssance og er i dag næsten mere populær end nogensinde. Planterne er nemme at passe og fortryller både unge som gamle, og de fleste hjem har mindst en pelargonie, som blomstrer flittigt i højsæsonen. Der er et rigt udvalg af sorter i alle farver, og efter en tur på planteskolen kommer man nemt hjem med favnen fuld.

Man kan blandt andet finde ganske store sorter, som bliver op imod en meter høje. De brogede, grøn-hvide blade lyser muntert op sammen med de lyserøde blomster. Den lille bakke komplementerer planten flot og opsamler overskydende vand.

Foto t.v.: Sorten ’French Vanilla’ er vaniljeisfarvet og yderst populær. 

 

Foto m.f.: Stjernepelargonie


Vores yndlingspelargonier 

  • Zonalepelargonier er de mest almindelige og findes i mange former og farver, fx med brogede blade, blomster af nellike- eller tulipantypen samt rosenknop- og stjernepelargonier.
  • Hængepelargonier er velegnede til ampler i haven.
  • Engelske pelargonier har ofte store og iøjnefaldende blomster.
  • Englepelargonier har smukke, viollignende blomster.
  • Unikpelargonier har blomster, der minder om de engelske, men de er meget mindre. Bladene har ofte en fin duft.
  • Vilde arter er en meget forskelligartet gruppe, som kan omfatte buske, halvbuske, sukkulenter og urter. Oftest findes de kun i botaniske samlinger eller hos pelargoniesamlere.

Nogle gode råd, hvis du vil forsøge dig med at tage stiklinger
Du kan tage stiklinger året rundt, men om vinteren kræver det nok lidt ekstra belysning. Det lykkes som regel bedst fra sidst i februar til september.

Foto m.f.: Vild pelargonie

Er det lykkedes dig at få moderplanten til at overvintre, kan du prøve at tage stiklinger fra den. Klip hele planten ned til omkring 9 centimeters højde, og tag så nogle 6-7 centimeter lange stiklinger fra det, du har klippet fra. Fjern alle knopper. Bevar 2-3 af de øverste blade på hver stikling, og fjern alle blade derunder. Sæt stiklingerne i små potter fyldt med en let, fugtig, sandblandet jord. Vand regelmæssigt, men lad jorden tørre en anelse ud mellem vandingerne. Stiklinger af engelske pelargonier og englepelargonier lykkes som regel bedst, hvis du tager dem sidst på sommeren eller tidligt på foråret, inden planterne begynder at blomstre. Det er skønt at se, hvordan stiklingerne vokser, for det gør de – og det går hurtigt!Pelargonier foretrækker en lys og solrig plads. Om sommeren skal de vandes rigeligt og regelmæssigt. Lad dem dog tørre en smule ud mellem vandingerne. Fjern visne blomster.

KRYDDERURTER
En urtehave er en af hverdagens største glæder! Krydderurter er uundværlige i madlavningen og til bagning, og det er en udsøgt fornøjelse at kunne plukke løs. Gå efter de gamle klassikere, eller prøv dig frem med nye sorter.

Urtebord dækket med praktiske ting og sager samt en lækker samling af krydderurter. 

På bordet ses citronverbena, basilikum, rosmarin og timian. Alle er yderst anvendelige i mange retter. Under bordet står der mynte og persille. Mynte trives bedst på en solrig plads, hvor jorden altid er let fugtig. Bladene dufter fantastisk.

Plant gerne flere krydderurter i samme krukke. Her deles basilikum og persille om pladsen i en halvstor terrakotta-krukke. Basilikum trives i fuld sol på en beskyttet plads, og væksten går i stå, hvis temperaturen kommer under 10 grader. Den skal vandes regelmæssigt og må ikke tørre ud. Nip skuddene af, i takt med at de dukker op, så bliver planten flot busket. Persille trives ligeledes på en solrig plads, og den bør vandes regelmæssigt. Persille findes i to typer: kruspersille og bredbladet persille. Den bredbladede type bliver lidt højere og har en lidt kraftigere smag.

 
Vil gerne du gerne læse mere, må du ud og finde bogen hos din boghandler, hvor den kan erhverves for en vejledende pris af 199,95.
 

 

TITEL: Potteplanter

FORFATTER: Malin Hidesäter
FOTOS: Anna Skoog
UDGIVELSE: Marts 2015
SIDER: 138
SPROG: Dansk
FORLAG: Turbine