lørdag den 25. april 2015

FORÅR OG TULIPANER PÅ GAVNØ

ÅBNE HAVER

HAVEFOLKET var inviteret til pressemøde på Gavnø slot, og det takkede vi ja til. Bare for at se, hvordan sådan noget går for sig. For at se parken og for at få en snak med gartneren og baronen. I dette indlæg kan du se en bid af alle de tulipaner, der er på vej op af den sorte muld og også lidt fra parken. Den er nu ret så skøn! 
TEKST: MARIANNE
FOTO: LENE OG MARIANNE
Det er en smuk tur til Gavnø, og slottet ligger idyllisk. Vi har haft en vidunderlig dag, som gav smag for mere. Det vil vi glæde os til en anden gang. Men kom med - for nu skal du med på en lille rundtur i parken. Den er endnu meget "forårsbar", men om et øjeblik springer hele molevitten ud. Træer - og dem er der mange, og mange sjældne og spændende af - og så tulipanerne selvfølgelig.

Narcisser og forsythia i samme farvetone. Anmasende og "netto"-gult, men utroligt livgivende at se noget kulør.

Baronesse Helle Reedtz-Thott har videreført traditionen med at udstille tulipaner og det er gjort med stor entusiasme. Der er mange mange forskellige slags og hvert år kåres de tre flotteste sorter.

Midt i parken ligger den yndigste lille villa, som i dag er et "legehus" til børnene. Der er veranda og beplantning omkring.


At plante forskellige narcisser tæt mellem hinanden giver en utrolig god variation og dynamik i et bed. Med skovbund som baggrund giver det er sjovt "clash", men det er klædeligt!
Disse tulipaner i udspring kunne vi ikke stå for. Som sagt mange gange før; blomster i udspring er nogle gange smukkest. I baggrunden en fodpose med narcisser.


Der er meget at glæde sig til, når det hele springer ud. Særligt hvis man er tulipanfan. Og dem ved vi, der findes et par stykker af.

Hvor må det være skønt at bo med horisonten som nabo! Det er en drøm, jeg altid har haft. Det giver en den ekstra intense oplevelse af at befinde sig mellem himmel og jord.Lidt udsnit af et woodland. Dem er der mange af i parken. Her med narcisser og kejserkroner, der er i deres es mellem stammerne.Der er flere søer og vandløb i parken. Smukt og idyllisk, især i det flimrende lys, som næsten nyudsprungne træer giver ovenover. Det spejler sig i vandet og giver en nærmest glimtende effekt. Hvad vand altså bare kan!Vi var jo samlet med andre fra pressen. Her er fotografen fra Billed-Bladet og baronessen i fuld aktion.

Da vi gik forbi, troede jeg et øjeblik, at baronessen var i gang med at luge. Men det var altså også kun i et splitsekund, for det er der jo folk til. Dem glæder vi os til at tale med ved lejlighed. Aftale er lavet, og næste gang skal vi nyde pæoner og en udsprunget have. 

8 kommentarer:

 1. Dejligt I tog til Gavnø, der kom jeg hvert eneste år med mine forældre og der lærte jeg hvad det vil sige at nyde....glæder mig til næste afsnit. Uhmmm dejlige Gavnø . I gamle dage kunne man se på lang afstand når folk kom kørende at de havde været på Gavnø, for så købte de fleste en blomsterkrans til at lægge på køleren, så festligt....ved ikke om man gør det mere.
  Hilsen Grethe

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved faktisk ikke om den tradition stadig findes, men hvis jeg falder i samtale med Baronessen eller Baronen, så vil jeg spørge til det. Det lyder da som en helt forrygende tradition. Blot lidt bekostelig, måske. :)

   Kh. M

   Slet
 2. Åhhhh, skønne skønne billeder! Jeg eeeeelsker tulipaner! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så må du da næsten unde dig selv at se dem i flok! Jeg tænker det må give et ekstra "kick" ;) Og der er mange på vej. Mange flere end dem, du ser på disse fotos!

   Slet
 3. Hvis ikke man havde sådant et stort ego kunne man nemt få mindreværdskomplekser. Hvis altså.... :)
  Tak for inspirationen - Henrik Havehjerne

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Henrik Havehjerne
   Der tabte du mig altså lige. :-O Eller.... :)
   Mon du mener, at du nemt ville kunne få mindreværdskomplekser ved at se så mange tulipaner? Hvis ja, så må vi være glade for dit eventuelle store ego ;) som du selv skriver, for det er da tosset at få mindreværdskomplekser over, særligt hvis du får noget godt ud af at blive inspireret.

   Selv kunne jeg godt blive inspireret af at se sådan et legehus. Tænk at kunne tilbyde sit lille barnebarn sådan et. Med veranda og det hele. Jeg tror jeg ville blive der ude og sove sammen med ham, Karl, den lille. :-D

   Slet
 4. God ide med forskellig påskeliljer ind imellem hinanden. Det må jeg huske når jeg planter dem Jeg synes at Marianne burde raporterer fra andre herskabelige sammenkomster, meget fornøjeligt og focus på det der virker

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, Knud, det var da en glimravende idé, du fik der og tak for roserne :) Jeg har nogle store ører, så det er skrevet bag dem. ;)
   Angående mix af påskeliljer er det absolut en ting, jeg vil i gang med i haven! Utroligt, at man har kunnet gå år efter år og se på de samme (halv-)kedelige almindelige gule. Nu skal der gang i den langs hække og i indkørslen.

   Slet

ANNONCE