I ugen her skal jeg først og fremmest plante stauder ud, og hvis vejret er til det, påbegynder vi et mere omfattende stykke havearbejde. Sidstnævnte går ud på at udskifte alle havens fliser med tegl. Det bliver hårdt, men det bliver godt. Og inden udplantningen kan finde sted, er der også lige et hegn, der skal males. Ja, der er nok at se til.


TEKST & FOTO: KARINA

Hvis vi starter med hegnet, så skal de sidste hvide planker males sorte. Mest besværligt bliver det i hjørnet ved ét af mine staudebede, hvor også en syrenbusk har plads. Foruden at skulle slås med syrenbuskens grene er der også lige de mange løgplanter, der skal vises hensyn til. Måske får jeg kvast et par stykker i min klodsede færd, men jeg vil forsøge at gøre mig umage med at skåne dem.

Stauderne, som skal plantes ud, har min mand foræret mig, efter jeg meget grundigt har overbevist ham om, at staudebedene i forhaven skal have flere græsser og færre, men større, plantemasser. Man kan så sidde og tænke, at en nyerhvervelse af flere stauder da ikke hænger sammen med ønsket om færre planter, men efter en hård oprydning og et kæmpearbejde med at flytte de gamle stauder til andre områder i haven, så jo.

Af nye planter tæller græsserne lampepudsergræs, Pennisetum ‘Karley Rose’, og koreansk havesandrør, Calamagrostis brachytrica, og af stauder pileurt, Persicaria amplexicaulis ‘Alba’,  kvæsurt, Sanguisorba ‘Pink Brushes’  og mandstro, Eryngium yuccifolium – som du i øvrigt kan se i HAVEFOLKETs forårsmagasin på side 43 og på Lones tur til Millenium Garden i UK. Stauderne er alle fra Staudestedetsom vi har portrætteret her på HAVEFOLKET. Klik endelig på de markerede links, hvis du vil se og læse mere.

 

Teglene har jeg sådan glædet mig til at fortælle om. I øjeblikket står de selvfølgelig stadig på paller, men et par stykker har da listet sig ud i haven. Vi skulle vurdere, hvilket belægningsmønster vi ville ende op med, og ja, så skulle jeg jo lige tage glæderne lidt på forskud, og se hvordan de vil spille op til haven, og hvordan de vil tage imod lyset foroven – og regnen der engang imellem følger med.

Hvordan det hele kommer til at se ud, skal jeg naturligvis nok vise, når vi når dertil. Indtil da, så ha’ en fortsat god uge – og nu vil jeg trække i arbejdstøjet.