torsdag den 2. april 2015

GIV DINE POTTER BETONLOOK I ET SNUPTAG

TEMA: DIY

Vi er mange, der har diverse grimme eller kedelige potter stående. Og vi er også mange, der smider dem ud, fordi vi ikke kan holde ud at se på dem. Nu sætter vi bevægelsen "Stop pottespild" i gang. Vil du være med? Se her hvor nemt, og så kan du få betonlook uden at støbe! 

TEKST OG FOTO: LENE OG MARIANNE

Vi kom en dag til at tale om alle de grimme pink, selvlysende grønne, rød-lers-look-a-like plastikpotter og andre rædsler, man kan have stående i sine gemmer. Eller værre: I sin have. Nogle ser det slet ikke, andre kan ikke se andet. Og de "larmer" i synsfeltet. Mange havefolk har også udendørs keramik- eller lerpotter, der i tidernes morgen er blevet købt ind og er blevet elsket sådan som de nu var - nogle af dem med et underligt mønster på. Alt er jo en smagssag, og jeg selv holder vældigt af de røde gammeldags terracottapotter, men fornyelse kan også være rart. Lad mig sige det sådan: Vi er to i redaktionen, der går meget op i den slags, for nu er jeg (M) blevet smittet. Dog med det "aber dabei", at jeg nødigt vil smide potter ud, men mit øje er blevet så opmærksom på, hvor meget det kan ødelægge et helhedsindtryk, når potterne stritter i for mange forskellige retninger rent stilmæssigt. Og hos mig er pengene så små, at jeg ikke lige har lyst til at skifte hele lageret ud ... hvad gør man så?Så var det Lene fra redaktionen kom til at tænke på, at når fliseklæb kan sidde fast på de gamle, grimme fliser i det nyrenoverede badeværelse, så må den da også kunne fæstne på kedelige potter. Som tænkt, så gjort. Og hurra! Det funker og du skal da naturligvis med i "stop pottespild"bevægelsen. Skal du ikke?

Du skal bruge: 

Spand 
Fliseklæb
Kraftige gummihandsker
Vand
Ske til at røre fliseklæben op med
Potter, du ellers ville have smidt ud eller er blevet træt af
Pensel 
Svamp - en grydesvamp er udmærket

HURTIG ELLER LANGSOM TØRRING
Frem med dine pottegrimheder og fliseklæben. Den findes i både grå og hvid, og i en hurtighærdende variant, der er grå. Det var den vi valgte at eksperimentere med. Ikke at det skal gå stærkt, men man er vel altid lidt utålmodig efter at se resultater. Vi overvejer at prøve igen en anden gang, og så blande mos i, så potterne hurtigere får den eftertragtede patina.VÆR FORBEREDT
Tag nu alt det frem, du skal bruge, tjek listen af. Sæt mobil på lydløs og ifør dig dine handsker. De er møgbesværlige at få af igen lige midt i processen, og fliseklæben tørrer jo relativt hurtigt, så det er bedst uden for mange afbrydelser. Tag mange potter frem. Fliseklæben rækker længere end du tror, og der går simpelthen sport i menageriet. Pludselig skal alt muligt have betonlook!

PÅ SLUMP - TÆNK PÅ KARTOFFELMOS
Hvor meget skal du bruge? Hm. Følg vejledningen på posen eller rør det op på slump, som vi gjorde. Lene hældte ca. en halv liter vand i spanden, tilsatte derefter fliseklæb og rørte rundt indtil konsistensen var som tynd kartoffelmos. Rør hellere for lidt end for meget op ad gangen, da det jo hurtigt hærder, og det er så ærgerligt at skulle smide noget ud. Det er hurtigt at røre en ny, lille portion op.


ZEN OG GODE SNAKKE
Indstil dig på at få mindelser frem fra da du gik i børnehave eller hvad du nu gjorde, for det er faktisk ret hyggeligt. Du kan ligefrem gå i zen, når fuglenes kvittevit lyder i dine ører, mens du står "og leger med pladder". Man sludrer også ret så godt sammen, mens man gør det, så inviter evt. en haveveninde med til showet. Der er rigtigt mange gode grin i vente. Og forventningens glæde er simpelthen sublim.


FINGRE ELLER PENSEL
Der er flere teknikker, du kan anvende. Vil du have det meget rustikt, så brug fingrene. Ellers kan du anvende en pensel, som er god til større overflader. Du kan også lave mønstre med penslen, hvis du synes. Sørg for at laget dækker, så man ikke kan se pottens rigtige farve og materiale indenunder. Sørg for at der ikke sidder fliseklæb i bunden, så potten kommer til at stå skævt. Fliseklæb er meget hårdt, når det er hærdet op, og så er det for sent at gøre noget ved det.LAV "OMBUK"
Sørg også for at komme lidt ned langs kanten på indersiden af potten. Du planter jo ikke helt op til kanten og det ser skørt ud, hvis man kan se den originale farve/struktur indeni. Er det en plastikpotte, er selve kanten jo skarp, og derfor er det en fordel at fordele fliseklæb i et lidt tykkere lag øverst, så den originale struktur og farve ikke "dukker op" eller slides af.


UDJÆVN STRUKTURER, DU IKKE ØNSKER 
Har potten struktur i sin overflade, som du gerne vil bevare, er det en god idé at påføre fliseklæb med en pensel, men hvis du vælger at skjule disse konturer, er det hurtigst at bruge fingrene, og lægge et tykkere lag på. Du kan altid udjævne laget ved hjælp af en fugtig svamp. Dette gøres inden det hærder for meget. Det bedste er at prøve sig frem.
Hvad en grim krukke er, er jo en smagssag. Lene var træt af at have denne stående. Den står i nyt outfit på fotoet herunder.
Der er faktisk ikke grænser for, hvad fliseklæb klæber på. Også dine plastikpotter kan bruges, se potten th. 

12 kommentarer:

 1. Nøj hvor er der 3 - æh - mystiske medlemmer på redaktionen. Plastikpotter nej tak, men gør det noget, at ikke alle pottematerialerne er ens? Når det er sagt, er det da en genial idé, hvis man er lidt Mr.Monk agtig og mangler projekter i sin have ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. 3? Måske er det kun to... Lene og mig. OG vi står ved det, Hihi, Nette. Nøøøøøøh, det gør da ikke noget, at pottematerialerne ikke er end. men en potte med "a la asien" og en blå og en keramik og to "terrakotta-look a likes" ser egentlig ikke særligt godt ud sammen. Så her er (for mig) løsningen, hvis ikke jeg skal smide ud eller skifte hele mulletjavsen ud og købe nyt.

   Mr. Monk. Mjjjoooo, der er jo noget der. ;-) Og projekter, haha, det har du ret i, dem har vi jo nok af. Men jeg må indrømme, at jeg er blevet "bidt" af en gal fliseklæb.

   Så har man hørt det med. ;-)

   Slet
 2. Skal der lidt farve til !

  kan der på de fleste byggemarked købes Oxidfarver pulver som oftes bruges til at blande i kalk eller cement
  findes i
  Svenskrød, okker , brunt og sort

  Plast potterne kan osse males med træbeskyttelse iblandt fint sand, så bliver de fine og ru på en fin rustik måde , men de skal males to gange for det dækker kønt

  SvarSlet
  Svar
  1. Ege, du er for sej. Tak! Det forekommer mig, at du er et unikum, hvad angår farver til haven?

   Skal da prøves. Har ellers indkøbt alverdens små plastikmaling-prøver for en tyver, fordi jeg vil til at eksperimentere. Glæder mig SÅDAN!

   Slet
 3. Klæber det osse på plastpotter, Jubii, så skal jeg gang en dag jeg har fri. Jeg har masser af plastpotter i en god størrelse, meen plast på terressen, nix.
  Super idèI har fået der.
  god påske Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Juhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, Gunvor. Det er fedt at have læsere, der kan se, hvad tanken er. Og JA!!! Det klæber også på plastikpotter. Just do it. Det styrer for vildt!

   Slet
 4. Når man nu ikke liiige har renoveret badeværelse, hvad ved man så om fliseklæb...?? Absolut intet! Derfor måtte jeg også læse ingredienslisten et par gange, for der måtte da være tilsat lidt beton...!? Nu er det så gået op for mig (ganske langsomt) at jeres eksperiment faktisk er så super enkelt, at selv en jyde med hænder skruet omvendt på, burde være istand til at udføre mirakler på sine krukker. Så jeg er solgt... :o) Fx den store krukke - købt på genbrug - som lige nu består af afskallet hvid maling på terrakotta bund... det skal da prøves. Desuden går en krukke A L D R I G til spilde, den kan altid ende sit liv som potteskår i en anden krukke. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. PS. Kunne godt lide bemærkningen om at holde telefonen på lydløs... så ellers for mig, telefon påklæbet gummihandske... ;)

   Slet
  2. Ja, det kunne være et "ømt" syn - og dyrt,

   Slet
  3. Jette, du må i gang med din store krukke. Det er faktisk sjovt, og man bliver lidt bidt af det. Jeg har en terracottakrukke, som har fået en revne, og den skal snart ha' "det glatte lag". Så kan den holde 10 år endnu!

   Slet
 5. Genial ide, Lene, og så fin den grønne potte blev:-) Det er en god måde at genbruge grimme potter på og dejligt at fornemme jeres hyggestemning.
  Jeg må indrømme, at jeg bruger plasticpotter på terrassen, når de fine er sluppet op og jeg har for mange planter, så er det løsningen og hvis de står bag nogle andre går det endda (de tørrer heller ikke ud så hurtigt). Jeg kunne ikke drømme om at smide krukker ud fordi de ikke lever op til "pænt og estetisk" og bruger også de ældgamle vietnamkrukker som stensikkert klarer en dansk vinter uden at blive vendt eller båret ind - ok, de er måske ikke for "moderne" og stilsikre, men hvis man venter længe nok kommer de på mode igen:-)

  SvarSlet
 6. Jeg kan simpelthen ikke beslutte mig for om jeg synes dette er flot eller skrækkeligt :-)
  Ideen ser super hyggelig ud at føre ud i livet, men jeg tror nu jeg foretrækker de klassiske rødlerspotter. Sådan er vi jo bare så forskellige - hvor er det herligt!

  SvarSlet

ANNONCE