søndag den 12. april 2015

ÆRTESUPPE MED RAMSLØG & SAVOYCHIPS

OPSKRIFTER 

Om en lille måneds tid vil mange danske skovbunde være dækket med ramsløg og allerede nu kan de erhverves i butikkerne. Se med her, hvor vi laver en suppe baseret på løgplantens delikate og supersunde blade. 

TEKST: KARINA
FOTO: MARIANNE & KARINA  
De er nemlig vildt sunde, bladene, og flere steder hævdes det også, at planten er sundere end fx hvidløg og citron. Ramsløg er fyldt med vitaminer og er derudover med til at sænke blodtrykket, såvel som de virker antibiotiske og appetitfremmende. Bladene som mest minder om hvidløg i smag, kan bruges til pesto, salater, i wok, grøntsagsmos blandt meget andet, og frøene kan syltes som kapers. Vi har brugt dem som et spark til ærtesuppen og som tilbehør har vi lavet chips af savoykål.


ÆRTESUPPE MED RAMSLØG 
Ærtesupper er en utrolig nem og familievenlig ret, som ikke kræver meget tid i køkkenet. For at give suppen et lille løft har vi tilsat ramsløg. Se her hvad du skal bruge:

(Til 4 pers.)

20 g friske ramsløg
500 g ærter 
1 dl hvidvin
4 dl grøntsagsbouillon
1 dl piskefløde
Salt og peber

Sådan gør du: 
Skær bladene fra ramsløg i mindre stykker.
Blancher ærterne i 2 minutter og blend dem sammen med ramsløgene og 1 dl af kogevandet.
Hæld hvidvinen i en gryde og lad den koge ind til det halve.
Tilsæt de purérede ærter og ramsløg og derefter 4 dl bouillon.
Lad suppen reducere en smule og tilsæt herefter piskefløde og smag til med salt og peber.

SAVOYCHIPS 
Der er rigtigt meget grønt som kan blive til gode og sprøde chips. Gulerødder, pastinak og rødbede er blot nogle af de grøntsager, du kan bruge og ligeledes kan du gøre kålblade til små sprøde og salte sager. Som en helt almindelig snack er de lækre, men også som tilbehør til suppen i denne  opskrift.
De er ikke svære at lave, men du skal holde øje med dem, så snart de er kommet i ovnen, så de ikke bliver brændte. Du skal bruge følgende:

Bladene fra 1/2 savoykål 
2 spsk. olivenolie 
En god flagesalt

Sådan gør du: 
Varm ovnen op til 200 grader. Skyl kålbladene grundigt og læg dem på et rent viskestykke. Bladene skal være helt tørre, så brug viskestykket til at duppe de sidste rester vand væk. Fjern stokkene og riv bladene i mindre stykker. Læg dem herefter på en bageplade og vend dem i olie. Drys med salt og sæt dem i ovnen i 5-6 minutter. De smager fælt hvis de bliver brankede, så husk at holde øje med dem.En lille skålfuld forår garneret med hornvioler - hvis man ikke kan lade være. Velbekomme!


Læs også:

RAMSLØGSKAPERS PÅ TO MÅDER
Vi bringer her et par opskrifter fra Anne Hjernøes bog "Annes spisekammer" med de nordiske ramsløg.RAMSLØG ELLER LILJEKONVAL?
Kend forskel på ramsløg og liljekonval! Det kan ultimativt betyde forskellen på liv eller død, ikke at kunne det.


PERLEOTTO MED GULERODSCHIPS
Perlespelt er kerner fra den gamle nordiske urhvede. Den kan både spises som morgengrød eller som denne nordiske variation af risotto.

4 kommentarer:

 1. Uhm... det lyder lækkert!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 2. Tak Pia
  Det er det også - og nemt :-)

  SvarSlet
 3. I har altid sådan nogle spændende opskrifter, hvor der ofte er et lidt anderledes tvist. Mange tak for inspirationen:-) hilsen Lone

  SvarSlet
 4. Altså sad og læste om sprøde jordskokke fritter, og opdagede denne lækre opskrift, tak for den, det skal prøves:-)

  SvarSlet

ANNONCE