fredag den 24. april 2015

RUMDELERE I HAVEN - SÅDAN GØR DU

TEMA: DIY

"Hvor køber du de dér listehegn, du har i haven?" Det spørgsmål er jeg blevet stillet rigtig mange gange, og til det må jeg jo svare, at det er nogle, vi selv har bygget. Med de rette hjælpemidler er de slet ikke svære at lave. Her er et par byggefif.TEKST OG FOTO: KARINA 

Nu kan jeg jo let sidde her og sige at dette stykke arbejde ligger lige til højrebenet, for skal jeg være helt ærlig, er det min mand, der står for denne opgave - opgaven at få tingene til at blive lige. Det er ikke fordi jeg ikke vil selv. Tro mig, jeg vil helst alting selv, men erfaringen gør, at jeg er nødt til at kalde på gemalen, når arbejdsopgaver af denne karakter skal udføres. Helt hvorfor jeg har det med at få tingene til at blive pilskæve ved jeg ikke. Jeg gør jo alt, hvad jeg kan og koncentrerer mig for at få det nøjagtigt. Af samme grund er dette blot en forklaring på hvordan man gør - eller rettere hvordan min mand gør, når der skal et par nye striber på havens klæder.


Først og fremmest skal du ha' slået nogle pæle i jorden. Herhjemme er det min tjans, da det trods alt ikke behøver at være på millimetermål. Grav ud med et pælebor i en dybde på mindst 90 cm, hvor jorden er frostfri og derved holder sig fra at skubbe til pælen. Herefter kan den lodrette liste komme på. Det er den, der skal holde de vandrette stykker. Vi skruer vores fast ved det yderste af pælens side, så den flugter nogenlunde. 

Herefter kommer det lidt mere avancerede. Stykkerne, som skal ligge vandret, skærer du efter det mål, som du vil have, at bredden af dit hegn skal være. Bredden skal ikke være mere end 1,20 m, da den ellers vil slå en bue, og det kan vi ikke have! Har du et bredere stykke end de 1,20 m, bores en ny pæl i jorden, og hegnet fortsættes efter ovenstående princip.Listerne, som nu er skåret til, er det nemmest at montere nedefra og op. Brug én af listerne som en såkaldt "hjælpeliste". Den fungerer som afstandsholder mellem de lister, der skal monteres på den lodrette liste, du har skruet til stolpen.

Først monterer du bundlisten med et vaterpas, så den er helt vandret. Herefter lægger du hjælpelisten løst ovenpå - i hele listens bredde - og monterer næste liste (hjælpelisten sørger her for, at der er den rette afstand mellem de to lister, der monteres.

For hver gang du monterer én af de vandrette lister, vendes din hjælpeliste om. Dette korrigerer for at trælister aldrig helt har samme tykkelse i hver ende, selvom de er maskinfabrikerede. En millimeters unøjagtighed ved hver montering kan blive til flere centimeter foroven, når du har monteret sidste liste. Så brug hjælpelisten, og husk at vende den (skulle jeg hilse og sige).

God arbejdslyst.12 kommentarer:

 1. Tak for anvisningerne. Jeg synes, dine rumdelere / pergolaer er virkelig elegante og smukke. Jeg kører lidt med samme princip - jeg har bare listerne til at sidde lodrette. Det kan godt være, de skal vendes nu:-) Fordelen ved vandrette lister er, at planterne bedre kan bruge listerne til at klatre på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du helt ret i.
   Håber ikke at jeg har sat et større projekt igang ;-)

   Slet
 2. Svar
  1. Tak Josefine
   Godt at du kunne bruge det

   Slet
 3. Super flot. Må man bede om dimensionen på listerne?

  SvarSlet
 4. Det må du da Susanne, så jeg var lige ude og måle. Listerne er 5 x 2,5 på de fleste af vores rumdelere, men vi har også et par stykker stående hvor målene er 3 x 6 (tror at det er standartstørrelserne de har i byggemarkederne)

  SvarSlet
 5. Hej Karina
  Det var lige denne "opskrift", som jeg gik og manglede. Tak for det. Jeg har egentlig forestillet mig, at jeg skulle have nogle rumdelere med lodrette lister, men de her er rigtig flotte, så jeg er næsten overbevist. Ved du om det har betydning for evt. klatreplanter, om listerne er lodrette eller vandrette?
  VH Nina

  SvarSlet
 6. Hej Nina
  Godt at du kan bruge den.
  Om listerne er vandrette eller står på højkant tror jeg ikke har den helt store betydning da listerne alligevel er alt for tykke for klatreplanternes fangearme at nå omring. Så uanset hvad vil du skulle hjælpe planterne på vej, men jeg vil tænke at planterne har lettere ved at blive på sin plads hvis listerne er vandrette så planterne ikke glider nedad, hvis du forstår hvad jeg mener?

  SvarSlet
 7. Hej.

  Hvad er dimensionerne på stolperne og er de høvlet fra starten? Listerne, du bruger er 30x60. Er de så høvlet og trykimprægneret? Vi kan kun finde dem i 25x50 som trykimprægneret. Må man spørge til hvor du køber dem henne?

  Med venlig hilsen

  SvarSlet
 8. Hey Karina
  Ear dine lister trykimprægneret fra start ? Maler du dem så først året efter? Vi har fundet nogle klemlister og lægter i de mål vi skal bruge men alle er trykimprægneret og vi ville jo gerne have dem i sort og ikke den grønne... Jeg ville helst male dem før de blev monteret. Samtidigt syntes jeg dine rumdelere ser så pæne ud nærmest høvlede på både stolper og lægter, er det rigtigt?
  Fortsat god påske!

  SvarSlet
 9. Hej Snowdrtops
  De stolper vi bruger er trykimprægneret ja. Jeg gør altid det modsatte af hvad jeg bliver påbudt - derfor - nej jeg maler ikke året efter. Jeg maler lige med det samme - og uden at grunde! Lige på og hårdt - og det har fungeret fint i alle de år hvor jeg har gået mod anbefalingerne.
  Helt enig i at både stolper og lægter skal være høvlet - det ser langt mere lækkert og gennemført ud.
  Håber at det kunne bruges :-)
  God påske

  SvarSlet
 10. Hvor køber du dine trykimprægnerede og høvlede lister henne? Jeghar bygget ét hegn ved brug af nogle fra jem&fix (kaldes egentlig plantepinde) men de er udsolgt. Jeg har kun kunnet finde lægter/lister i 25*50 mm uhøvlet og så skal de vel saves over så de er 25*25 eller hvordan vender du dem ellers?

  SvarSlet

ANNONCE