Det rå look vinder mere og mere frem, og du kan sagtens selv eksperimentere med det. Her er vi på besøg i Tivoli, som jo åbnede den 1. april. Der findes en lækker restaurant, som vi har afluret stilen fra. Vil du med og blive inspireret?


TEKST: MARIANNE, FOTO: KARINA

Rundt om på blogs, i bøger og i folks garager rodes der med gamle møbler. Der handles på loppemarkeder og klunses, skraldes og opkøbes hos marskandisere. Det kan være det, vi for et år siden eller to fandt afskyeligt og grimt, det som vi var parate til at betale folk for at fjerne fra dødsboer, kældre, lofter mv. som ved hjælp af lidt finish og en malerpensel får nyt liv. Eller også simpelthen bare er blevet taget til nåde med al sin patina, skrammer og rust. På de trendy caféer og i de nye folkekøkkener lever “Berlinerstilen” i bedste velgående. Også i Tivoli har man gjort en dyd ud af det. Se med her, hvor vi aflurer dem stilen, så du selv kan gøre det efter. Der er mange penge at spare, og det er drønsjovt.

Det er vigtigt, at du ikke er for pertentlig. Det er simpelthen meningen, at borde og stole og andre møbler ikke bliver malet for pænt, grundigt eller perfekt. Det perfekte er så at sige det uperfekte. Det let skrammede og det ujævne. Det vidner pallerammetrenden i øvrigt også om. Det er den, der handler om at gemme paller, treller og pallerammer, som har været brugt i industrien og håndværksverdenen og så anvende dem i boligindretningen. Både inde og ude. Måske kan man gå hen og blive lidt træt af det lyse ubehandlede træ, eller også kribler det i fingrene for at skabe nyt, og så har vi en idé: Du maler dem da bare.

Det rå look er alt sammen med til at give den stemning, du også kan finde i både den originale nordiske bolig og i den boligstil, Amishfolket stadig lever i. Her er (var) alt håndlavet og dermed ikke strømlinet og ens. Det giver møblerne sjæl, og det malede look matcher lige godt ind i naturomgivelser som i en baggård eller på en fashionabel terrasse. Og alt sammen kan garneres med  madrasser betrukket med høragtigt blødt stof med et råt og håndlavet udseende og som regel uden syede kanter, så stoffet flosser lidt. Der garneres med skind af rensdyr, langhåret lam, ja, alt muligt skind. Og så puder, masser og masser af puder, for nu at sige det på “ameri-dansk”. Og i vildt forskellige størrelser, ja, til og med vidt forskellige betræk, som alle – tilsammen – skaber et hele. Et samlet udtryk.

Her er vi imidlertid ikke i loungen, men i spisesektionen. Bordene er rå og helt enkle træborde, uden så meget som en eneste krummelure. De er bemalet lemfældigt med hhv. lys aqua og lys laksefarvet, slebet ned og tørret af i våd tilstand. Visse steder ser det faktisk ud som om, der er brugt lim som grunding i små felter, det efterlader nemlig den malede flade med en ujævn kant. Alt det har jeg selv tænkt mig at eksperimentere med.
Stolene har et godt gennemrustent look, men de smitter på ingen måde af. Måske er de lakerede, men jeg tror faktisk det er en anden metode, der er anvendt. Hvis du sidder inde med en idé til, hvordan de har fået den overflade, så sig endelig frem eller læg link til en side, hvor du viser det.
Af accessories er der brugt brændestabler som rumdelere, kobberlanterner, rosmarin i potter af rosamalede store blikdåser, mørkeblå skiferfarvede servietter og hynder af hør. Afsætningsbordene er af metal og de er alle bemalede med kalkmaling, som giver et mat og “blødt” udseende.
På terrassen skaber figentræer og de matgrønne vidunderlige oliven en skøn sydlig stemning, og alle vokser i store trækar eller i patinerede terrakottapotter. Du kan også bare lade dem stå i den sorte potte, de er indkøbt i og så vikle jutestof omkring med en snor af grov tyk jute til at fastholde stoffet med. Det kan sagtens tåle regn og bliver blot smukkere og får mere bløde fald af det. Desuden kan det jo komposteres, når det er udtjent. Som skyggegivere er der brugt råhvide torveparasoller, diverse umage klapstole alle “tørret over” med de samme farver, som bruges til bordene. Læg også mærke til, hvordan de røde teglsten i baggrunden matcher ind i farvepaletten. Om du vil have dig en påfugl, det er op til dig selv. Der er masser af haver, hvor de lever i fint samspil med planter og haveejer, men jeg ved, at de kan være lidt af en udfordring at have med at gøre.

God fornøjelse med selv at skabe stilen med malede havemøbler.